Oficiāli atklāj «Gaismas pili»! Kā lasītāji iejutušies? (33)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, «Gaismas pilī», notiks vairāki atklāšanas pasākumi. Pavisam drīz, jau no 8. septembra, ikvienam pilnībā būs pieejama Latvijas lielākā grāmatu krātuve. Tomēr lasītājiem un interesentiem Latvijas kultūras simbols daļēji ir pieejams jau no 12. jūnija, kad publikai tika atvērti pirmie trīs stāvi. Daži lasītāji TVNET pauž savas pārdomas, kā pa šiem divarpus mēnešiem ir iejutušies jaunajā, vislielākajā bibliotēkā Latvijā.

Studente Anastasija, kura «Gaismas pils» uzziņu un informācijas centra lasītavu apmeklē vien otro reizi, ir sajūsmināta par jauno Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku.

«Šeit ir plašas un jaunas telpas, ērtas mēbeles. Informāciju ir iespējams iegūt apjomīgā datu bāzē. Tas ir lieliski,»

atklāj Gaismas pils apmeklētāja. Viņasprāt, vienīgi pietrūkst plaša grāmatu un žurnālu klāsta lasītavā, jo iepriekšējās bibliotēkās tie esot bijuši vairāk. Turklāt bieži pazūd interneta pieslēgums, kas ir ļoti nepatīkami.

Anastasija norāda, ka bibliotēkas apmeklē bieži, tai skaitā savas augstskolas grāmatu glabātavu, vismaz vienu reizi nedēļā studiju ietvaros.

Uzziņu un informācijas centra lasītava tika atvērta vienu nedēļu pirms Jāņiem. Šīs lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne TVNET stāsta, ka cilvēki sākotnēji apmeklē tieši uzziņu un informācijas centra lasītavu, lai noskaidrotu, kurp doties tālāk, ja interesē kāda speciāla nodaļa.

Lasītāji nav apmierināti ar īso darba laiku

«Lasītāji patlaban visbiežāk jautā, kāds ir lasītavas darba laiks un kurā lasītavā atrodas konkrētā grāmata,» atklāj Zvaigzne.

Viņa piebilst, ka uzziņu lasītavā cilvēki ir iecienījuši izmantot internetu. Savukārt visvairāk ir neapmierināti ar īso bibliotēkas darba laiku. Tomēr Zvaigzne lasītājus mierina, ka vasarā «Gaismas pils» lasītavas strādā nepilnu darba laiku, bet rudens sezonā darba laiks lasītavām būs ilgāks.

«Arī internets mums regulāri neiet, jo vēl ir vecie serveri. Kad būs jaunie, tiks uzstādīti jauni datori un strādāsim ar jaunu spēku,» viņa uzskata.

Lasītavas vadītāja piebilst, ka apmeklētāji ir pozitīvi izbrīnīti, ka no iekšpuses «Gaismas pils» izskatās daudz ērtāka un mājīgāka nekā no ārpuses.

Lasītājiem grūtības sagādā jaunā ciparu sistēma

Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas galvenā bibliogrāfe Ramona Dūviņa norāda, ka viņas pārraudzītajā lasītavā sūdzības no apmeklētājiem neesot bijušas. Cilvēki parasti nākot uz dabaszinātņu lasītavu vairāk dienas laikā nekā vakaros.

«Vienīgi daudziem nav skaidra jaunā ciparu sistēma. Tāpēc katra plaukta malā ir atšifrējumi,» viņa piemin.

Bibliotēkas lasītāja Veronika TVNET norāda, ka šī lasītava aizrauj ar plašo un interesanto grāmatu klāstu. Viņu šeit viss apmierina.

Drīz tiks atvērti visi «Gaismas pils» stāvi

12. jūnijā durvis vaļā vēra pirmie trīs bibliotēkas stāvi. No 26. augusta arī ceturtais, piektais un sestais. Šodien, 28. augustā, tiks atvērts augstākais, astotais stāvs, kas tiek veltīts visai Latvijas bibliotēku saimei. Savukārt 8. septembrī arī septītais stāvs būs pieejams, tas būs veltīts bērniem.

«Gaismas pils» atvēršanas pasākumi - Novadu diena

Šodien no plkst. 12:00 līdz 21:00 ar plašu programmu norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklāšanas nedēļas Novadu diena, ziņo Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts.

Visā ēkā ikviens interesents varēs satikties ar gandrīz 500 Novadu dienas dalībniekiem. «Gaismas pils» kļūs par skatuvi visiem Latvijas novadiem.

«Katrs «Gaismas pils» stāvs tiks atvēlēts kādam Latvijas novadam, kas rādīs visu, ar ko lepojas,

– no malēniešu vārdu skoliņas līdz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem Ziedoņa zālē, Valmieras Drāmas teātra izrādēm bibliotēkas rampā un skeitborda paraugdemonstrējumiem pie ēkas fasādes,» stāsta LNB projektu vadītāja Zane Zajančkauska.

Vidzemei atvēlēts 2. stāvs, kur varēs aplūkot Valkas un Valgas kopizstādi «Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs», skatīties filmu «Vidzemes leģendas», klausīties dzejas un prozas lasījumus, vērot Suntažu observatorijas prezentāciju, piedalīties Zin(oo) radošajā darbnīcā un Malēniešu vārdu skolā, kā arī baudīt Vidzemes novada muzikālos priekšnesumus.

Latgales novads tiks pārstāvēts 3. stāvā. Būs iespēja sastapt folkloras ansambļus, daiļamata meistarus, noskatīties filmas par kāzu muzikantiem, maizes ceļu, kā arī Viestura Kairiša jaunāko kinodarbu «Pelikāns tuksnesī».

4. stāvā tiks pārstāvēta Kurzeme ar Ventspils muzeja izstādi, Ventspils bigbenda priekšnesumiem, Ugāles ērģeļu būvētāja Jāņa Kalniņa stāstiem un mehānisko instrumentu demonstrēšanu, dzejas un prozas lasījumiem utt.

Zemgales «vēstniecība» atradīsies 5. stāvā, kur notiks Dobeles novadpētniecības muzeja un Jelgavas zinātniskās bibliotēkas izstādes, kā arī muzikāli priekšnesumi un dažādas darbnīcas.

Sēlijas novads tiks pārstāvēts 6. stāvā. Apmeklētājus gaida lustīgi Viesītes bānīša stāsti, Sēlijas raksti cimdos un zeķēs, ziepnieka stāsti utt.

No plkst. 16:00 līdz 20:00 pie LNB ēkas notiks skeitborda, skrituļslidu un BMX frīstaila sacensības un paraugdemonstrējumi.

Plkst. 13:00 un 18:00 uz LNB rampas skatuves notiks Valmieras Drāmas teātra viesizrāde, bet plkst. 17:00, 18:30 un 20:00 Ziedoņa zālē uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris.

Ieeja uz visiem pasākumiem par brīvu. Tā kā vietu skaits uz Valmieras Drāmas teātra izrādēm un Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem ir ierobežots, ielūgumus uz tiem var saņemt LNB reģistratūrā 28.08. (izņemot uz VDT izrādi plkst. 13:00, uz kuru ielūgumus varēja saņemt jau vakar), viena persona varēs saņemt ne vairāk kā divus ielūgumus.

Šodien, 28. augustā, LNB pulcēsies arī bibliotēku un pašvaldību pārstāvji no visas Latvijas, kuriem paredzēta plaša un daudzveidīga profesionālā programma. Līdz ar LNB 8. stāva – Bibliotēku un informācijas zinātnes lasītavas – atklāšanu būs iespējams klausīties prezentāciju «Grāmata – dizaina iedvesmotāja (plkst. 12:20 un plkst. 15:05) un vērot izdevuma «Inovācijas bibliotēkā» prezentāciju (plkst. 14:30).

Sadarbībā ar LNB Atbalsta biedrību plkst. 16:00 tiks atklāta izstāde «Latvijas mazās gaismas pilis».

Informējam, ka bibliotēkas lasītavas Novadu dienā pakalpojumus nesniegs!

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu