Turaidas pils 800 gadu mozaīka

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Svētki «Turaidas pils 800 gadu mozaīka» turpināsies 2. un 3. augustā. Katrai dienai sagatavots īpašs piedāvājums, kas atklāj Turaidas pils nozīmīgākās vērtības - pils kā izcils viduslaiku kultūras mantojuma piemineklis, Latvijas kultūras tūrisma simbols, aizraujoša vēstures izzināšanas vieta dažādām paaudzēm.

Livonijas Indriķa hronika glabā faktu par Turaidas mūra pils būvniecības uzsākšanu 1214. gadā. Gleznainās Gaujas senielejas krastā jau 800 gadus paceļas pils varenie mūri. Vairāk kā 300 gadus Turaidas pils piederējusi Rīgas arhibīskapijai. Mūsdienās pils ir Latvijas vēstures neatņemama sastāvdaļa, kas vēsta par viduslaiku un agro jauno laiku kultūras mantojumu.

Pateicībā Latvijas un starptautiskajai sabiedrībai, kas daudzu gadu garumā ar savu apmeklējumu un interesi ir atbalstījusi Turaidas pils saglabāšanu un sekmējusi Turaidas vēsturiskā centra tūkstošgadu garumā uzkrātā kultūras mantojuma iepazīšanu, 1. augustā plkst. 19.00 Turaidas muzejrezervāts aicina ikvienu uz Pateicības pasākumu «Historia magistra vitae - Vēsture ir dzīves skolotāja».

Viduslaiku un mūsdienu atziņās par garīgajām vērtībām dalīsies Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs un Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un aktieris Juris Strenga. Tiks atvērta grāmata «Turaida 13.-16.gadsimta dokumentos» un atklāta ekspozīcija «Krāsns podiņi – senlaiku bilžu enciklopēdija» Turaidas pils lielajā pusapaļajā tornī. Tiks eksponētas izstādes par Turaidas pili un tās pētniecību, skanēs viduslaiku mūzika kamerkora «Amadeus» un dūdu un bungu grupas «Auļi» izpildījumā. Vakara izskaņā notiks krāšņa uguņošana.

2. augustā plkst. 15.00 sāksies pasākums «Omnia mutantur et nos mutamur in illis - Viss mainās, un mēs maināmies tam līdz», kurā tiks piedāvātas īpašas pils 800gadei sagatavotas bezmaksas ekskursijas. Turaidas pils pagalmā koncertu sniegs senās mūzikas grupa «Trakula». Plkst. 16.00 tiks atvērts ceļvedis «Turaidas mūra pils 800gadi. Vēsture un mūsdienas».

3. augustā no plkst. 15.00 līdz 18.00 Ģimeņu diena «Non scholae, sed vitae discimus - Ne skolai, bet dzīvei mācāmies» - kopā izzinām vēsturi! Turaidas pils fogts un rakstvedis Turaidas pils pagalmā piedāvās interaktīvas un izzinošas darbnīcas «Viduslaiku mācības» kopā ar zinošiem skolotājiem: aizraujošā spēlē varēs apgūt rakstīšanu – gotiskās rakstības veidus, latīņu valodu, aritmētiku, astronomiju, mūziku, mazo un lielo vīru spēles biedrības «Livonensis» vīru vadībā, kā arī pašiem izgatavot Turaidas pils suvenīru. Turaidas pils pagalmā plkst.17.00 tiks izrādīts deju grupas «Zvaigžņu aka» vides deju uzvedums «Krāsas».

Ieeja Turaidas muzejrezervāta Pateicības pasākumā 1. augustā no plkst. 19.00 līdz 22.00 bez maksas.

Svētku programma mājas lapā www.turaida-muzejs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu