Liepājā izaudzis Spoku koks (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spoku koks Liepājā netālu no koncertestrādes «Pūt, vējiņi» ir apjomīgs vides objekts, kas veltīts leģendārajai grupai «Līvi», ar kuru uzaugušas un savu nacionālo pašapziņu stiprinājušas vairākas paaudzes visā Latvijā.

Piektdien ar vērienīgu koncertu, izdziedot grupas labākās dziesmas, tika atklāta piemiņas un satikšanās vieta Spoku koks, kas ir kā apliecinājums, ka «Līvi» ir mūžam dzīvi.

Sešus metrus augstais Spoku koks metālmākslinieka Reiņa Kuncīša darbnīcā tapis aptuveni pusotra mēneša laikā. Tā pamatā ir četri tūkstoši metāla stienīšu, kas piegriezti, locīti un metināti. Apjomīgais vides objekts pirms transportēšanas ticis sadalīts vairākās daļās, kas pirms uzstādīšanas tiek rūpīgi sametinātas.

«Materiāls apmēram divas tonnas nerūsējošā tērauda. Stienīši, ja saliek kopā, aptuveni pusotrs kilometrs,» stāsta mākslinieks Reinis Kuncītis.

Koka zaros meklējami mūzikas instrumentu apveidi, bet tā saknēs iemūžināti aizsaulē aizgājušo «Līvu» grupas dalībnieku vārdi. Laukums apkārt kokam izlikts ar Liepājas balto bruģi, uz kura iegravēti dziesmu nosaukumi. Savukārt sēžot uz soliņiem, kas veidoti kā ģitāru grifi, būs iespējams klausīties «Līvus». Piemiņas un satikšanās vieta pie koncertestrādes tapusi, lai atgādinātu par leģendāro grupu, ar kuru uzaugušas vairākas paaudzes.

«Doma par Spoku koku radās brīdī, kad mēs domājām, kas tas varētu būt un kā šo unikālo leģendu iemūžināt. Momentā galvā sāka skanēt: Līvs -tas ir spoks, Līvs -tas ir spoku koks,» atceras idejas autore, Mārtiņa Freimaņa fonda pārstāve Maija Kalniņa.

«Līvu» dibinātājs Juris Pavītols gan to uztver kā pieminekli visiem Liepājas mūziķiem.

«Viss, kas saistīts ar «Līviem», viņu dzīves gājums ir kaut kāda mistika. Tas ir tāds iespaidīgs piemineklis,» vērtē liepājnieks Zigurds Kirhners.

Spoku koka atklāšanas koncerta ienākumi tiks novirzīti vides objekta izveides finansējumam, kura kopējā summa ap 50 tūkstoši eiro.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu