Aicina izbeigt Ukrainas jautājumā citādi domājošo vajāšanu (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Reuters

Pazīstamais Sanktpēterburgas teātra un kino aktieris Oļegs Basilašvili aicinājis Krievijas sabiedrību izbeigt ideoloģiski vajāt kultūras darbiniekus, kuru viedoklis par situāciju Ukrainā nesaskan ar Krievijas varas iestāžu nostāju, un nedēvēt šos cilvēkus par «piekto kolonnu», vēsta «Radio Brīvība».

Pēdējā laikā šādi ideoloģiski uzbrukumi vērsti pret leģendārās Krievijas rokgrupas «Mašina vremeņi» mūziķi Andreju Makareviču, kas dziedājis labdarības koncertā Austrumukrainas bēgļu bērniem, - Krievijas Valsts domes deputāti un prokremliskie krievu žurnālisti aicinājuši viņam atņemt savulaik piešķirtos valsts apbalvojumus.

«Par ko nosoda Makareviču? Par to, ka viņš koncertējis valstī, ar kuru Krievijai formāli nav naidīgu attiecību. Karš nav pieteikts, oficiāli tas nenotiek. Kādēļ Makarevičs nevarētu dziedāt valstī, kurā viņam ieplānots koncerts? Skaidrs, viņš dziedāja Ukrainā, ar kuru Krievijai šobrīd ir saspringtas attiecības. Bet kam tad viņš dziedāja? Bērniem, kuri atrodas briesmīgā stāvoklī - norisinās karš, sprāgst šāviņi, un Makareviča balss sagādā lielu prieku un mierinājumu cilvēkiem, kuri pieredzējuši ciešanas un zaudējumus. (..) Man saka - ak, viņš dziedājis skatītājiem, kuri ir Kijevas varas iestāžu pusē! Nu un tad?! Viņš dziedāja vienkāršiem cilvēkiem, bet jebkura karadarbība ir briesmīgs pārbaudījums un bēdas visiem. Arī Vācijas iedzīvotājiem Lielā Tēvijas kara [Otrā pasaules kara] laikā, tāpat kā padomju cilvēkiem. Ja Makarevičs 1943. vai 1944. gadā būtu dziedājis Hitlera midzenī, tad nu gan tā būtu bijusi dzimtenes nodevība,» spriedis aktieris.

«Nesaprotu, kā drīkst pieprasīt atņemt Makarevičam visus apbalvojumus un titulus? Bija tāds gadījums Padomju Savienībā, kad akadēmiķim Saharovam gribēja atņemt visus apbalvojumus, (..) bet noskaidrojās, ka tas principā nav izdarāms. Tiesa, pasaules vēsturē bija gadījums - Hitlers savulaik gribēja atņemt apbalvojumus Einšteinam, bet ar to arī viss beidzās,» norādījis Basilašvili.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu