Rīgā sākas Bibliotēku nedēļa (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 22. aprīļa līdz 26. aprīlim, Rīgas Centrālā bibliotēka (RCB) un tās 26 filiālbibliotēkas mudinās iesaistīties Bibliotēku nedēļā, kas šogad notiks ar devīzi «Bibliotēkas - Rīgai» un būs kā veltījums 2014. gada kultūras galvaspilsētai. Kā informē RCB Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Daina Ģeibaka, šajā nedēļā bibliotēku piedāvājumā būs akcijas un aptaujas, bibliotekārās stundas un ekskursijas pa bibliotēku, jaunumu dienas un literatūras apskati, radošās darbnīcas un izstādes, tematiskās pēcpusdienas un pasākumi par savu apkaimi, savu bibliotēku un daudz ko citu, kā arī diskusijas un pārrunas bērniem un pieaugušajiem.

Šogad Bibliotēku nedēļa ir arī stāsts par pilsētu. Līdztekus plašām digitālu un rokā paņemamu materiālu izstādēm par dažādām Rīgas apkaimēm ikviens tiek aicināts uz ekskursiju pa Maskavas forštati un uz talku teritorijas sakopšanai ap RCB Sarkandaugavas filiālbibliotēku. Pati RCB sadarbībā ar projekta «Radi Rīgu» dalībniekiem gaidīs uz sarunu «Brīvības ielas brīvības komplekts», kas būs veltīta galvenās Rīgas ielas attīstībai.

Iecerētas arī vairākas tikšanās ar rakstniekiem - Viku, Valdi Rūmnieku, Arnoldu Auziņu, žurnālistiem - «Ilustrētās junioriem» redakcijas darbiniekiem, notiks arī Rīgas domes izdotās Baltā zvirbuļa balvas jubilejai veltītās grāmatas «Baltais zvirbulis. Gada balva kultūrā 2004-2014» prezentācija.

Pasākumā tiks celta godā bibliotēka un bibliotekāra profesija. Piedāvājumā būs «ēnu» dienas, tematiskas prezentācijas, publikāciju un fotoizstādes un citas lietas.

«Ja bibliotēka cenšas būt pievilcīga saviem lasītājiem un citiem apmeklētājiem visu gadu, tad Bibliotēku nedēļa ir laiks, kad savu pievilcību cenšamies vismaz dubultot un darām visu iespējamo, lai cilvēki pamanītu, ka publiskā bibliotēka šodien nozīmē sakoptu un mājīgu publisko telpu, uz kuru varam ne vien atnākt apmainīt grāmatas, palasīt avīzi un žurnālu vai pasēdēt internetā, bet vienkārši pavadīt brīvo laiku ar skaņu vai bez tās, t.i., tikties ar draugiem vai pabūt vienatnē, paklausīties koncertu vai paspēlēt klusās klavieres jeb instrumentu, kurš darbojas arī bezskaņas režīmā un kurš Rīgas Centrālajā bibliotēkā tiks prezentēts Bibliotēku nedēļas laikā,» stāsta Ģeibaka.

Bibliotēku nedēļas pasākumi notiks arī citviet Latvijā un daudzās pasaules bibliotēkās.

Tradicionāli bibliotēku nedēļa ir nedēļa, kurā iekrīt 23.aprīlis jeb Jurģi. Tieši šo dienu 1996.gadā UNESCO pasludināja par Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības dienu. Saskaņā ar kataloniešu leģendu Svētais Juris, cīnīdamies ar tumsonības un māņticības pūķi, izglāba princesi. Vietā, kur ievainotā pūķa asinis skārušas zemi, esot uzplaukusi sārta roze. No šejienes cēlusies tradīcija Svētā Jura jeb Jurģu dienā dāvināt rozes un grāmatas, bet Bibliotēku nedēļā - nākt uz bibliotēku.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu