VS Dalailamas mācību laikā būs skatāmas unikālas izstādes un filma (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas XIV mācību laikā Rīgā, kas norisināsies 5. un 6. maijā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, būs skatāmas divas unikālas izstādes – fotoizstāde «Dalailama. Kamēr eksistē visums...» un budisma sakrālās glezniecības (tankas) izstāde «Dzīvā tradīcija – Nikolaja Dudko (Николй Дудко) tankas budisma glezniecībā». Mācību dalībniekiem būs arī iespēja noskatīties izcilā krievu dokumentālā kino režisora Vitālija Manska filmu «Saullēkts/Saulriets».

Fotoizstāde «Dalailama. Kamēr eksistē visums...» stāsta par budisma garīgā līdera VS Dalailamas ikdienas darbiem. Fotogrāfi Tenzins Čoidžors (Tenzin Choejor) un Igors Jančoglovs (Игорь Янчеглов) ir pavadījuši VS Dalailamu braucienos pa pasauli, fotogrāfijās iemūžinot viņa gaitas. Viņu pēdējie darbi veltīti garīgā līdera sniegtajām mācībām tibetiešu klostera universitātē Serā, Indijas dienvidos, kurās piedalījās vairāki tūkstoši budistu mūku un svētceļotāju no daudzām pasaules valstīm.
Otra izstāde «Dzīvā tradīcija – Nikolaja Dudko (Николй Дудко) tankas budisma glezniecībā» iepazīstinās ar budisma sakrālo glezniecību (tanka). Slavenais mākslinieks, pastāvīgi dzīvojošs Burjatijā, budisma glezniecību mācījās Bibliotēkā, kur glabājas tibetiešu rokraksti un arhīvi (LTWA) Dharmasalā (Indija) pie VS Dalailamas personīgā mākslinieka Sangei Eše (Sangye Yeshe). Pašreiz Nikolajs Dudko strādā par tanku glezniecības pasniedzēju Austrumsibīrijas kultūras un mākslas akadēmijā (ВСГАКИ), kā arī turpina darbu savā meistardarbnīcā. Viņa tankas atrodas Burjatijas tempļos, kā arī muzejos un privātajās kolekcijās daudzās pasaules valstīs. Vairāk informācijas un tankas var skatīt vietnē www.thangka.ru.
Mācību dalībniekiem būs arī iespēja noskatīties izcilā krievu dokumentālā kino režisora Vitālija Manska filmu «Saullēkts/Saulriets». Tā ir filma par nosacīti divdesmit četrām stundām, kuras tika pavadītas VS Dalailamas rezidencē Dharmsalā, Indijā: no Dalailamas darba dienas sākuma plkst. 3 līdz saulrietam, kad budistu pasaules garīgais līderis dodas pie miera. Dokumentālists V.Manskis neformālā gaisotnē viņa rezidencē sarunājās ar VS Dalailamu par visuma būtību, mūsdienu pasaules cilvēka vietu reliģijās, arī budismā.

VS Dalailamas mācības Rīgā notiks pēc Baltijas valstu budistu lūguma, bet uz tām ir aicināti visi, kuri interesējas par budisma filozofiju, kurā harmoniski savienojas dziļš viedums un bezgalīga līdzjūtība. Mācību ietvaros garīgais līderis mācīs budisma filozofijas pamatus, balstoties uz diviem klasiskiem tekstiem – «Sirds sūtra» un Gjalseja Togmeja Zangpo darbu «Bodhisattvas trīsdesmit septiņas prakses». Noslēgumā Boriss Grebenšikovs un grupa «AQUARIUM» sniegs muzikālo dāvinājumu visiem VS Dalailamas mācību apmeklētājiem. Plānots, ka mācībās piedalīsies aptuveni 5000 cilvēku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Kalmikijas u.c. valstīm.

Paldies vizītes informatīvajiem atbalstītājiem – izdevniecībai «Rīgas Viļņi», ziņu portālam «TVnet», multimediju ziņu platformai «Mix Media group», «Rīga Radio», «Pirmais Baltijas kanāls».

Pēdējo reizi VS Dalailama ar plašu pasākumu programmu Latvijā viesojās pērn no 8. līdz 11. septembrim. Tā bija Nobela miera prēmijas laureāta, VS Dalailamas XIV trešā vizīte Latvijā, kuras centrālais notikums bija publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion»), kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6 tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm. Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

Vairāk informācijas par Viņa Svētības Dalailamas mācībām Rīgā - www.savetibet.lv.

Biļetes uz divu dienu mācībām var iegādāties www.bilesuserviss.lv

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu