Ķīnā skatāma izstāde «Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 19. septembra, Ķīnas pilsētā Pinjao, vienā no Ķīnas lielākajiem fotofestivāliem skatāma «Rīga 2014» izstāde «Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija». Izstāde Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros veidota projektā «Rīgas Fotomēnesis 2014» un Rīgā bija skatāma šī gada pavasarī.

Izstāde skatāma starptautiskā fotogrāfijas festivāla The 14th China Pingyao International Photography Festival ietvaros. Šis festivāls dibināts 2001. gadā, ir viens no lielākajiem fotogrāfijas festivāliem Ķīnā, katru gadu rudenī piedāvājot vairākas izstādes no visas pasaules: Āzijas, Amerikas, Āfrikas, Eiropas un Austrālijas. Šogad festivāla programmā ir iekļauta ari izstāde «Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija».

Izstāde fokusējas uz cilvēku sevis meklējumiem šodien, viņu privāto telpu un jautājumiem sev pašiem. Autorus vieno interese par attēlu, kas jau piedzīvojis jauno tehnoloģiju izvērtējumu. Viņi lieto fotogrāfiju kā mākslas mediju – izceļ savas idejas, vēstījuma nozīmību un labprāt eksperimentē ar robežu nojaukšanu, brīvi integrējot fotogrāfiju citos medijos. Daži autori redz video kā foto iespēju paplašinājumu, citiem fotogrāfija kļūst par instalācijas pamatelementu.

Autorus vieno arī piederība laikmetīgajai fotogrāfijai, kas norāda ne tikai uz nesenu darbu tapšanas laika periodu, bet arī uz mākslinieku domu laikmetīgumu un interesi strādāt ar aktuālām tēmām. Noteicošās starp tām atklāj izstādes kuratore Inga Brūvere, pētot un iepazīstot situāciju Baltijas un Ziemeļvalstu pēdējo gadu fotomākslā.

Ekspozīcijā iekļauti Tobiasa Feldta un Klāras Šelstrēmas (Thobias Fäldt & Klara Källström, Zviedrija), Sāras Bjarlandas (Sara Bjarland, Somija), Astridas Kruses Jensenas (Astrid Kruse Jensen, Dānja), Marijas Šovoldas (Marie Sjøvold, Norvēģija), Pjetura Tomsena (Pétur Thomsen, Islande), Mindauga Aužušila (Mindaugas Ažušilis, Lietuva), Indres Šerpitites (Indre Šerpytyte (Lietuva), Sāras Geratsas (Sarah Gerats, Norvēģija), Joahima Fleinerta (Joachim Fleinert, Dānija), Larsa Tunbjorka (Lars Tunbjörk, Zviedrija), Ievas Epneres (Latvija) un Ivara Grāvleja (Latvija) darbi, kas iezīmē Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona fotogrāfijai šobrīd raksturīgos ceļus.

«Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija» veidoja Rīgas Fotomēnesis 2014 sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014, Dānijas Kultūras institūtu Ŗīgā un Pekinā, Ziemeļu Ministru padomes biroju Rīgā un Foto Kvartālu.

www.rigaphotomonth.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu