Aukstums un grāmatu pārcilāšanas lēnums neapgrūtina pasākuma dalībniekus (126)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Akcija «Grāmatu draugu ķēde» notika vairāk nekā četras stundas. Tomēr pasākuma dalībnieki, neskatoties uz auksto laiku, šo pasākumu vērtē ļoti pozitīvi.

Akcija sākās pulksten 12:00. Pasākuma mērķis bija no rokas rokā aizsūtīt vairāk nekā 10 000 grāmatu no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) uz jauno – Gaismas pili. Šajā akcijā piedalījās vairāki tūkstoši dalībnieku.

Pirmā, kas no vecās grāmatu krātuves nodeva grāmatu pārcelšanai uz jauno bibliotēku, bija LNB vecākā bibliogrāfe Dace Pamata. Viņai ir 45 gadu pieredze LNB, un

pāreju uz jauno ēku viņa uztver kā jaunas dzīves sākumu.

Šis gods uzsākt akciju «Grāmatu draugu ķēde – Gaismas ceļš» vecāko bibliogrāfi aizkustināja.

Akcijas darbinieki jau laikus pulcējās un gatavojās pasākumam

Vairāk nekā stundu pirms grāmatu pārcelšanas Vērmanes dārzā sāka pulcēties brīvprātīgie palīgi ar dzeltenām cepurītēm un šallēm. Lai nenosaltu līdz akcijas sākumam, palīgi bariņā lēkāja un aktīvi kustējās, un ar smiekliem piepildīja vēso, vēl tukšo parku.

Dažas minūtes pēc 11:00 Latvijas Universitātē (LU) sāka reģistrēties pirmie pasākuma dalībnieki, kuri grāmatu pārcilāšanu sāka pulksten 12:00 un 12:30.

Pirmā un pēdējā grāmata, kas tika nodota pa ķēdi, ir saistīta ar reliģiju

Pirmā un senākā grāmata, kas sāka draudzīgo grāmatu ķēdes akciju, bija 1825. gadā Pēterburgā izdotā Bībele latviešu valodā. To Latvijas Nacionālajai bibliotēkai uzdāvinājusi fon Lambsdorfu dzimta jeb pirmais Vācijas vēstnieks atjaunotajā Latvijā grāfs Hāgens fon der Venge Lambsdorfs. Svētā grāmata ķēdē pavadīja divas reizes ilgāku laiku. Tika plānots, ka Bībele nonāks jaunajā bibliotēkā pēc 45 minūtēm, bet sanāca, ka tomēr pēc vienas stundas un 35 minūtēm.

Turklāt pēdējā grāmata, kas tika iecilāta un izsaiņota jaunajā bibliotēkā, ir priestera Pētera Upenieka atmiņu zīmējumu grāmata «Balandnieki», un ar to noslēdzas grāmatu ceļš.

Akcijā galvenokārt piedalījās ģimenes ar bērniem un vecvecākiem. Tomēr aktīvi bija arī jaunieši. No vairākām Latvijas skolām tika izveidotas grupas, kuras aktīvi piedalījās grāmatu ceļā.

Aukstums netraucē labi pavadīt laiku

Saņemtās un nododamās grāmatas pasākuma dalībnieki bieži aplūkoja un to pārvietošanu iemūžināja fotokadros. Saulainajā, bet aukstajā dienā akcijas dalībnieki dejoja, smējās un jokoja. Par auksto laiku neviens aptaujātais nežēlojās.

Bezmaksas tējas palīdzēja sasildīt pasākuma dalībniekus.

Pārdaugavā pēc pulksten 13:00 dalībnieku rinda bija izveidojusies retāka. Dažiem nācās grāmatu nodot citam, paskrienot dažus metrus uz priekšu. Tomēr šo neveiklo situāciju ātri atrisināja pasākuma darbinieki.

Kopumā akcija «Grāmatu draugu ķēde» norisinājās ļoti veiksmīgi. Dalībnieki nesūdzējās par auksto laiku un brīžiem lēno grāmatu pārcilāšanu. Kāda dalībniece TVNET norādīja, ka šī akcija ir svinīgs pasākums, un dot LNB grāmatas no rokas rokā simbolizē Latvijas kultūras aizsardzību.

Komentāri (126)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu