Gaile: Rīgā joprojām ir ļoti daudz koka graustu (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

12. septembrī Rīgā, Lāčplēša ielā 55 notika rekonstruētās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ēkas Eiropas atklāšana un grāmatas «Koka māja. Wooden house» atvēršana. Arī portāls TVNET devās apskatīt atjaunoto ēku un aprunāties ar notikušā vaininieci, arhitekti Zaigu Gaili.

Ieejot Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ēkā, kura 1819. gadā celta kā Katrīnas skola, degunā iesitas patīkama koka smarža, ir jūtams, ka viss ir jauns un svaigs. Ēkas atjaunošanas mērķis bija izcelt Rīgas koka arhitektūras unikālās īpašības un mainīt sabiedrības attieksmi pret koka mantojumu. Klātesošo acīs, skatoties uz paveikto, varēja redzēt apbrīnu, to visu vērojot, pārņēma sajūta, ka atjaunošanas mērķis ir nudien izdevies.

«Ir pagājuši daudzi gadi pēc kara, bet mums Rīgā joprojām ir ļoti daudz graustu, taču tajā pašā laikā ārkārtīgi skaistas, vecas mājas, kuras stāv tukšas,» stāsta arhitekte Zaiga Gaile. «Mūsu tradicionālā māksla ir ārkārtīgi tīra, tas ir pilnīgs minimālisms, tomēr viņa ir mocīta jau 100 gadus, kopš pirmo reizi sākās atmodas laiki.

Savā arhitektūrā mēģinu tikt atpakaļ pie skaidrās latviešu estētikas.

Mans ceļš ir savienot šos laikus kopā, šoreiz šis ceļš mani vedis caur vecu koka māju.»

Kāpēc tieši šī koka māja?

2000. gadā tika ierosināts atjaunot kādu vērtīgu koka māju pilsētas centrā, Gaile uzskata, ka Katrīnas skola šim projektam bija kā radīta.

«Šī māja ir ideāls piemērs, tā ir 200 gadus veca koka celtne, kas vienmēr ir bijusi skola, publiska vieta. Viss sakrīt, jo tajā tiek audzināti jaunie dizaina un mākslas cilvēki. Šī skola sagatavo jauniešus, kuri nākotnē arī strādās ar koku, veidos koka skulptūras un iespējams pat atjaunos, būvēs vai restaurēs mājas.

Notikušais dokumentēts grāmatā

Skolas ēkas vēsture un atdzimšana dokumentēta grāmatā «Koka māja. Wooden House». Grāmatā apkopoti stāsti un vizuālas liecības par skolu un dzīvi tajā no Katrīnas skolas laikiem līdz rekonstrukcijai - Rīgas un Tartu arhīvu materiāli, ēkas oriģinālie rasējumi, dažādu laiku ēkas uzmērījumi, plāni, zīmējumi, dokumenti, fotogrāfijas, bijušo un tagadējo audzēkņu un pedagogu atmiņas un mācību darbu reprodukcijas, «Europa Nostra» dalībnieku vēstules - akcentējot ēkas vietu Rīgas kultūrtelpā un lomu Eiropas arhitektūras kontekstā. Gailes detalizēti aprakstītā ēkas atjaunošanas projekta koncepcija un gaita atklāj arhitektes biroja darba filozofiju un piedāvā metodisku materiālu arhitektūras mantojuma saglabāšanā. Zaiga Gaile uzskata, ka grāmata ir vienkārša, tāpat kā latviešu arhitektūra.

Z. Gaile prezentē grāmatu «Koka māja. Wooden House»
Z. Gaile prezentē grāmatu «Koka māja. Wooden House» Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Grūtības un šķēršļi

Arhitektes Gailes birojs 2001. gadā izstrādāja skolas ēkas atjaunošanas projektu, desmit gadu laikā tas divas reizes tika pārskatīts un aktualizēts, tikai 2011. gadā tas saņēma Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, un sākās atjaunošanas darbi. Ēkas rekonstrukcija tika pabeigta 2013. gada decembrī

Gaile paskaidro, ka vislielākais šķērslis visu izdarīt bija finansiālie līdzekļi.

«Bija jāstrādā ļoti disciplinēti un precīzi, jo nauda bija piešķirta tik, cik bija. Vecu māju «attaisa vaļā», un tur nav pamatu, arī sapuvušas sijas bija daudz vairāk, nekā bijām plānojuši. Mums visu laiku bija jābalansē, taču arī ar ļoti demokrātiskām cenām mēs izdarījām labu darbu, un es ar to lepojos.»

Latvijas arhitektūras gada skatē projekts ieguva Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu - žūrija novērtēja tā konceptuālo ieceri un realizāciju kā jūtīgu un pārlaicīgu visaugstākā līmeņa arhitektūras darbu.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu