Cēsīs sāksies Eiropas kultūras mantojuma dienas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar pašvaldībām un objektu īpašniekiem jau 19. gadu Latvijā rīko Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuras šogad veltītas Rīgas ielas kultūrvēsturiskajam tēlam. Kā informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, mantojuma dienas atklās 12. septembrī Cēsīs ar izglītojošu pastaigu pa Rīgas ielu, bet turpmāk līdzīgi pasākumi norisināsies 23 Latvijas pilsētās un piecās Igaunijas pilsētās.

Latvijas pilsētās un citās apdzīvotās vietās ir 65 Rīgas ielas, tāpēc ar Rīgas vārdu saistītajam kultūrvēsturiskajam mantojumam ir iespēja pievērst plašāku uzmanību.

Vietas, kurām šogad Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar pašvaldībām, kultūras pieminekļu saimniekiem vēlas pievērst īpašu uzmanību, ir iela, kura pastāvējusi ilgāku laika periodu, kurai ir sava vēsture interesants vai vienkāršs uz faktiem balstīts stāsts, tēls ar kultūrvēsturisko vidi, atsevišķiem unikāliem objektiem un kurā jūtamas rūpes par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Eiropas kultūras mantojuma dienās šogad piedalās 23 Latvijas pilsētas - Liepāja, Sabile, Skrunda, Saldus, Ventspils, Cēsis, Cesvaine, Līgatne, Rauna, Rūjiena, Valka, Varakļāni, Bauska, Jelgava, Jēkabpils, Nereta, Daugavpils, Krāslava, Līvāni, Aloja, Jūrmala, Limbaži, Tukums.

Pirmo reizi, rīkojot Eiropas kultūras mantojuma dienas, Latvija sadarbojas ar Igauniju. Lai gan Igaunijas mantojuma dienu tēma ir veltīta kara mantojumam, Igaunijas pilsētas Meizakila, Pērnava, Tartu, Valga, Vīlande ir iesaistījušās un atbalsta arī Latvijas tēmu.

Mantojuma dienas Latvijā rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Mantojuma dienas ir starptautisks pasākums, ko koordinē Eiropas Padome un Eiropas Komisija. Tās kopš 1984.gada notiek ik gadu jau 49 Eiropas valstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu