Ikara svētki Priekulē (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Arī šā gada Ikara lidojums realizēsies ierastajā laikā un vietā – augusta otrās nedēļas nogalē aiz Zviedru vārtiem un pie Kultūras nama. Tie nav tikai gadskārtējie pilsētas svētki. Ikars priekulnieku prātos iesēdies ne tikai vēsturiskā kontekstā. Tā tēls grezno novada ģerboni un karogu, bet dziesma «Mēs lidosim» no Ulda Marhilēviča un Māras Zālītes mūzikla, ko komponista vadībā iedziedājušas priekulnieces Sallija un Baiba, jau kļuvusi par Priekules himnu. Novada ļaudis lepojas ar teiksmaino kalējpuisi un tur godā izcilas personības, kas savu darbīgo mūžu jeb kādu savas dzīves posmu veltījuši Priekulei. Soprāns Antra BIGAČA, Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, komponists Ēriks Ešenvalds ir daudziem pazīstamas personības Latvijā.

Svinēt ar padarīta darba sajūtu! Būt sava novada, savas pilsētas patriotiem! Tāds ir šā gada Ikara svētku moto. Ar Priekules novada uzņēmēju finansiālo un tehnisko atbalstu pilsētā paveikts daudz. Tāpēc 2. augustā pl. 21.30 simboliski šā gada veikumam pilsētas centrālajā dīķī tiks atklāta jauna strūklaka. Pēc tam pie kultūras nama skanēs brīvdabas koncerts ar Ivo Fomina grupas uzstāšanos. Tāda būs Ikara svētku ieskaņa, bet tie kulminēs 8.-10. augustā.

Šā gada Ikara svētkos iekļausies vēl kāds nozīmīgs un liels pasākums – Priekules Mūzikas festivāls. Pašvaldība ar prieku atbalsta novadnieka un pasaulē pazīstamā komponista Ērika Ešenvalda ieceri sarīkot kora mūzikas svētkus Priekulē. Tajos piedalīsies vairāk nekā 20 baptistu draudžu kori, ansambļi un orķestris. Divi ieskaņas koncerti Priekules Multihallē notiks 8. augusta vakarā - 18.00 un 21.00.
Bet sestdien, 9. augustā, pl. 18.00 izskanēs festivāla galā koncerts. Tas būs Ikara svētku lielais notikums. Koncerta kopkorim pievienosies arī Priekules novada dziedātāji diriģenti un solists – «Prāta vētras» Renārs Kaupers. Programmā - Ērika Ešenvalda skaistās un pazīstamās Dziesmu svētku dziesmas, kā arī sirsnīgās un mīļās Renāra Kaupera melodijas «Joka pēc alfabēts», «Mazā bilžu rāmītī», «Tu izvēlējies palikt», kopumā 18 dziesmas. Nav šaubu, tas būs emocionāli piepildīts un neaizmirstams notikums Priekules kultūras dzīvē.

Jau otro gadu Priekules Mūzikas un Mākslas skola ir rosinājusi mākslas konkursu «Ikara sapņi šodien». Darbi tiek gaidīti un arī saņemti no visas Latvijas mākslas skolām. Šā gada devums jau izvērtēts. Izstāde un apbalvošanas ceremonija notiks pie Kultūras nama 9. augustā pl. 12.00, tās gaitā uzstāsies skolas koris un kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā.

Jaunie mākslinieki ir iedziļinājušies kalējpuiša sapņos. Arī novada aktīvie cilvēki ir aicināti iztēloties, būvēt un rādīt citiem, kāds būtu Ikara lidlīdzeklis mūsdienās (ar humora pieskaņu). Radošā izpausme būs kā dominante gājienam (9. augustā pl. 10.00) no Saules ielas līdz stadionam, kur arī notiks oriģinālo lidlīdzekļu demonstrācija un prezentācija. Izrādīšanās nav iedomājama bez vērtējuma. Tas būs divdaļīgs: Vecajo padomes vērtējums un Tautas balss. Apbalvošana notiks pirms galā koncerta pl. 18.00.

Esam sapratuši, cik svarīgi ir veicināt radošo cilvēku izaugsmi, priecāties par viņu sasniegumiem. Tāpēc uz lielās skatuves 9. augustā pl. 16.00 uzstāsies Priekules meitene Sallija Taučus ar draugiem. Mācoties Ventspils mūzikas vidusskolā, viņa sagatavojusi pirmo koncertprogrammu, kam jāskan arī Priekulē.

Lielā skatuve pie tornīša 12.00 – 18.00 būs pieskandināta ar koncertiem, teātra uzvedumiem un deju uzvedumiem visu vecumu klausītājiem.

Te būs gan koncerts SVĒTKI DEJAI (hor. Inga Leive-Levite) ar divu deju kolektīvu - Duvzares un Druvas piedalīšanos, gan Priekules amatierteātra izrāde «ĻAUNAIS GARS» (rež. Ināra Kalnarāja), Liepājas grupas «SF» koncertprogramma ar Raimonda Paula dziesmām. Bet 22.00 - tradicionālā nakts balle ar Silacērpa muzikālo apvienību un grupu «Vecpilsētas kungi».

Būs ko darīt arī enerģiskajiem skolu jauniešiem. Pirmo reizi Barona Korfa senajā parkā pāri jaunizveidotajam tiltiņam Virgas upes krastos tiks izveidotas interesantas trases, lai dažāda vecuma puiši un meitenes pārbaudītu savu fizisko varēšanu. Turpat arī svētku umurkumurs.

Sporta cienītājiem - strītbola sacensības. Mazākajiem – piepūšamās pilsētiņas, leļļu teātra izrāde un ūdensbumbas dīķī. Radošās darbnīcas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Par to parūpēsies gan Priekules radošie - «Saspraude».
Zviedru vārtos ar teatralizētu uzvedumu tiks atklāts unikālais Korfu dzimtas koks. Ja laika apstākļi un tehnika nepievils, notiks lidojumi virs Priekules. Tirgotāji un ēstgatavotāji, kā allaž, darbosies Vidusskolas alejā.

11. Ikara svētki noslēgsies svētdienas rītā, 10. augusta pl. 11.00 Multihallē ar ekumenisku dievkalpojumu.

Ir jau nodrukāts svētku buklets ar Ikara svētku notikumiem no 2. līdz 10. augustam, kurā pašvaldības vadītāja Vija JABLONSKA sveic mājiniekus un pilsētas viesus. Savukārt Priekules Mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs Ēriks Ešenvalds saka:
«Priecājos būt atkal savējo vidū. Priekules pusē vienmēr ir skaisti - gan ziemas saltumā un vasaras tveicē, gan rudens un pavasara darbu ritumā. Lai skan mūzika, lai acīs un sirdīs staro satikšanās prieks un lai šie svētki mūs iedvesmo labiem darbiem!

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu