Ziedoņa dzimšanas dienas pasākumi (13)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Imanta Ziedoņa fonds «Viegli» š.g. martā izteica Kultūras ministrijai aicinājumu 2014.gada maiju pasludināt par Imanta Ziedoņa mēnesi. Kultūras ministrijā notika Nacionālās kultūras padomes sēde, kurā tika lemts par iniciatīvas atbalstīšanu, tādējādi atkārtoti apliecinot Imanta Ziedoņa personības nozīmību Latvijas kultūrā.

3.maijā, atzīmējot Imanta Ziedoņa dzimšanas dienu, tiek plānoti vairāki pasākumi:

Plkst. 12.00 rakstnieka dzimtajā pusē Ragaciema kapos tiks atklāts Imanta Ziedoņa piemiņas dzirnakmens. Projektu izstrādājis arhitekts Jānis Dripe sadarbībā ar fondu "Viegli' un Engures novada pašvaldību. Dzirnakmeņu simbolika dzejniekam bijusi tuva ne vien mākslinieciskajās, bet arī sadzīviskajās gaitās – dzejnieka vasaras mājai Murjāņos dots nosaukums «Dzirnakmeņi», savukārt viens no mājas pagalmā mītošajiem 22 dzirnakmeņiem nu kalpos kā piemiņas zīme dzejnieka kapavietā.

Arhitekts Jānis Dripe par piemiņas vietu stāsta: « Tā ir līdz dzīlēm sakņota Imanta Ziedoņa būtībā – masīvie ozolkoka pakāpieni, kas kalpo kā dižkoku atbrīvotāju kustības tēva paraksts, ved pie dzirnakmens, kas savukārt apliecina autora rakstītā vērtību kā pamatīguma, tikumības un darba simbols.»

Plkst. 20.30 fonds "Viegli" Latvijas Nacionālajai bibliotēkai dāvinās Imanta Ziedoņa statueti, kura tiks uzstādīta un svinīgi atklāta pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas zāles, kas nosaukta Imanta Ziedoņa vārdā, ieejas. Statuetes autore ir tēlniece Olga Šilova.

Lai godinātu un izceltu Imantam Ziedonim būtiskas vērtības, atbalstītu radošumu un iedvesmotu latviešus visā pasaulē, Imanta Ziedoņa fonds «Viegli» ir izveidojis apbalvojumu «Laiks Ziedonim». Dzejnieka dzimšanas dienas vakarā, plkst. 21.00 notiks cildināšanas ceremonija, ko tiešraidē no Gaismas pils raidīs gan Latvijas televīzija, gan Latvijas radio. Ceremonijā iepriekš noteiktās nominācijās tiks godināti pieci laureāti, kas ar izcilību, degsmi, sūtību, veiksmi, stāju un savpatnību iedvesmojuši visu Latviju kļūt arvien labākai. Pasākuma režisore ir Laura Groza – Ķibere, savukārt par naudas balvas nodrošinājumu laureātiem jāpateicas Borisa un Ināras Teterevu fondam. Informācija par apbalvojumu pieejama mājas lapā www.laiksziedonim.lv.

28.maijā no plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrībā notiks rakstu krājuma «IMANTS ZIEDONIS. Piederības meklējumi, brīvības treniņš» prezentācija. Krājumā apkopoti pērn notikušās Imanta Ziedoņa 80 gadu jubilejai veltītās starptautiskās zinātniskās konferences raksti, aptverot dažādus aspektus ne vien Imanta Ziedoņa daudzpusīgajā daiļradē, bet arī tautas atvadās no diženās personības. Konference tika rīkota Valsts pētījumu programmas «Nacionālā identitāte» ietvaros trīs Latvijas akadēmisko pīlāru – Latvijas Universitātes, Rīgas Latviešu biedrības un Latvijas Zinātņu akadēmijas – sadarbībā.

Kultūras ministre Dace Melbārde vedina visus atzīmēt Imanta Ziedoņa mēnesi , godinot ne vien viņa daiļradi, bet arī tautas apziņā rosināto mīlestību pret savu zemi un tās vērtībām: «Man Imants Ziedonis visvairāk saistās ar grāmatu «Kurzemīte». Pēdējos divus trīs gadus es vasarās apceļoju Latviju, turklāt dodos uz vietām, kas nav tradicionālie tūrisma centri, un aizvien labāk saprotu, ko Imants Ziedonis ir centies ar šo grāmatu pateikt. Es aicinu Imanta Ziedoņa mēnesī pārdomāt, vai mēs pietiekami novērtējam bagātības, kas ir tepat blakus. Esam apceļojuši visu pasauli, bet vai zinām, kurš ir Latvijas lielākais akmens un vai esam bijuši pie Latvijas dziļākā ezera?»

Nacionālā kultūras padome un Kultūras ministrija atbalsta fonda «Viegli» ierosinājumu un aicina sabiedrību iesaistīties ar iniciatīvām Imanta Ziedoņa mēneša norisēs, tādējādi pieminot un apliecinot cieņu rakstnieka personībai, daiļrades un sociālo aktivitāšu ieguldījumam kultūras telpā.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu