Top idejas ģimenes brīvdienām Igaunijā (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau kārtējo reizi nākas pārliecināties, ka Igaunija tūrisma jomā ir lieliska, un galvenais, mums tik tuva valsts. Muzeji tur nav garlaicīgi, iespējas plašas un par tūrisma jomas darboņu radošumu sūdzēties būtu grēks. Igauņi labi apzinās, ka tūristu no Latvijas ir daudz, tāpēc gandrīz visur informācija pieejama arī latviešu valodā. Lūk dažas TOP idejas ģimenes brīvdienām Igaunijā, kas galu galā ir vien pāris stundu brauciena attālumā.

 
Foto: TVNET

Mazajiem un lielajiem auto mīļiem

Vēsturiskajā Varbuses pasta stacijā, kas darbojās kopš 1863. gada un kur senāk bija stallis 33 zirgiem, tagad izveidots Igaunijas Ceļu muzejs. Agrāk ar šīs pasta nodaļas palīdzību notika pasta pārvedumi starp Tartu un Veru, savukārt ceļš, kura malā tā atradās, bija daļa no sena tirdzniecības un kara ceļa.

Igaunijas Ceļu muzejs

Foto: TVNET

Muzejā tagad var izpētīt ceļu un dažādu pārvietošanās veidu attīstību laika gaitā. Teiksiet: kuru gan interesē, kā tapuši ceļi? Nē, šajā muzejā ir, ko redzēt, un ir, ko darīt! Pie pašas pasta stacijas ēkas, kuras iekšienē ir vēsturiskā ekspozīcija, izveidota interesanta pilsētiņa bērniem - dzīvē var redzēt ceļa zīmes no visas pasaules, bet pats galvenais -

var iemēģināt roku, braucot ar mini elektroauto pa mākslīgi izveidotām ieliņām un pie reizes apgūt arī ceļu satiksmes noteikumus.
Foto: TVNET

Stiprajam dzimuma noteikti pie sirds varētu iet muzeja iespaidīgā tehnikas kolekcija - automašīnas un traktori no dažādiem laikiem, sākot ar PSRS laika zapiņiem līdz karietēm un pat pašbūvētām automašīnām, kuras savulaik vietējie radījuši lielā deficīta apstākļos, izmantojot, kādi nu materiāli un detaļas bija pie rokas.

Foto: TVNET

Auto hallē var praksē pārbaudīt arī to, cik svarīga ceļu satiksmē ir drošība. Piemēram, uz savas ādas izjust, kādu triecienu rada auto pēkšņa apstāšanās sadursmes rezultātā, pat ja ātrums ir nieka septiņi kilometri stundā.

Var arī pamēģināt, kādas sajūtas ir, ja auto apgāžas uz jumta, kā arī iemācīties, kā no šāda auto vislabāk izkļūt.
 
Foto: TVNET

Aviācijas entuziasta radīts brīnums nekurienes vidū

Izrādās, Igaunijā ir arī aviācijas muzejs. Tas darbojas jau kopš 2002. gada, un tika izveidots, pateicoties kāda igauņa entuziasmam un iespaidīgajai privātajai kolekcijai. Ar viņa gādību muzejā nonākusi pat Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko lietotā lidmašīna, kur pasažieru sēdekļu vietā, kā jau augstām amatpersonām pienākas, ir pamatīgi klubkrēsli un pat dīvāni.

Aviācijas muzejs

Foto: TVNET

Muzejā dzīvē apskatāmi arī, piemēram, Mi-2 helikopteri, dažādas iznīcinātājlidmašīnas, bumbvedēji un dažādu izmēru pasažieru lidmašīnas. Daudzās var iekāpt iekšā un paklīst pa pilotu kabīnēm un personāla telpām. Iekštelpu ekspozīcijā muzejā apkopoti ap 400 aviācijas vēsturē nozīmīgi lidmašīnu modeļi.

Foto: TVNET

Daudzi no muzeja eksponātiem vēl nesen bijuši darba kārtībā. Tagad gan visiem eksponātiem drošības prasību dēļ izņemti motori, taču citādi viss ir īsts un aptaustāms.

Muzeja telpās uzstādīti arī vairāki simulatori, ar kuru palīdzību katrs tīkotājs var iejusties pilota ādā.
 
Foto: Visitestonia.com

Pārsteigumiem bagātā studentu galvaspilsēta

Tartu ir otrā lielākā pilsēta Igaunijā un vecākā pilsēta Baltijā, kas pirmo reizi minēta 1030. gadā. Taču pat, neņemot vērā vēsturisko mantojumu, Tartu kā galamērķis ir pat atsevišķa brauciena uz Igauniju vērts.

Tartu atrodas jau slavu ieguvušais visiem vecumiem draudzīgais zinātnes centrs Ahhaa - tā ir vieta, kur iepazīt zinātnes brīnumus ļoti aizraujošā veidā. Piemēram, ar lifta palīdzību «nobraukt» dziļi planētas Zeme dzīlēs vai izmēģināt, kā būtu uzlidot kosmosā. Var iemēģināt roku mākslas viltojumu atklāšanā, paņemt DNS paraugus vai vērot tik vienkāršu lietu, kā no olas izšķiļas cālis. Ik pēc noteikta laika kādā no zinātnes centra vietām

notiek ķīmijas un fizikas izmēģinājumu paraugdemonstrējumi.

Pieprasīta atrakcija ir arī pasākumi planetārijā un zinātnes teātrī.

Zinātnes centrs Ahhaa

Starp citu, turpat blakus Ahhaa centram atrodas arī akvaparks Aura, kur var izmēģināt slidkalniņus, burbuļvannas, saules terapijas istabas, kā arī dažāda veida saunas un pirtis.

Aura akvaparks

Foto: Visitestonia.com

Tartu atrodas Emajegi upes krastā, tāpēc labs veids, kā apskatīt pilsētu, ir izbrauciens ar kādu no daudzajām laivām. Igauņu entuziastu grupa pēc arheoloģiskos izrakumos atrastiem paraugiem uzbūvējusi īstu Vikingu laivu, kurai dots vārds «Turm». Tiesa, ērtības labad, tā parastos izbraucienos tiek kustināta nevis ar varenu vīru spēku, bet gan motoriņu. Taču tas nekādi nemazina izrauciena prieku.

Vikingu kuģis Turm

Foto: TVNET

Leļļu muzejs NUKU

Šajā pilsētā ir viens no Eiropas vecākajiem botāniskajiem dārziem, ir sava observatorija.

 
Foto: TVNET

Ko darīt ziemas prieku mīļiem vasarā? Igaunijā ir atbilde

Pavisam netālu no Tartu, Rahinges ezera malā atrodas tādā pat vārdā nodēvētais ekstrēmo piedzīvojumu parks. Jau atkal idejas autors ir sporta entuziasts, kura bērni ziemā labprāt aizraujas ar sniegu un kalniem saistītiem sporta veidiem. Bet ko darīt vasarā? Ilgi nebija jādomā, - tika uzrakstīts projekts, valstij lūgts piešķirt zemes pleķīti ar ezeru un piesaistīts Eiropas finansējums.

Ekstrēmo piedzīvojumu parks

Foto: TVNET

Rahinges parkā tagad ir ierīkots Baltijas valstīs lielākais sniega dēļu un slēpju nobraucienu vasaras treniņu kalns. Ideja ir vienkārša:

uz mākslīgi uzbūvēta kalna uzstādīts zaļam paklājam līdzīgs pārklājums, kas tiek mitrināts ar ūdeni, nodrošinot līdzīgu slīdamību, kāda ir sniegam.

Un piezemēšanās ir maksimāli droša - ezerā.

Foto: TVNET
 
Foto: TVNET

Lotes brīnumzeme

Šajā vasarā Igaunijā durvis vēris slavenajai multenītei «Lote no Izgudrotāju ciema» veltīts tematiskais parks bērniem. Un tas nav nekāds mazais.. Tas ir vesels ciemats ar īstām mājām un vairāk nekā 100 dažādām atrakcijām, izgudrošanas mašīnām un rotaļlietām.

Foto: TVNET

Par apmeklētāju trūkumu «Lotes zeme» nevar sūdzēties - ik dienu tie ir vairāki tūkstoši cilvēku. Parkā bērni var doties piedzīvojumos, pamaldīties labirintā, planetārijā iepazīties ar visumu, meistarot rotaļlietas, klausīties stāstus vai «lidojošajā mājā», iztēloties, kā būtu palidot virs «Lotes zemes». Parks atvērts pašā Baltijas jūras krastā, tāpēc, ja apnīk rotaļas, var palaiskoties arī pludmalē vai apmeklēt kādu tematisko teātra uzvedumu bērniem.

Lotes zeme

Katrā mājā, kā jau tas Izgudrotāju ciemā pienākas, mīt kāds cits personāžs. Interesanti, ka šo personāžu lomās iejutušies profesionāli aktieri.

No nākamā gada parka administrācija iecerējusi darbā aicināt arī aktierus no Latvijas,

tāpēc sazināšanās būs iespējama ne vien universālajā «rotaļu valodā», bet arī latviešu valodā.

Foto: TVNET

Tā kā liela daļa atrakciju ir ārpus telpām, «Lotes zeme» ir atvērta tikai vasaras mēnešos. Tas nozīmē, ka, lai tur paviesoties, nāksies pagaidīt nākamo gadu.

 
Foto: Visitestonia.com

Pērnava - jauns punkts kartē SPA un ūdens prieku cienītājiem

Pērnavai Igaunijā ir piešķirts vasaras galvaspilsētas nosaukums - vasarā tur bezrūpīgā gaisotnē var baudīt laisku kūrorta dzīvi, bet ziemā izmēģināt daudzveidīgus SPA pakalpojumus.

Pašā jūras krastā durvis šovasar vērusi jauna SPA viesnīca «Hedon SPA», kura ierīkota vēsturiskajās dubļu vannu ēkā. Viesnīcu veidojot, arhitekts tajā centies saglabāt veco laiku šarmu. Paši numuriņi ierīkotie jaunizveidotā piebūvē. Viesnīcā, kā jau vēsta nosaukums, pieejams plašs SPA pakalpojumu klāsts, saunas, saules istaba un vairāki baseini.

Hedon SPA & Hotel

Foto: TVNET

Pērnavā atrodas arī sērfošanas klubs «Aloha» - šeit var izīrēt dažāda veida dēļus un nodoties ūdens priekiem. Kluba saimnieki stāsta, ka vējš Pērnavas pludmalēs sērfotājiem esot īpaši labvēlīgs.

Foto: Visitestonia.com

Aloha centrs

«Aloha» klubā var izmēģināt arī kādu ļoti neparastu pasākumu - jogu ūdenī uz stabilajiem SUP dēļiem

(SUP - no angļu valodas Stand Up Paddle board). Virkne vingrinājumu jogā ir domāti tieši balansa un stabilitātes izjūtas attīstīšanai, tāpēc, kā var saprast, jogas pozu ieņemšana uz svārstīga dēļa ūdenī ir pamatīgs pārbaudījums. Taču gandarījums ir liels. Un kur nu vēl sajūta, ka vingro brīvā dabā, baudi svaigu gaisu un sauli.

Foto: Visitestonia.com
Starp citu, interesants veids, kā apskatīt pilsētu, ir skrejriteņi

- taču ne tie mazie, ko iecienījuši bērni, bet pamatīga divriteņa izmērā. Ar to ērti var aizbraukt no viena apskates objekta pie nākamā, nesēžot smacīgā autobusā, bet elpojot svaigu gaisu un nodarbojoties ar sportu vienlaikus. Oriģināli tiek piedāvāts pārgājiens ar skrejriteņiem Tervas pilsētā un tās apkārtnē. Taču ja būsiet lielāka cilvēku grupa, «Kickbikes» piedāvā šos interesantos transportlīdzekļus nogādāt jebkurā Igaunijas pilsētā.

Informācija par skrejriteņu ekskursijām un īri

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu