Notiks akcija un ceļojums «Čau, Pārdaugava!» (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien notiks akcija un ceļojums «Čau, Pārdaugava!», informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Akcija sāksies plkst.12 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī, Lāčplēša ielā 48/50. Ceļojuma programmā varēs redzēt Pārdaugavu Čaka redzējumā, kā arī Andreja Upīša redzēto un aprakstīto Pārdaugavu, kam sekos ceļojums ar autobusu pa Čaka vecmāmiņas, Ošu Annas un Jāņa Akuratera vietām Āgenskalnā un Torņakalnā. Pasākums noslēgsies Jāņa Akuratera muzejā.

Vairāki latviešu rakstnieki un dzejnieki par sev īpašu saukuši Daugavas kreiso krastu - starp tiem arī Čaks, Akuraters un Upīts. Tieši par viņiem tuvo Pārdaugavu būs stāsts akcijā/ceļojumā «Čau, Pārdaugava!».

Čaka bērnības vasaras un nedēļas nogales pagāja pie vecmāmiņas, kura dzīvoja klusajā un šaurajā Tempļa ielā jeb, kā Čaks pats kādā dzejolī raksta, «pašā vecā Āgenskalna sirdī».

Iļģuciems un Āgenskalns ir vietas, kur, 20.gadsimta sākumā iebraucis Rīgā, dzīvoja un strādāja arī jaunais dzejnieks Akuraters. Mūža nogalē 20.gadsimta 30.gados viņš atkal atgriezās Pārdaugavā, uzceļot savrupmāju Torņakalnā, netālu no Arkādijas parka un Māras dīķa.

19.gadsimta beigu Pārdaugavu var iepazīt, lasot Andreja Upīša romānus «Zaļā zeme» un «Plaisa mākoņos» - Āgenskalna un Torņakalna apkārtni, fabrikas, ielas un mājas, kur mīt lepnā, no laukiem Rīgā ienākusī Ošu Anna, rakstnieks jaunībā labi iepazinis pats, vairākus gadus dzīvojot Pārdaugavā.

Ceļojums «Čau, Pārdaugava!» notiek deviņu muzeju kopīgā projektā «Katram sava Rīga», kad visa gada garumā katra mēneša otrajā sestdienā notiek ceļojums/akcija, lai no dažādiem tematiskiem skatu punktiem iepazītu Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus.

Biļešu iepriekšpārdošana Andreja Upīša memoriālajā muzejā.

    Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

    Tēmas

    Nepalaid garām!

    Uz augšu