Laura Eskivela “Saldi rūgtā šokolāde” .

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

20. gadsimta sākuma Mehiko garšu, smaržu un miesīga jutekliskuma drāma bija pirmā tolaik vēl jaunās rakstnieces Lauras Eskivelas grāmata, kas atvēra vārtus uz līdz tam nebijušu emociju vētras pasauli. Saldi rūgtā karstā šokolāde tveicē, neliek mieru un reizēm pat nedaudz uzbāzīgi vilina uz visīstāko jūtu piepildījuma neiespējamības zemi.

Jau no pirmās grāmatas nodaļas mutē saskrien siekalas, izsprāgst pa asarai un degungalā nokņud, kā jau virtuvē uzturoties. Mazā varone Tita nāk pasaulē, pārtraucot sīpolu griešanas procesiju. Katra saskaršanās ar virtuves smaržām Eskivelas romānā pārvēršas sava veida svētbrīdī. Laikrakstā “San Francisco Chronicle” “Saldi rūgtā šokolāde” raksturota kā “pasakas, ziepju operas un mājturības rokasgrāmatas apvienojums”. Garšu un smaržu burvības aizvējā plosās īsteni šekspīriskas kaislības. Tradīcijas jāciena, un viss! Pat ja tādēļ nākas upurēt meitas laimi. Gluži kā apgāžot par pieradumu kļuvušo uzskatu, ka Meksikā un Latīņamerikā cilvēki dzīvo “ziepeņu” kaislībās, Eskivela ironiski rāda šādu kaislību piepildījuma neiespējamību. Vismaz dažiem (Titai). Un tikai tāpēc, ka tā ir pieņemts. Toties autore rod līdz tam neierastu mītisku izejas ceļu tieši tajā, ko Tita vislabāk prot – ēdienu pasaulē. Reizēm, baudot mūsu pašu Marģera Zariņa “PPP” pavārstāstus vai Airisas Mērdokas tīksmināšanos par neierobežotajām ēdmaņas kaifa iespējām romānā “Jūra, jūra”, tā vien prasījās paviesoties ledusskapī. Eskvivelas gadījumā šāda vēlme būtu zaimošana, ar neaizvērtu grāmatu rokās drīzāk kājas nestin nestu uz kādu armēņu vai mūsu pašu ķiplokkrodziņu. Lai garšīgi rakstītu par erotiku, nepieciešams īpaši reti sastopams talants. Šai gadījumā man kļuva žēl, ka neprotu spāņu valodu, lai būtu iespēja izgaršot rakstnieces valodas pērles oriģinālā. 1992. gadā, tolaik Eskivelas dzīvesbiedrs būdams, šo saldkaislo romānu ar milzu panākumiem ekranizēja Alfonso Arau. Ar dažādiem nosaukumiem, gan kā “Hot Chocolate”, gan “Como agua para chocolate” lente guva panākumus daudzos kinofestivālos, kā arī tika nominēta Britu Akadēmijas balvai un “Zelta globusam”. Rādīta kā kabeļtelevīzijā TV21, tā pavisam nesen LTV. (Laura Eskivela “Saldi rūgtā šokolāde”, R., “Jumava”, 2000)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu