KM atbalsta Stūra mājas saglabāšanu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kultūras ministrija (KM) atbalsta Stūra mājas kā kultūras un vēsturiskā pieminekļa, kā arī piemiņas vietas saglabāšanu, informēja KM. Publiski pieejamam vajadzētu būt Stūra mājas pirmajam stāvam un pagrabstāvam - ēkas daļai, kas atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu.

Ministrija atbalsta VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) priekšlikumu par pagaidu apkures ierīkošanu ar elektroapgādi, kas ir ierīkojama salīdzinoši īsā laikā - apmēram divos mēnešos - un, pēc VNĪ aplēsēm, izmaksātu 20 000 eiro, kā arī provizoriski ap 10 000 eiro mēnesī pilnā apkures sezonā.

KM patlaban konsultējas ar iesaistītajām pusēm un aprēķina kopējo ikmēneša tāmi, lai varētu iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu, lūdzot valdību lemt par finansējuma piešķiršanu pastāvīgas ekspozīcijas izveidei un darbībai Stūra mājas pirmajā stāvā un pagrabstāvā. Par pārējo ēkas daļu izmantošanu jālemj VNĪ kā ēkas īpašniekam.

Līdz šim nodibinājuma «Rīga - 2014» projekts «Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014» izraisījis lielu sabiedrības interesi, tāpēc KM uzskata, ka pastāvīga ekspozīcija būtu piemērots veids, kā nodrošināt Stūra mājas publisko pieejamību. Lai ekspozīciju būtu iespējams izveidot, nepieciešami ieguldījumi ēkas infrastruktūrā - apkures ierīkošanai, ēkas ekspluatācijai, lai nodrošinātu apmeklētāju servisu un apkalpošanu -, kā arī finansējums personālam, kas nodrošina apmeklētāju apkalpošanu - izstāžu uzraugiem un ekskursiju vadītājiem.

Jau ziņots, ka ar sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» tiek vākti paraksti, lai aicinātu valdību veidot ilgtermiņa plānu Stūra mājas saglabāšanai Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu