Melisa Benka “Medību un makšķerēšanas rokasgrāmata meitenēm” .

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut praktiski pielāgojamu ieteikumu grāmatā ir papilnam, nemeklējiet to, ja gribat iet uz copi pēc lielās līdakas. Šā izdevuma lasītājām padomā lielāki lomi, lielākoties vīriešu kārtas, kurus pilnā nopietnībā uztvert var tikai nelga.

“Man kļuva bail, domājot, ka manam brālim nav izdevies kādu mīlēt. Man pašai nebija ne jausmas, kā tas darāms.” Džeina Rouznela sper pirmos soļus “lielajā” dzīvē, kas neizbēgami ved pie kontakta ar mistisko un neizprotamo būtni, ko pazīst ar nosaukumu “vīrietis”. Intīmais ceļojums, kurā agri vai vēlu dodas katra meitene, šķelmīgi un ar simpātisku ironiju brīdina, ka savstarpējo attiecību pasaulē gaida daudz bīstamu akaču. Pirmās jūtas, pirmā sastapšanās ar gados vecāku vīrieti, kurš valdzina ar savu pieredzi, un pirmā apzinātā nāves gaidīšana. Tēva aiziešana un tai sekojošā skarbā atklāsme, ka tagad tik tiešām pasaulē viss mainījies. “Es ieraudzīju savu dzīvi pareizā mērogā: tā bija tikai mana dzīve. Tā nebija ārkārtīgi svarīga, un tikai tagad es atskārtu, ka reiz tā man tāda šķitusi: proti, kamēr to vērojis mans tēvs.” Šis ir pirmais līdz šim vairāku žurnālu lasītājiem pazīstamās stāstu autores Melisas Benkas romāns, kas priecē ar ironisku kampienu pēc svaiga gaisa malka, gadiem visātrākajā tempā skrienot garām tieši sievietei. Benkas patiesība ir ne vien ironiska un uzjautrinoša, bet arī nešaubīgi skarba, arī Džeinai pašai nākas jau savā sakarā vēlreiz saskarties ar nāves tuvību, kad ausīs skan neapklusināmā vārda “vēzis” atbalss. Džeina cīnās, un atbalss noklust. Kad uzvara gūta, beidzot nāk pati “rokasgrāmata”, kas caur smeldzīgu ironijas filtru liek konstatēt, ka “…es visu salaidīšu grīstē. Vienīgās attiecības, kuras es neesmu sapostījusi uzreiz, ir bijušas tās, kuras vēlēk sapostījušas mani pašu.” Un, sekojot maldinošai nojausmai kā pļāpīgas kaimiņienes ieteikumam, Džeina mēģina pirmoreiz darīt “visu kā nākas”. Uzvesties kā dāma. Lai tas vīrietis uzķeras uz tava āķa. Tam, protams, seko pārsteigums, jo Tas vīrietis, kas tieši viņai vajadzīgs, nepakļaujas maldīgajiem stereotipiem. Viņam ir vajadzīgs kas īsts, un tam ar rokasgrāmatas ieteikumiem nav nu nekāda sakara. Benkai izdevies radīt antirokasgrāmatu jeb rokasgrāmatu, kas atspēko savas esamības nepieciešamību. Sarežģīts, bet bezgala vienkāršs ceļš pie tā Roberta, kas Džeinai vajadzīgs. Asprātīga lasāmviela sievietei, kura ir gatava par sevi pasmieties. (Melisa Benka, “Medību un makšķerēšanas rokasgrāmata meitenēm”, R., “Atēna”, 2000, Silvijas Brices tulkojums)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu