Rīgā un citviet Latvijā saulgriežos notiks bluķa vilkšana (217)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA foto

Šogad ziemas saulgriežu tradicionālais pasākums bluķa vilkšana notiks ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, informēja Latvijas Folkloras biedrības Sabiedrisko attiecību un reklāmas daļas vadītāja Rita Garnaka.

Bluķa vakara svinēšana vienlaikus notiks Rīgā, Talsos, Krāslavā, Ventspilī, Kaunatā un citur Latvijā, veidojot akciju "Ar gaismu pret tumsu un tumsonību".

Rīgā bluķu vakars notiks 21.decembrī plkst.18. Bluķa vilkšana Rīgas sāksies no Rātslaukuma, turpināsies pa Vecrīgas ielām, apkārt Rīgas domei, un noslēgsies ar bluķa sadedzināšanu un Ziemassvētku svinēšanu Rātslaukumā. No plkst.20 bluķa vakars turpināsies folkklubā "Ala".

Pasākuma rīkotāji aicina ikvienu iesaistīties bluķu vilkšanas pasākumā, ņemot līdzi lāpas.

Foto: LETA foto

"Ziemas saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma - Saule, lai kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu atgūtu savu spēku. Būsim vienoti un kopīgi palīdzēsim Saulei nest gaismu katra sirdī, mājā, novadā, valstī. Kliedēsim tumsu un izteiksim savu nostāju pret visām nejēdzībām, kuras pēdējā gada laikā mūs apņēmušas," aicināja Garnaka.

Ar bluķa velšanu un bluķa vakariem saistītas vairākas tradīcijas. Iepriekš sagatavots bluķis tiek vilkts no mājas uz māju, no sētas uz sētu, vienojoties līdzatbildībā, tādējādi atvieglojot Saulei ceļu kalnup un simboliski pierādot, ka, tikai kopīgi vienojoties dziesmā un dejā, var pārvarēt un pievarēt tumsas spēkus. Bluķis tiek sadedzināts, savācot tajā visas pērnā gada neveiksmes, nelaimes, sliktos darbus un domas.

Komentāri (217)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu