Kā Lieldienas tiek svinētas citās valstīs? (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dzirdot vārdu Lieldienas, acu priekšā redzam pūpoliņus, sīpolu mizās krāsotas olas, olu kaujas, šūpošanos u.c. ar šo laiku saistītas tradīcijas. Interesanti, kā citās valstīs tās svin?

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Grieķija: sitam podus un ēdam jēra iekšas

Grieķijā, Korfu salā (grieķu valodā Kerkira) visvairāk tūristus sajūsmina senā tradīcija - pēc Kristus augšāmcelšanās paziņošanas no ēku augšējiem logiem tiek nomesti lielāki un mazāki māla podi.

Grieķijā tiek arī ievērots gavēnis un daudzas kristietības tradīcijas. Loģiski, ka pēc tā seko gastronomiskas izvirtības. Lieldienu galdam grieķi izvēlas jēra gaļu - ne tikai grilētu uz iesma, bet pagatavotas tiek arī lopa iekšas un subprodukti. Piemēram, zupa «Mageiritsa» sastāv no jēra zarnu buljona, kam pievienota vārīta ola.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

ASV: šķiņķis, sparģeļi un pirmā lēdija

Arī ASV plaši atzīmē Lieldienas - komercija sit augstu vilni. Gatavojoties svētkiem, ģimenes jau laicīgi dekorē māju un iepērk šokolādes olas, kuras Lieldienu rītā slēps no savām atvasēm. Jā, te mīt milzu zaķis, kurš dēj šokolādes olas.

Amerikāņu galdā tiek celts šķiņķis ar jaunajiem sparģeļiem.

Izrādās, arī amerikāņi ripina olas - tas tradicionāli tiek darīts Baltā nama zālienā, kur namamāte ir pati valsts pirmā lēdija.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Zviedrija: diedelējam saldumus

Zviedrijā Lieldienās svin tā saucamo Garo sestdienu. Tradīcijas piekopēji aptin ap galvu lakatus un kā «Lieldienu sievas» jeb «Lieldienu raganas» pie citu cilvēku durvīm prasa saldumus. Viņi tic, ka pirms Lieldienām aktivizējas raganu spēks, tāpēc to mēģina piekukuļot.

Tradicionāli zviedri ēd pavasara jēru, laša sacepumu un pildītu zivi.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Polija: lejam uz galvas ūdeni

Lai gan Polijā Lieldienas atzīmē ļoti reliģiski - pēc pareizticīgo metodes, ir šādas tādas lietas, kuras palikušas no seniem, pagānu laikiem. Viena no tām ir pēršana ar vītola zariem - pirmajās Lieldienās to dara puiši meitenēm, bet otrajās meitenes, kurām puisis patīk, - atbild ar pērienu. Šādi var noskatīt arī sev līgavu.

Polijā pēc Lieldienām svētki turpinās slapjajā pirmdienā - Šmigus-Dyngus dienā. Šajā dienā ikvienam ir atļauts pat nejaušam garāmgājējam bez brīdinājuma uzliet uz galvas spaini ūdens.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Francijā: milzu omlete

Ja garšo omlete, tad Lieldienas jāpavada Francijas pilsētiņā Hauksā (Haux). Tur katru gadu Lieldienu brīvdienās galvenajā laukumā tiek cepta milzu omlete. Leģenda vēsta, ka savulaik Napoleonam tā iegaršojusies vietējā krodziņā gatavotā omlete, ka nākamajā dienā viņš pasūtījis milzu omleti no visām pilsētiņā atrodamajām olām, lai pamielotu savu armiju.

 
Foto: AP / Scanpix

Karību salās: pūķu festivāls

Karību salās Lieldienu laikā debesīs redzami daudzi un dažādi koši pūķi. Katrs pūķis sevī nes laimes vēlējumus. Izrādās, šī tradīcija radās no kāda svētdienskolas skolotāja, kurš bērniem šādi atgādināja par Kristus augšāmcelšanos.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Filipīnās: ceļam pāri galvai bērnus un sitam krustā

Pavisam interesanti Lieldienas ik gadu atzīmē Filipīnās, kuras ir vienīgā Āzijas valsts, kas savu kristietību apliecina ar asiņainu grēku nožēlošanu, kuras laikā grēkotāji paši sevi sit ar pātagām. Pēc tam arī trīs brīvprātīgie tiek sisti krustā.

Tiklīdz Lieldienu svētdienā sāk skanēt baznīcu zvani, vecāki savus bērnus paceļ aiz galvas, tā cerot, ka bērni izaugs lielāki par viņiem.

 
Bilbijs
Bilbijs Foto: AFP /LETA

Austrālijā: bilbijs un smeļam kāzām ūdeni

Austrālijā mīt kāds dzīvnieks bilbijs (bilby), kurš atgādina zaķi, tomēr tas nav tas pats. Šis dzīvnieks vēl aizvien ir Lieldienu galvenais simbols. Tā kā dzīvnieks ir apdraudēto sugu sarakstā, to kopš seniem laikiem mēģina glābt. Izrādās, ka pirmās šokolādes zaķu figūriņas radās tieši te - jo tās tirgoja, lai cilvēki atcerētos par bilbijiem un tos saudzētu.

Ļoti skaista tradīcija Austrālijā saistāma ar saderinātajiem - viņi šajā dienā iesmeļ ūdeni un to taupa līdz kāzu dienai, kurā šis ūdens tiek izšļakstīts vienam uz otru. Process nes laimi un ilgu kopdzīvi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu