Gaismas pilī lasītājiem atvērti vēl trīs stāvi, Dainu skapis apdrošināts par miljonu (30)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dainu skapis ir viena no svarīgākajām Latvijas kultūras mantojuma vērtībām, tautiskuma balstiem, kas iekļauta arī UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» starptautiskajā reģistrā, turklāt tagad tas ir apdrošināts par 1 miljonu eiro. Šodien, 26.oktobrī, notika Dainu skapja atklāšanas ceremonija. Paralēli svinīgajam brīdim, lasītājiem tika atvērti vēl trīs «Gaismas pils» stāvi - ceturtais, piektais un sestais.

Gaismas pils tiek atklāta pa posmiem

«Kaut arī tikai 11. jūnijā «Gaismas pils» tika nodota ekspluatācijā, jau ir notikuši vairāki pasākumi - grāmatu ķēde, pasākums «Kaskādes» un šķēru akcija,» stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Viņš piebilst, ka no šodienas apmeklētājiem ir atvērti vēl trīs stāvi - ceturtais, piektais un sestais. 28.augustā durvis vērs vaļā arī astotais stāvs, kas veltīts visai Latvijas bibliotēku saimei, bet 8.septembrī - septītais stāvs, kas tiks veltīts bērniem.

Dainu skapja atklāšanas ceremonijā piedalījās cilvēki, kuri Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktoram liekas svarīgi: viņa bijusī kolēģe un naudas ziedotāja LNB, bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, komponists Pēteris Vasks, LNB lasītājs kopš 1958.gada un pētnieks Imants Lansmanis, Dainu skapja apdrošināšanas firmas AAS «Gjensidige Baltic» vadītāja Ināra Meija un citi.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts norāda, ka cieņas izrādīšanai un papildus drošībai Dainu skapis uz Gaismas pili tika vests ar militāro transportu.

Dainu skapis apdrošināts par 1 miljonu eiro

Polisē iekļauta apdrošināšana pret visiem iespējamiem riskiem – ugunsnelaimēm, dūmu, vētras, krusas un plūdu iedarbību, šķidrumu noplūdi no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslīdējumiem un iegruvumiem, kā arī trešo personu prettiesisku rīcību, kas varētu kaitēt Dainu skapim.

«Dainu skapis ir krātuve, kas sevī glabā ne tikai latviešu tautas dziesmas – tā ir mūsu tautas vēsture, gudrība un identitāte. Tā ir mūsu tautas esence. Pašlaik, kad Dainu skapis tiek izlikts tik plašai apskatei, uzskatījām par savu pienākumu to pasargāt un darīt visu iespējamo, lai pēc iespējas ilgāk to saglabātu nākamajām paaudzēm. Turklāt jāatceras, ka pēc iekļaušanas UNESCO «Pasaules atmiņā» Dainu skapis vairs nav tikai mūsu, bet visas pasaules vērtība, tāpēc rūpēties par tā drošību mums ir liels gods. Arī AAS «Gjensidige Baltic» ir apdrošināšanas sabiedrība ar senu vēsturi un dziļām saknēm, tāpēc apzināmies, cik svarīgi ir cienīt savu vēsturi, jo vienlaikus tas ir arī ceļš uz mūsu nākotni,» stāsta apdrošināšanas firmas pārdošanas daļas vadītāja Ināra Meija.

Dainu skapis tiks uzstādīts ēkas 5.stāvā līdzās Latviešu folkloras krātuves lasītavas jaunajām telpām.

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore Dace Bula uzsver, ka Krišjāņa Barona Dainu skapis ir starptautiski atzīta vērtība.

«Svarīgi, ka publiskā pieejamība, kas tam tagad sagādāta, nāk kopsolī ar saglabāšanas drošību un iespējamo risku novēršanu. «Gjensidige Baltic» dāsnais dāvinājums ir ne tikai būtisks elements drošības pasākumu kopumā, tas ir arī cieņas apliecinājums kultūras vērtībām. Par to Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vārdā paldies!» pauž Bula.

Dāvinātās apdrošināšanas polises darbības termiņš ir viens gads, taču apdrošināšanas firmas vadītāja cer šādu drošības garantu Dainu skapim sniegt katru gadu, iespējams, to ieviešot kā tradīciju.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu