Rums ar Kubas valdības zīmogu (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ruma sarežģītā vēsture, tā saistība ar pirātiem, vergu tirdzniecību, politiskām kaislībām un bīstamu piedzīvojumu auru veido būtisku un neatņemamu Kubas vēstures daļu. Kuba tiek uzskatīta par īstenā ruma šūpuli, kur šo dzērienu iespējams baudīt autentiskā atmosfērā, iegūstot jaunus draugus, ļaujoties nejaušībām, Brīvības salas un tās galvaspilsētas Havanas īpašajam šarmam.

Tehnoloģiju progress un rums

19. gadsimta sākumā līdz ar tvaika mašīnas izgudrošanu Kubā strauji palielinājās ruma ražotņu skaits. 1837. gadā Kubā tika uzbūvēts arī dzelzceļš un ieviesta virkne citu tehnoloģiju, kas veicināja cukura rūpniecības eksporta attīstību. Jauno tehnoloģiju ieviešana izraisīja izmaiņas ruma ražošanas procesā, un Kubā sāka ražot vieglo rumu ar baltu etiķeti «Carta blanca». Galvenās ruma rūpnīcas atrodas Havanā, Kardenasā, Sjenfuegosā un Santjago de Kubā, un tajās ražo pasaulē pazīstamākās ruma markas, tostarp leģendāro Havana Club.

Karu un revolūciju ēnā

Desmitgadu kara laikā (1868-1878) Kuba cieta no ekonomiskās krīzes, kuras laikā tika iznīcināti gan zemes īpašnieki, gan ražošana, taču pēc verdzības atcelšanas gan dzelzceļi, gan cukura rūpniecība pamazām atguvās no trieciena un ruma destilēšanas kultūra atkal plauka un zēla. 1902. gadā tika nodibināta Kubas Republika, kas 20. gadsimta pirmajā pusē veiksmīgi attīstīja ruma ražošanu un tirdzniecību.

1959. gadā Kubā notika revolūcija, un 1960. gadā ruma rūpnīcas tika nacionalizētas. Lielākā daļa rūpnīcu agrāko īpašnieku, pameta Kubu, bet ruma ražošana nonāca sociālistiskās valdības rokās. Pēc revolūcijas ruma ražošana tika reorganizēta un paplašināta, veidojās jaunas ruma markas, kas tika iepludinātas gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū. Pirmais Kubas rums, kuru pēc 1960. gada sāka eksportēt, bija Caney – tas guva atsaucību gan Eiropas, gan Amerikas tirgū, kā arī Krievijā un Latīņamerikā. Šobrīd ruma tirgus līderis ir Kubā ražotais Havana Club.

Foto: publicitātes

Valdības garantija - kvalitātes apliecinājums

Kubas ruma ražošanas attīstības vēsturē nozīmīgs ir 1993. gads, kad tika parakstīts Apvienošanās līgums starp Kubas valdības Ruma ražotāju korporāciju Corporación Cuba Ron, S.A. un franču ražotāju grupu Pernod Ricard, izveidojot Havana Club Internacional. Kopš 1998. gada rumam Havana Club piešķirts Kubas valdības garantijas zīmogs – Sello de Garantía de Procedencia instituido por el Gobierno de la República de Cuba, tādējādi norādot uz šā produkta vērtību pasaulē un nozīmīgo vietu Kubas kultūrā un apliecinot, ka šis rums tiešām nāk no Kubas. Valdības kvalitātes garantija piešķirta tikai divām raksturīgām Kubas precēm – Havana Club rumam un cigāriem.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu