Pasaules koru olimpiādē būs vairāk nekā 100 kora mūzikas notikumu (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pasaules koru olimpiādes laikā no 9. jūlija līdz 19. jūlijam notiks vairāk nekā 100 dažādi kora mūzikas notikumi Rīgas koncertzālēs, uz brīvdabas skatuvēm parkos un laukumos, kā arī ārpus Rīgas. Kā informē «Pasaules koru olimpiādes 2014» sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Salna, konkursi, draudzības koncerti, pasaules klases mūziķu meistarklases un Pasaules koru padomes sanāksme Rīgu uz divām nedēļām padarīs par pasaules koru galvaspilsētu.

Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs diriģents Romāns Vanags pastāstīja, ka viens no olimpiādes organizatoru uzdevumiem ir parādīt publikai, cik daudzveidīgi Pasaules koru olimpiādes kontekstā izprotams vienkāršais darbības vārds - «dziedāt». To apliecinās konkursi 29 kategorijās. Kori sacentīsies gan akadēmiskajā kora dziedāšanā, gan garīgajā mūzikā. Konkursos varēs dzirdēt džezu, popmūziku, spiričuelus, kā arī gospeļu mūziku.

Olimpiādes laikā notiks meistarklases slavenu mūziķu vadībā, divi Pasaules koru olimpiādes zvaigžņu koncerti «Arēnā Rīga», vokālo grupu «The Real Group» un «The King's Singers» solokoncerti, pasaulē pazīstamo kora mūzikas komponistu Mortena Loridsena un Ērika Ešenvalda darbu pirmatskaņojumi, Baltijas apvienotā zēnu kora koncerts, vismaz 30 draudzības koncerti Rīgā - Esplanādē, Vērmanes dārzā un citviet pilsētā -, kā arī svētku koncerti Siguldā un Jūrmalā, sakrālās mūzikas koncerts un dalībnieku gājiens.

Pēc Salnas teiktā, daudzie Pasaules koru olimpiādes bezmaksas sarīkojumi iemieso vienu no olimpiādes idejām par koru mūzikas pieejamību un atvērtību visplašākajai publikai. Tādi būs, piemēram, draudzības koncerti uz pilsētas skatuvēm. Koncertos uzstāsies kori no 57 pasaules valstīm, tostarp Dienvidāfrikas un Kanādas, Indonēzijas, Brazīlijas, kā arī bērnu kori un nelieli kameransambļi, spiričuelu dziedātāji un folkloristi.

Katru konkursu kategoriju vērtēs kompetenta žūrija, kurā strādās 80 pasaulē atzīti mūzikas profesionāļi, noteiks uzvarētājus, kas saņems Pasaules koru olimpiādes īpašās balvas un piemiņas medaļas.

Olimpiādes balvas autore ir tēlniece Olga Šilova. Par balvas dizainu viņa pastāstīja, ka tajā būs kalna motīvs un tilta līnijas, kas simbolizēs to, ka mūzika pārvar valstu un kultūru robežas, bet balvā iestrādātais dzintars atgādinās par Latviju.

Pasaules koru olimpiādes laikā Rīgā uz kārtējo sanāksmi pulcēsies Pasaules Koru padome, kuru veido gandrīz simts pārstāvji no 80 valstīm. Padome apspriedīs svarīgākos nozares jautājumus un dalīsies pieredzē par koru kultūras attīstības tendencēm savās valstīs.

Ieejas karšu pārdošana uz Pasaules koru olimpiādes pasākumiem sāksies 15.aprīlī plkst.10. Pārdošanā nonāks ieejas kartes uz 40 dažādiem koncertiem un meistarklasēm. Ieejas kartes būs nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā «www.bilesuparadize.lv».

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls. Tā mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā neatkarīgi no tautības, rases un mūzikas stila. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu