Kā noteikt ruma kvalitāti? (17)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kā iegādāties kvalitatīvu rumu? Nogaršot pašam vai uzticēties pārbaudītām vērtībām! Vai var ticēt daiļrunīgiem aprakstiem uz etiķetes, kas sola «piesātinātu vara krāsu, grauzdētu riekstu, kaltētu ķiršu un ādas aromātu, samtainu un piesātinātu garšu paleti»? Ruma pasaule ir tik daudzveidīga, ka nezinātājs var apjukt. Greizi nevar nošaut, pērkot Kubā ražotu rumu, jo pēdējos gadu desmitos kubiešu rums iekarojis vadošās pozīcijas ruma tirgos Atceries – īsts rums nāk no Kubas! Savukārt, degustējot rumu, iegaumējiet galvenās īpašības, pēc kurām var spriest par dzēriena kvalitāti, – stiprums, krāsa, smarža, garša un pēcgarša.

Stiprums

Rūpīgi aplūkojiet ruma pudeles etiķeti. Ruma stiprums var ļoti atšķirties, līdz pat 70% un vairāk grādiem. Tādēļ, lai izvairītos no garšas kārpiņu pārsteigšanas, vienmēr ir noderīgi vispirms uzzināt, cik stiprs ir dzēriens, kuru grasāties baudīt. Kvalitatīva ruma stiprums ir vismaz 40%.

Krāsa

Ielejiet nedaudz ruma glāzē. Paceliet glāzi un turiet to pret gaismu, lai varētu novērtēt ruma dzidrumu un krāsu. Labs rums būs caurspīdīgs (gaišais rums) vai piesātinātā tonī (tumšais) un dzidrs, tomēr diezgan blīvs. Sašūpojiet glāzi, liekot šķidrumam glāzes dibenā griezties. Paraugieties, kā rums tek pa glāzes malām garenās pilienveida joslās, kas atgādina lāstekas, – kvalitatīvs rums pa glāzes malām tecēs lēni.

Smarža

Dziļi ievelciet elpu, izelpojiet un tad paceliet glāzi pie deguna. Lēnām ieelpojiet. Ja tas būs izturēts rums, varēsiet lēnām izvērtēt smalkās aromāta nianses. Ja rums nebūs izturēts, tam būs izteikta, spēcīga alkohola smarža, kas kairinās deguna gļotādu, un Jums gribēsies degunu ātrāk atraut no glāzes. Ja ruma ieelpošana ir tīkama, atkārtojiet to vairākkārt, jo otrajā un trešajā reizē varēsiet atklāt jaunas aromāta nianses. Labs rums smaržo labi!

Garša

Vislabāk rumu degustēt tīrā veidā. Dažkārt, īpaši stiprākajiem rumiem, pirms garšošanas mēdz pievienot pāris pilienus ūdens istabas temperatūrā, mazliet ledus vai cukurniedru sīrupa. Iedzeriet nedaudz ruma un ļaujiet tam lēnām tecēt pa mēli un aukslējām. Salīdziniet, kā garša mainās pāris sekunžu laikā. Kas mainās, dzērienu norijot? Iedzeriet malku ūdens un atkārtojiet degustēšanu. Vai, degustējot rumu otrreiz, garša atšķiras? Saskarē ar gaisu un/vai ūdeni var būt atraisījušās jaunas garšas nianses. Kvalitatīva ruma garša būs maiga, pilnīga un patīkama, bez īpaša asuma, pēc norīšanas sniedzot siltuma sajūtu un nedaudz «savelkot» mēli, tādējādi ļaujot atvērties pēcgaršai. Ja vienā reizē degustējat vairākus rumus, pa vidu noteikti izdzeriet vismaz pusglāzi ūdens, lai noskalotu iepriekšējā ruma garšu un pasargātu sevi no noreibšanas degustācijas laikā.

Foto: publicitātes

Pēcgarša

Pēcgarša parādās mutē un degunā pēc dzēriena norīšanas. Jo tā ir ilgāka, jo rums augstvērtīgāks. Dažreiz pēcgaršā iemirdzas iepriekš nesajusti aromāti, taču tiem būtu jābūt patīkamiem un neuzkrītošiem. Ja rumam ir «ziepjaina» vai «medicīniska» pēcgarša, visticamāk, tas ir zemas kvalitātes neizturēts rums.

Kubas rums – tirgus līderis

Pazīstamākie rumi ražoti Karību salās. Jau vairākus gadu desmitus pārliecinošs tirgus līderis ir Kubas rums Havana Club. Populāri ir arī Jamaikā, Puertoriko un Dominikanā ražotie rumi.

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu