Koknesē Lielie Sama modināšanas svētki (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

17.maijā, Lielajos Sama modināšanas svētkos, jau piekto gadu tiks sumināts dižais upes iemītnieks un ar vērienīgiem pasākumiem atklāta jaunā tūrisma sezona Kokneses novadā.

Zinātāji apgalvo, ka lielākie sami Daugavā redzēti pie Kokneses pilsdrupām, kur upes dzelmē gandrīz 30 metru dziļumā atrodas vecās Rīgas - Daugavpils šosejas tilts.

Daugavas sams ir noslēpumains un leģendām apvīts radījums

- koknesieši zina, ka to vislabāk pamodināt ar dzīvespriecīgu mūziku, košām pavasara krāsām un ņipru darbošanos! Pārliecinieties par to arī jūs, un 17.maijā lai visi ceļi ved uz Koknesi!

Lielos Sama modināšanas svētkus 17.maija rītā pulksten 8 Kokneses estrādē ieskandinās gadatirgus rosība: amatniekus, stādu audzētājus - visus pirkt un pārdot gribētājus uzmundrinās Kokneses spēlmaņu kopa «Skutelnieki» un Druvja Andriksona mūzikas studijas jaunieši. Bērnus gaidīs piepūšamās un citas aizraujošas atrakcijas. Šajā laikā sāksies un dienas garumā turpināsies izjādes ar zirgiem, braucieni zirga pajūgā un ekskursijas elektromobilī pa Kokneses skaistākajām vietām.

Pirmais Tvīda brauciens - retro tērpu un velosipēdu parāde pagājušajos svētkos Koknesē vienoja ap 100 velobraucēju, tāpēc atkal ir pienācis laiks māju bēniņos un vecmāmiņu pūra lādēs meklēt tērpus, kas atsauktu atmiņā 20.gadsimta 20.gadu romantiku. Tāpat kā 16.maija vakarā, šajā laikā vēl būs iespējams radošajā darbnīcā «Lolitas drēbju skapis» dekupāžas tehnikā pagatavot kādu īpašu tērpa aksesuāru vai rotājumu velosipēdam.

Pulksten 11 galvenais svētku varonis Sams, lepni kustinot zvīņas, iedūcinās startu Tvīda braucienam pa Kokneses ielām. Noslēdzot braucienu Kokneses estrādē, noskaidrosim atraktīvāko Tvīda pāri. Turpat arī norisināsies garāko ūsu un bižu konkurss.

Dienas vidū sāksies sportiskās aktivitātes - nūjošana instruktora pavadībā, Kokneses estrādē virves vilkšanas, svaru bumbas celšanas, ratu ripināšanas un vēl citas sacensības. Par neatņemamu svētku sastāvdaļu kļuvis Mūku futbols ar uzticīgo līdzjutēju pulku.

Pulksten 15 Kokneses estrādē skatītāji būs gaidīti novada deju kolektīvu koncertā, kurā redzēsim deju repertuāru, ko mūsu pašdarbnieki izdejos Starptautiskajā Hanzas dienu pasākumā Lībekā (Vācijā).

Pēc sacensību dalībnieku apbalvošanas un Lielās Sama loterijas noslēguma, varēsim mazliet ievilkt elpu, lai vakarā pulksten 20 satiktos Kokneses pilsdrupās. Šogad pirmo reizi Kokneses Tūrisma centrs piedalīsies starptautiskajā akcijā «Muzeju nakts». Ar ilgu un cerību zilo krāsu 2012.gadā tika uzsākts Muzeju nakts trīs gadu cikls, kas noslēdzas šogad, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta un kā Latvijas kultūras simbols tiek godināts dzintars. Jau ilgstoši koknesieši lepojas ar savu kultūrvēsturi, it īpaši godinot Kokneses pilsdrupas. Tās kā īpašu dārgakmeni ieskauj Pērse un Daugava. Pilsdrupas sevī nes atbalsi no sendienām un viduslaikiem. Šo noskaņu vēlamies atdzīvināt un ar to rotāt svētkus.

Kokneses pilsdrupu «Muzeju nakts» devīze «Kad ik akmenī dzīvība pulsē». Naksnīgās pilsdrupas tiks izgaismotas, kas radīs īpašu noskaņu, lai sajustu kā atdzīvojas teikās stāstītais. Pasākuma laikā Kokneses pilsdrupu apmeklētāju paviljonā varēs apskatīt restaurētus senlietu priekšmetus (atslēgu, dekoratīvu loga vērtnes viru, durvju aizdarāmo, šķēpa uzgali, kaujas nazi, cirvi u.c.). Ikviens varēs izmēģināt metamo cirvju un šķēpa mešanu mērķī, monētu kalšanu un citas aktivitātes, kas paredzētas Muzeju nakts programmā. Apmeklētāji varēs nobaudīt gardo uguns zupu un piedalīties aizraujošā piedzīvojumā - orientēšanās pārgājienā «Misija - Koknese» izaicinājumā. Nepalaidiet garām iespēju piedzīvot neaizmirstamu senatnes burvību šajā pavasara vakarā Kokneses pilsdrupās! Bebru pagastā uz Muzeju nakts pasākumu «Pie saules akmens sildoties» aicinās tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālā māja - muzejs.

Lielais Sams būs godam pamodināts un sumināts, ja būsim visi kopā zaļumballē Kokneses estrādē pulksten 22, kur visām gaumēm un vecumiem muzicēs grupa «Mākoņstūmēji».

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu