10 lietas, kuras, iespējams, nezināji par alu (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vai zināji, ka alus ir viens no vecākajiem alkoholiskajiem dzērieniem un šobrīd visā pasaulē tam ir vairāk nekā 400 šķirņu?! Lūk, 10 interesanti fakti, ko TVNET uzzināja vēsturiskajā «Aldara» alus darītavā.

 
Foto: REUTERS/ScanPix

Alus sastāvā ir tikai četras sastāvdaļas: ūdens, miežu iesals, apiņi un raugs.

Alus gatavots kopš seno civilizāciju pirmsākumiem. Receptes tika turētas lielā noslēpumā, taču viena sastāvdaļa visiem vienmēr bijusi vienāda, un tā ir ūdens.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pasaulē vecākā recepte ir alum.

Pasaulē ir ļoti daudz vecu recepšu, taču izrādās, ka apmēram pirms 4000 gadiem tika uzrakstīta pati pirmā, un tā bijusi tieši alus recepte.

 
Foto: Ieva Čīka / LETA

Alu pirms septiņiem tūkstošiem gadu sāka darīt babilonieši un ēģiptieši, izmantojot priežu dzinumus un augus.

Tikai 19. gs. alus darītāji atklāja, ka miestiņam garšu un spēku dod tieši apiņi.

 
Foto: flickr.com/dalbera

Senajā Ēģiptē piramīdu strādniekiem maksāja ar alu.

Piramīdu strādniekiem par padarīto maksāja nevis naudu, kā mūsdienās, bet tikai 4 litrus alus dienā. Vai spēj iedomāties, ka šā mēneša beigās par padarīto saņemtu 120 litrus alus?!

 
Foto: flickr.com/brostad

Alus kopējais raudzēšanas laiks ir vismaz trīs nedēļas, bet tas var ilgt līdz pat trim mēnešiem.

Jo blīvāks alus, jo ilgāks tā rūgšanas un pēcraudzēšanas process. Kad alus ir izvārījies, to atdzesē un pievieno raugu. Svaigajam raugam sajaucoties ar iesala cukuru, kas ir misas sastāvā, izdalās ogļskābā gāze. Kad raugs ir «apēdis» misā esošos cukurus un skābekli, rodas ogļskābe un alkohols.

 
Foto: sxc.hu/bludemon

Raudzēšanas posmā iegūto dziru mēdz dēvēt arī par «zaļo alu».

Nevis krāsas dēļ, bet tādēļ, ka tas vēl nav gatavs. «Zaļajam alum» piemīt rauga garša, nereti tam ir spēcīgs negatavu ābolu, salkani salds lakricas karameles un sērkociņu aromāts. No šiem aromātiem var atbrīvoties, izmantojot vēl raugu. Šo procesu mēdz dēvēt par otrreizējo raudzēšanu.

 
Foto: Flickr.com/adambarhan

No apmēram 10 alus šķirnes receptēm tiek izvēlēta viena īstā.

Patiesībā alus meistariem ir vairākas receptes, tikai degustēšanas un pētījumu rezultātā ir iespējams tikt pie vienas, īstās receptes.

 
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pirmās profesionālās alus darītājas bija sievietes.

Vīriešiem par to noteikti jājūtas pateicīgiem, jo izrādās, ka apmēram pirms 7000 gadiem sievietes bijušas pirmās aldares. Tajā laikā tikai sievietēm bija atļauts raudzēt alu un vadīt krodziņus.

 
Foto: flickr.com/jbozanowski

Vidēji alus vārīšanas laiks ir no 60 līdz 90 minūtēm

Dažādām alus šķirnēm ir nepieciešams dažāds laika posms vārīšanai, bet, jo blīvāks alus tiek vārīts, jo ilgāks ir tā vārīšanas laiks. Visgarākais vārīšanas laiks ir portera tipa alum.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Alus pildīšanas iekārta vienā stundā var sapildīt 2500 pudeles

Lai arī speciālas iekārtas alu pilda pudelēs, bieži vien nepieciešams izmantot arī roku darbu, jo katra pudele uz līnijas ir jāuzliek un arī jānoņem ar īpašu rūpību. Tam ir nepieciešama liela atbildība.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu