Sākusies Latvijas Himalaju ekspedīcija

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien, 9. septembrī startēja Latvijas 5. Himalaju ekspedīcija ar mērķi uzkāpt pasaules sestajā augstākajā kalnā - Čooiju, 8201 m pa klasisko maršrutu no Tibetas puses. Ekspedīcijas sastāvs: Atis Plakans, Līga Plakane, Kaspars Klapkalns.

Čooiju, 8201 m - sestā augstākā pasaules virsotne. Atrodas uz Ķīnas (Tibetas) un Nepālas robežas un pieder Himalaju galvenajai grēdai. Virsotne atrodas tikai 20 km uz rietumiem no Everesta. Pirmo reizi iekarota 1954. gadā, kad kalnā uzkāpa austrieši - Herbert Tichy kopā ar Sepp Jochler un šerpu Pasang Dava Lama.

Popularitāti kalns ir iekarojis salīdzinoši nesen, jo visu laiku bijis tādā kā kaimiņu Everesta ēnā. Taču vienlaikus kalns tiek uzskatīts arī par pašu vieglāko astoņtūkstošnieku. Jo, pirmkārt, viegli sasniedzama bāzes nometne - līdz kalnam var piebraukt ar džipu. Otrkārt, kāpiens līdz 1. nometnei 6400 m augstumā ir tikai pastaiga pa nogāzi, veicams pat trekinga zābakos. Treškārt, pats kāpiens kalnā ir īss un tehniski vienkāršs. Dažu sarežģītāko tehnisko posmu augstums nepārsniedz 6 metrus. Taču vai kāds astoņtūkstošnieks vispār var būt viegls?

LATVIJAS ALPĪNISTI - ČOOIJU

1996. gada 2. maijā Čooiju uzkāpa Latvijas 3. Himalaju ekspedīcijas dalībnieki - Juris Osis, Rolands Laveiķis un Aivars Rutkis. Tā paša gada 1. oktobrī starptautiskas ekspedīcijas sastāvā virsotni sasniedza arī Ilgvars Pauls. Visi kāpa pa klasisko maršrutu, pa ZR nogāzi (Jura Oša komanda vietām novirzījās - maršruta variants).

2006. gada pavasarī Čooiju starptautiskas ekspedīcijas sastāvā mēģināja pieveikt arī Līga Hartmane, taču virsotnes dienā tikusi līdz 7800 m augstumam bija spiesta atkāpties. Dažiem tās ekspedīcijas dalībniekiem virsotni sasniegt tomēr izdevās.

Sīkāka informācija un aktuālākās ziņas no Himalajiem – www.raid.lv aktīvās atpūtas vortālā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu