Ruma dzimtenes noslēpumi (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mūsdienās populārais kokteiļu dzēriens rums apvīts ar daudzām leģendām. Tas ir jūrasbraucēju un pirātu dzēriens, ko divdesmitajā gadsimtā popularizējuši dēkaiņi un bohēmisti, pasaules apceļotāji un mākslinieki. Ar rumu asociējas karsts, tropisks klimats, latino ritmi, saule un nebeidzama atvaļinājuma sajūta ar glāzi vēsa mohito rokā.

Priekšvēsture – raudzēta cukurniedru sula

Avoti liecina, ka Senajā Indijā un Ķīnā no cukurniedru sulas gatavoja brumu – raudzētu dzērienu. Marko Polo 14. gadsimtā savās dienasgrāmatās rakstīja, ka baudījis «no cukura pagatavotu labu vīnu» apmēram tajā teritorijā, kur mūsdienās atrodas Irāna. 20. un 21. gadsimtā tieši Kuba kļuva par ruma ražošanas lielvalsti. Tāpēc šodien droši varam teikt – īstais rums nāk no Kubas!

Destilēšanas pirmsākumi

Tiek uzskatīts, ka destilāciju izgudroja arābi vēl pirms 10. gadsimta, nevis lai iegūtu alkoholu, bet gan medicīnā izmantojamās ēteriskās eļļas. Tikai vēlāk tika atklāts, ka ar destilācijas metodi var iegūt alkoholu. Destilācijas procesu alkohola pagatavošanā apguva lielākās Eiropas nācijas – angļi, skoti, franči, holandieši, spāņi, portugāļi u.c., kas ir galvenie stiprā alkohola ražotāji. 16. gadsimtā cukurniedru plantācijās strādājošie vergi atklāja, ka rūgšanas procesā no melases – cukura ieguves blakusprodukta, var iegūt alkoholu. Šī alkoholiskā blakusprodukta destilācija padarīja to stiprāku un palīdzēja atbrīvoties no nevajadzīgajām piedevām, kā rezultāts bija visīstākais rums.

Ruma dzimtene – Karību reģions

Nav precīzi zināms, kura no valstīm vai salām ir ruma īstenā dzimtene, tomēr diezgan droši var teikt, ka rums radies Karību reģiona salās, kur destilācijas procesa rezultātā tika iegūta stipra, dedzinoša un diezgan asa ugunsdzira. Vēstures avoti liecina, ka pirmais īstais rums tika destilēts Barbadosā. Kādā 1641. gadā Barbadosā izdotā dokumentā teikts: «Salas iedzīvotāji gatavo no cukurniedrēm rumbulionu, ko sauc arī par «velna kāvēju», un tas ir stiprs, ellīgs un tiešām velnišķs dzēriens». Mūsdienās bieži vien par ruma dzimteni sauc Kubu, un arī tam ir savs iemesls – 19. gadsimta vidū Kubā vairākkārtīgu eksperimentu rezultātā sāka izmantot nedaudz atšķirīgāku ražošanas metodi, kā rezultātā dzēriens kļuva nedaudz maigāks. Tad arī no vienkāršas reibinošas dziras tas pārtapa izsmalcinātā alkoholiskā dzērienā.

19. gadsimta otrajā pusē vairāki Kubas ruma ražotāji sāka apvienoties un radīt korporācijas un fabrikas Havanā, Santjago de Kubā un citās pilsētās parādījās jaunas ruma markas, veidojās ruma tirgus. Pēc sociālistiskās revolūcijas Kubā ruma ražošana kļuva par valdības rūpalu. Tieši 20. gadsimta 2. pusē savas pozīcijas pasaules tirgū nostiprināja kubiešu rums Havana Club – pārliecinošs tirgus līderis arī mūsdienās!

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu