Ceļvedis: Miķeļdiena, Kāpostu balle, zinātnieki, kamermūzika (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Klāt jau rudens ražas svētki - Miķeļdiena! Tāpēc nedēļas nogale tā vien bagāta ar tirdziņiem visās malās, ābolu svētkiem un pat kāpostu balli! Starp citu, Miķeļi bija pēdējais laiks, kad vasarā nolūkoto meitu var bildināt un dzert derības! Varbūt kāds no pasākumiem kādu pavedinās uz šo romantisko soli, jo pēc Miķeļiem bildināšana bija jāatliek uz citu gadu....

PASĀKUMI

Foto: LETA

Rīgā tradicionāli ražas svētkus svin ar Miķeļdienas gadatirgu Doma laukumā, kas šogad notiks 27.septembrī no plkst. 10 līdz 17, kad tirgus apmeklētājiem būs iespēja iegādāties rudens veltes, amatnieku meistardarbus, kā arī baudīt plašu kultūras programmu, informēja Rīgas domē. Miķeļdienas gadatirgū, kas notiks ne tikai Doma laukumā, bet arī Herdera laukumā, Jēkaba, Pils, Tirgoņu ielā un Jaunielā, varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumus, kā arī nopirkt rudens ražas veltes, gaļu, zivis, medu, maizi, veselības un ārstnieciskās kosmētikas izstrādājumus, pirts lietas un grāmatas, ko piedāvās ap 300 tirgotāju.

Foto: LETA

Ražas svētki notiks sestdien, 27.septembrī, no plkst. 11 līdz 14. Svētkus, kā ierasts, svin Miķeļdienā, līdz ar to 26., 27. un 28. septembrī Centrāltirgū notiks arī Miķeļdienas tirdziņš. Pasākuma laikā ģimenes ar bērniem varēs piedalīties rudens velšu darbnīcā, kurā būs iespēja izgatavot savu rudens veiksmes talismanu no dažādām rudens veltēm. Visi izveidotie talismani tiks izstādīti un piedalīsies konkursā, bet labāko darbu autori tiks apbalvoti.

Foto: LETA

Svētdien, 28.septembrī, no plkst. 9.00 līdz 16.00 Siguldas iedzīvotāji un pilsētas viesi tiek aicināti atpūsties un iepirkties Miķeļdienas tirdziņā «Rudens laboratorijas», kas visas dienas garumā norisināsies Siguldas Svētku laukumā. Tirdziņa laikā norisināsies tradicionālā andele ar rudens meža un dārza ražas labumiem – āboliem, bumbieriem, dārzeņiem, ogām, sēnēm un citām dabas veltēm. Veselības saglabāšanai un cīņai ar rudens vīrusiem piedāvājumā būs medus, ogu sīrupi, svaigi spiestas sulas, pirtslietas un dažādas zāļu tējas no Latvijas pļavām. Piedāvājumu klāstā arī viss mājai un dārzam.

Foto: LETA

Sestdien, 27.septembrī, no plkst. 11 Rundāles novada Svitenē ar izklaides un aktivitāšu programmu tiks atzīmēti pirmie Kāpostu svētki. Svētku diena sāksies plkst. 11 ar Fotomākslinieku savienības biedres, svitenieces Irēnas Nikinenas fotoizstādes «Dubultekspozīcija» atklāšanu Svitenes tautas namā, kam sekos koncerts Svitenes Saules dārzā. Tukuma novada Jaunsātu amatierteātris priecēs ar Oskara Lutsa komēdiju «Kāpostgalva», uzstāsies Ķeguma novada Birzgales pūtēju orķestris. Mūsdienīgu stāstu par Pelnrušķīti izrādīs Bauskas novada Īslīces amatierteātris «Dadži». Īpašu programmu Kāpostu svētkiem gatavo arī Rundāles novada folkloras kopa «Svitene». No plkst. 15.20 līdz plkst. 16.40 uzstāsies dziedātājs un dziesmu autors Viktors Zemgals. Vakarā, plkst. 21, paredzēta Miķeļdienas «Kāpostballe» Svitenes tautas namā kopā ar Andri no Tukuma grupas «Līdzsvars».

Foto: LETA

27.septembrī aicinām apmeklēt Tērvetes dabas parku - jau no pulksten 10:00 te norisināsies Rudens tirdziņš Miķeļdienas ietvaros, kur varēs iegādāties dažādas dārzā un mežā izaugušās rudens veltes un prasmīgu amatnieku darinātas lietas. Kopā ar Rūķu saimi Rūķu sētā ikviens varēs iesaistīties radošajās darbnīcās un Ražas rotas gatavošanā no krāšņām dabas veltēm, kas atrodamas mežā un izaugušas dārzos. Apmeklētāji ir aicināti ņemt līdzi interesantu vai neparastu augli vai dārzeni vai kādu citu dabas velti, kas izaudzis paša vai kādā cita dārzā. Interesantākais rudens ražas brīnums, kas izpelnīsies vislielāko apmeklētāju uzmanību, tiks apbalvots. Rudens ražu šajā dienā godā cels arī Pasaku mežā - te Sila raganiņa būs sarūpējusi kādu īpašu Ražas Rikti.

Foto: LETA

Sestdien, 27. septembrī, no plkst. 10:00 līdz 16:00 Kalnciema kvartālā jau ceturto gadu norisināsies «Itāļu tirgus». Itāļu tirgus ir kļuvis par Kalnciema kvartāla tradīciju, kas ik gadus apvieno un piesaista arvien vairāk Itālijas kultūras baudītāju. Kā ierasts, šajā dienā iespējams iegādāties plašu oriģinālo itāļu ēdienu un pārtikas produktu klāstu gan pašu itāļu, gan vietējo ražotāju izpildījumā. Restorānu pavāri un kafejnīcas lutinās ar plašu itāļu virtuves ēdienkarti, varēs baudīt fokačas, prošuto, oriģinālo espreso, iegādāt olīvas, sierus u.c. Itālijas veltes. Paralēli tirdziņam būs iespējams baudīt Itālijas kultūras pēcpusdienu, kurā padomāts gan par izklaidi pieaugušajiem, gan nodarbi bērniem.

Foto: publicitātes

Šogad Āboldienā 27.septembrī no plkst. 10:00 Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā darbosies Āboldienas zemnieku, amatnieku tirgus. Norisināsies dažādas radošās darbnīcas, jautras atrakcijas ar āboliem, lielo un savdabīgo ābolu svēršana, mērīšana un vērtēšana. Tiks pasniegts Āboldienas ordenis. Muzikāli priekšnesumi, ko sniegs lauku kapela «Auce» un jauniešu grupa «Two Tree Forest». Savukārt pašus mazākos izklaidēs radošā apvienība «Pasaku nams». Amatu mājā šajā dienā no pulksten 10:00 līdz pat 11.oktobrim būs iespēja aplūkot Latvijas Valsts augļkopības institūta ābolu, pārstrādes produktu un fotogrāfiju «Ķirši dažādos gadalaikos» izstādi. Dobeles pilsētas kultūras namā pulksten 13:00 būs iespēja baudīt Edgara Liepiņa 85 gadu jubilejas piemiņas koncertu. Paralēli tam ikviens interesents tiek aicināts no plkst. 11:00 piedalīties Ābolu šaha turnīrā.

Foto: publicitātes

Piektdien, 26.septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) no plkst. 17:00 līdz 20:00 sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūtu norisināsies Zinātnieku nakts 2014 programma «Kristāli grāmatās, Latvijā un sadzīvē». Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja iepazīties ar bibliotēkas krājuma grāmatu izlasi par kristāliem, aplūkot kristālu izstādi, klausīties šai tematikai veltītas lekcijas un vērot eksperimentus.

KONCERTI

Foto: publicitātes

Piektdien, 26. septembrī, no plkst. 19 līdz plkst. 23 kultūras vasarnīcā «Esplanāde 2014» notiks alternatīvās mūzikas un zinātnes satikšanās Zinātnes festivāla ietvaros kopējā koncertprogrammā. Uzstāsies ansamblis «Manta», «Bērnības Milicija», «Gas Of Latvia» u.c. Sešas dažādus mūzikas žanrus pārstāvošas grupas, kā arī DJ un VJ veidota audiovizuāla programma atklās savas pasaules izziņas versijas. Grupas spēlēs gan klausītājiem labi zināmus skaņdarbus, gan arī prezentēs savas jaunākās dziesmas. Festivāla muzikālo programmu papildinās ārzemju indie roka un slowcore grupas «Delaytrees» (Somija) uzstāšanās.

Foto: publicitātes

VSIA «Latvijas Koncerti» Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanu šogad uzticējuši vienam no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem - Hagen kvartetam no Zalcburgas. 26. septembrī Mazajā ģildē kvarteta atskaņojumā dzirdēsim Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartetus. Rudens kamermūzikas festivāla intīmo gaisotni šogad uzburs mūsdienu šarmantā čella zvaigzne – Argentīnā dzimusī mūziķe Sola Gabeta, harismātiskais vācu klarnetists un komponists Jērgs Vidmanis. Koncertos dzirdēsim arī mūsu lieliskos mūziķus – Vestardu Šimku, Vinetu Sareiku, Laumu Skridi, Ēriku Kiršfeldu, Sinfonietta Rīga u.c. Festivāla koncerti notiks Siguldā, Ventspilī, Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā. Rudens kamermūzikas festivāla patrons – komponists Pēteris Vasks.

Foto: publicitātes

Preses nama telpās 26. septembrī pirmo reizi notiks «Urban Soulz» elektroniskās mūzikas festivāls, informē pasākuma organizatoru pārstāve Jurita Krūma. Viens no galvenajiem festivāla viesiem būs «drum'n'bass» mūzikas producents «Command Strange» no Kazahstānas. 26. septembrī «Command Strange» pievienosies gan ārzemju, gan pašmāju elektroniskās mūzikas pārstāvji divās mūzikas skatuvēs. Mūziķu uzstāšanos papildinās projekciju meistars «Ludski» ar īpašām «mapping» vizualizācijām. Festivāla saldajā ēdienā būs «Stance.lv» autošovs un grafiti mākslinieka Kiwie aktivitātes.

IZRĀDES

Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē 27. septembrī pirmizrādi piedzīvos jauna izglītojoša programma visai ģimenei «Baleta pasaulē». Iestudējumu veidojusi režisore Elita Bukovska, scenārija autore Gunta Bāliņa un videomāksliniece Zane Raudiņa. Paraugstundu vadīs Latvijas Nacionālā baleta vadošā soliste Elza Leimane-Martinova, tajā piedalīsies jaunās solistes Alise Prudāne, Jolanta Lubēja, Ieva Rācene un Evelīna Godunova. Pie klavierēm – koncertmeistare Natālija Dirvuka.

Foto: publicitātes

26.septembrī plkst. 15.00 Spīķeru kvartālā Jauniešu mēneša ietvaros norisināsies improvizācijas teātra žanram veltīts pasākums «Improvizācijas gadatirgus». Spīķeru kvartālā pulcēsies Latvijas labākie improvizācijas teātri, tiks rādītas improvizācijas teātra izrādes, notiks meistarklases, darbosies improvizācijas teātra darbnīcas, notiks tikšanās ar improvizatoriem, sarunas par improvizāciju, improvizācijas teātra tehniku paraugdemonstrējumi un individuālas nodarbības.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu