Tiks ieskandināti Rudenāji - daudzināts Jumis un Lielā Māra

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

8.augustā plkst. 17.00 Ropažu parkā tiks ieskandināti Rudenāji - daudzināts Jumis un Lielā Māra ar greznām dziesmām, uguns aizdegšanas rituālu un pirmo jaunrudzu maizi.

Varēs piedalīties arī nelielās radošajās darbnīcās. Rudenāji ir ražas ievākšanas laiks, kas iesākas ar Jumjiem, bet noslēdzas Apjumībās - Rudens saulgriežos, kad viss guvums ir savests zem jumta.

Jumim piemīt auglības nozīme, tas sētā nes labklājību un svētību: «Lai tev auga divas vārpas viena stiebra galiņā!» - un šo svētību ir būtiski paturēt savai saimei un tautai. Saules kalendārajā aplī Jumis bieži tiek aizstāts ar Miķeli, kas ir sv. Michaela patapinājums un tirdzinieku aizbildnis, tā atņemot tautai spēku noturēt savu labklājību.

Jumis ievada RUDENĀJUS - laiku, kad sākas labības pļauja un tiek cepta pirmā jaunās ražas maize. Šajā laikā īpaši tiek daudzināta arī Lielā Māra kā visas vieliskās pasaules gādniece.

Māra tiek daudzināta visos tās veidolos, bet īpaši kā maizes un uguns Māte. Šis ir maģisks brīdis, kad jaunais auglības cikls nomaina iepriekšējo, tāpēc svarīgi saglabāt svētību savā sētā un daudzināt Māru: «Kas Māriņu daudzināja, tam Māriņa basa tek.»

Aicinām sanākt kopā Ropažu parkā, Juglas upes krastā, iekurt uguni, izdziedāt greznākās Jumja un Māras dziesmas, godināt arājus un maizes cepējus un piedalīties nelielās radošās darbnīcās, kā arī pagatavot savu labības Jumi, kas visu turpmāko gadu glabās saimes labklājību.

Piedalās Rīgas folkloras kopa «Silavoti» un «Skanste» no Kauguriem. Maizes rituālu vada Solvita Lodiņa. Piedalās maizes cepēja - Daiga Karlsone un māla darbnīcu vada Gunta Darbvare (Ropažu mūzikas un mākslas skola).

Līdzi ņemiet nelielus sēžamos un dziesmu pūru!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu