«Runājošie akmeņi» turpmāk būs apskatāmi Likteņdārzā (8)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Projekta «Māja» ekspozīcija «Runājošie akmeņi» tiks nodota nodibinājuma «Kokneses fonds» īpašumā, un to varēs aplūkot Likteņdārzā. Ekspozīcija «Runājošie akmeņi» sastāv no deviņiem lieliem laukakmeņiem, kuri novietoti uz katram akmenim pielāgotiem koka grodiem. Ekspozīcijas sastāvdaļa ir arī informatīvais kiosks ar rampas detaļām, kas paredzēts elektroaparatūras izvietošanai, kā arī pati aparatūra.

Projektu «Māja» 2005. gadā izstrādāja reklāmas dizaina studija «Zoom». Festivāla «Pārsteidzošā Latvija» laikā tas tika demonstrēts četru Francijas pilsētu - Parīzes, Strasbūras, Bordo un Lionas - galvenajos laukumos no 2005.gada 30.oktobra līdz 2005.gada 5.decembrim. Festivālā uzdevums bija veidot priekšstatu par Latviju kā mūsdienīgu un tradīcijām bagātu Eiropas valsti. Kopš 2006.gada ekspozīcija nodota glabāšanā SIA «Schenker». Ekspozīcijas uzglabāšana gadā izmaksā 3444 eiro.

Kultūras ministrijas (KM) sniegtajā informācijā valdībai norādīts, ka vairākkārtīgi ir notikušas sarunas ar ieinteresētām pusēm par iespējamo ekspozīcijas uzstādīšanu citviet, bet šīs sarunas ir beigušās bez rezultātiem, kā galvenos iemeslus minot lielos finanšu ieguldījumus ekspozīcijas elementu atjaunošanā un daļējas ekspozīcijas darbības nodrošināšanai nepieciešamās aparatūras nomaiņai, kā arī lielās ekspluatācijas izmaksas. No ekspozīcijas izveides 2005.gadā ir pagājis ilgs laiks, tādēļ, lai atjaunotu pilnvērtīgu ekspozīcijas darbību tās sākotnējā veidolā, ir nepieciešami būtiski valsts budžeta līdzekļu ieguldījumi, kas nav mērķtiecīgi, jo ekspozīcijas izvietošanas, kā arī ekspluatācijas izmaksas ir nesamērīgi lielas.

Arī Kokneses fonds nav paredzējis ieguldīt līdzekļus ekspozīcijas elektroaparatūras atjaunošanā. Līdz ar to ekspozīcija nacistiskā un komunistiskā okupācijas režīma upuru piemiņas vietā «Likteņdārzs» netiks eksponēta tās sākotnējā iecerē.

KM tērēs 1000 eiro, lai pārvestu ekspozīciju uz tās jauno mājvietu, jo Kokneses fondam neesot līdzekļu transportēšanas izdevumu segšanai.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu