Ceļvedis: «Skaņu Mežs 2014», Cukurs, Simjūda gadatirgus, pasakas midzināšana u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Laika vērotāji sola, ka šajās brīvdienās gaidāms neierasti silts laiks: nedēļas nogalē gaiss sasils līdz plus 21 grādam! Nu ko, laiks doties pretī rudenim!

PASĀKUMI

Foto: publicitātes

Šogad Rīgas Zooloģiskais dārzs svinēs savu 102. gadu pastāvēšanas jubileju. Jau tradicionāli pēdējos gados, tuvojoties dzimšanas dienai, zoodārzs cenšas sarūpēt dāvanu gan saviem dzīvniekiem, gan arī apmeklētājiem. 11. un 12. oktobrī visiem apmeklētājiem, pierādot sava vārda vai uzvārda saistību ar dzīvnieka nosaukumu, (uzrādot līdzpaņemto personu apliecinošu dokumentu) - ieejas biļešu cenai 50% atlaide no pamatcenas. Sestdien un svētdien Latvijas abinieku un rāpuļu mājā no plkst. 12.00 līdz 16.00 darbosies radošā darbnīca, kurā katram apmeklētājam būs iespēja izvēlēties sev piemērotu nodarbi - salikt puzles, pildīt dažādus uzdevumus, kā arī pašiem pagatavot praktiskas lietas zoodārza dzīvniekiem. Lai dažādotu zoodārza dzīvnieku ikdienu, arī tiem var uzdot dažādus uzdevumus – izknibināt gardumus no čiekuru spraugām, salmos sameklēt kārumus. Tas viss veicina dārza iemītnieku aktivitāti un labsajūtu.

Foto: publicitātes

Sestdien, 11.oktobrī, Tērvetes dabas parkā, ko apsaimnieko AS «Latvijas valsts meži», norisināsies Pasakas midzināšanas svētki. Šajā dienā Tērvetes dabas parkā valdīs liela rosība, un Pasaku mežā vēl pēdējo reizi šosezon būs satiekami visi iemīļotie parka pasaku tēli - Princese Zeltīte, Sīkstulis un Sīkstuliene, kā arī jautrā Sila Raganiņa. Savukārt Atrakciju laukumā, Brīvdabas estrādē, pl. 13:00 apmeklētājus priecēs jauks deju priekšnesums tautas deju ansambļa «Diždancis» un jauniešu deju kolektīva «Mazais diždancis» izpildījumā Ievas Kareles vadībā. Apmeklētājus gaida arī īpaša tikšanās ar pavisam īstu Pasaku. Arī Rūķu sētā valdīs rosība - te, kā allaž, ciemos apmeklētājus gaidīs un radošās aktivitātēs iesaistīs Rūķu māmiņa un Rūķu tētis. Rūķīšu mežā nerimstoša rosība norisināsies gan šajā, gan arī nākamajās dienās un visu cauru gadu.

Foto: publicitātes

11.oktobrī no plkst. 9.00 līdz 16.00 Valmieras Rātslaukumā un pilsdrupu teritorijā norisināsies tradicionālais Simjūda gadatirgus, kas vēsturiski ir pēdējais lielais tirgus pirms ziemas un kurā iespējams rast visdažādākās lietas. Šobrīd pieteikušies vairāk nekā 250 tirgotāji, amatnieki un mājražotāji, kas pārstāv visus četrus Latvijas reģionus, kā arī Lietuvu un Igauniju. Tirgotāji piedāvās ļoti daudzveidīgu produkciju: siltus adījumus, tamborējumus un kažokādas, tautastērpus un to aksesuārus, rotaslietas, dažādus virtuves darbarīkus, kas uzrunās ikvienu kārtīgu saimnieci, stādus, rudens augļus, ogas un dārzeņus, medu, piparkūkas, žāvētas zivis, maizi, keramikas un ādas izstrādājumus, pinumus un daudz ko citu. Amatnieku darinājumi aptvers laika periodu no viduslaikiem līdz mūsdienām, lai ikviens tirgus apmeklētājs atrastu sev vispiemērotāko produktu.

Foto: publicitātes

11. oktobrī Kalnciema kvartālā no 10:00 līdz 16:00 notiks zemnieku un amatnieku tirdziņš, kurā vietējie zemnieki piedāvās svaigas un konservētas rudens veltes, vietējo ogu ievārījumus, veselīgus sīrupus un sulas, kā arī Latvijas ābolus, no tiem darinātus sidrus, vietējos vīnus un citus labumus, piemēram, tepat audzētus arbūzus. Amatnieki būs sarūpējuši siltus cimdus, cepures un zeķes vēsajai sezonai un, kā ierasts, dažādus unikālus un oriģinālus amatniecības darinājumus, kā, piemēram, košus un krāsainus vigvamus bērnu rotaļām. Tirdziņa laikā iespējams ieturēt vēlās brokastis vai pusdienas, klātienē redzot ēdiena tapšanu. Paralēli iknedēļas tirdziņa norisēm no plkst. 11:00 līdz 15:00 starptautiskās «Slingošanas nedēļas» ietvaros Kalnciema kvartāla izstāžu galerija būs īpaši iekārtota kā ērta atpūtas telpa jaunajiem vecākiem un viņu mazuļiem, kurā varēs patverties no tirdziņa burzmas, pabarot mazuli, kā arī īpašā bezmaksas nodarbībā uzzināt par bērna nēsāšanu slingā un uzdot jautājumus profesionāliem bērnu nēsāšanas konsultantiem. Savukārt tie, kas vēl tikai domā par slingiem, varēs pamēģināt iesiet savu mazuli slingā un izstaigāt tirdziņu, iegādājot iknedēļas labumus. Lielāki bērni, kā arī jebkurš interesents aicināts uz radošo darbnīcu, kurā būs iespēja darināt savu īpašo un neatkārtojamo pierakstu, piezīmju un skiču burtnīcu.

Foto: publicitātes

Šogad jau trešo gadu pēc kārtas ātrās ēdināšanas restorānu tīkls «Fontaine Deli Snack» organizē visai jaudīgu pasākumu azartiskākajiem burgeru cienītājiem – burgeru ēšanas sacensības, kas šo sestdien, 11. oktobrī, norisināsies restorāna jaunatvērtajās telpās Jelgavā. Arī šogad sacensības noritēs divās disciplīnās: CB (gaļas) klasē un veģetārajā klasē. Pēc tiesneša signāla dalībniekiem, kas savā starpā mērosies spēkiem, būs pēc iespējas ātrāk jāapēd divi lielie attiecīgās klases burgeri. Papildus drīkstēs izmantot puslitra dzērienu pēc izvēles, ko, tāpat kā burgerus, nodrošinās sacensību organizētāji.

Foto: publicitātes

11. un 12. oktobrī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā pasākumi bērniem (ekspozīcijas un izstāžu telpās Brīvības bulvārī 32). Plkst. 14.00 nodarbība bērniem izstādē «Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens»: kā mazākiem, tā lielākiem bērniem būs iespēja ne tikai pārbaudīt jauniegūtās zināšanas, bet varēs arī atpūsties, krāsot un zīmēt, salikt puzles - dzintara rotaslietu attēlus vai izvēlēties piemērotu tērpu papīra lellei un izrotāt to ar dzintara rotaslietu attēliem. 11.oktobrī plkst. 12.00 nodarbība «Senā skola»: lai bērni pilnīgāk iedzīvotos attiecīgā laikmeta noskaņās un izprastu vienaudžu dzīvi pirms 100 gadiem un vēl senāk, muzejpedagoģes stāstījumu ilustrēs vēsturiski priekšmeti - grāmatas, penāļi, skolas lāde, tāfeles un grifeles no muzeja krājuma. 11. un 12. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 muzeja Bruņinieku zālē fotosalons «Iedzīvini vēsturi». Bērni varēs iejusties bruņinieka tēlā, pielaikot bruņinieka galvassegu un vairogu vai apvilkt galmadāmas drānas. Šos pārvērtību brīžus vecāki un citi ģimenes locekļi aicināti iemūžināt fotogrāfijās vai video.

KONCERTI

Foto: publicitātes

10. un 11. oktobrī, piedāvājot novatorisku mūziku, Rīga 2014 programmas ietvaros norisināsies nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāls «Skaņu mežs». Festivālā uzstāsies tādi mākslinieki kā programmētājs un mūziķis Roberts Henke (Robert Henke) jeb Monolake, grupas Einstürzende Neubauten līderis Bliksa Bārgelds (Blixa Bargeld), dziesminiece Marisa Nadlere (Marissa Nadler), eksperimentālā tehno producents Endijs Stots (Andy Stott) un daudzi citi. Koncertvakari norisināsies mūzikas namā «Daile» (K.Barona iela 31). Festivāls norisināsies jau divpadsmito reizi un Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā turpinās izvērst aktuālas vai vēsturiski nozīmīgas novatoriskās mūzikas izzināšanu, liekot uzsvaru uz tādām šīs sfēras parādībām kā ekstrēmā datormūzika, brīvā improvizācija, elektroakustika, eksperimentālā deju mūzika, avangarda pops, kā arī audiovizuāliem priekšnesumiem. Šis festivāla izlaidums atšķirsies arī ar īpaši veidotu līdzsvaru starp akustisko un elektronisko mūziku (gan koncertu programmas, gan atsevišķu priekšnesumu ietvaros), tādā veidā aizstāvot ideju, ka progress un radoši sasniegumi mūzikā ir piesaistīti nevis tehnoloģijai, bet gan drosmīgām idejām un virtuozitātei to izpildījumā.

http://www.skanumezs.lv/lv/

Foto: publicitātes

No 11. oktobra līdz 5. decembrim Latvijas koncertzālēs autorkoncertā «Tava sirds ir tavas mājas» uzstāsies Uldis Marhilēvičs ar domubiedriem, informē koncertu producents Sandis Mohovikovs. Marhilēvičs koncertos muzicēs kopā ar vijolnieku Dzintaru Beitānu, taustiņinstrumentālistu Raimondu Macatu, kontrabasistu Modri Laizānu un sitaminstrumentālistu Andri Buiķi. Komponista dziesmas izdziedās Antra Stafecka. Koncertprogrammas pirmā daļa atvēlēta instrumentālajai mūzikai, kurā muzikālais centrs būs flīģelis un paša komponista un pianista Marhilēviča klavierspēle. Otrajā daļā dziedātāja Stafecka iejutīsies komponista dažādos gados radītajās dziesmās, kuras savulaik dziedājuši dažādi mūziķi - Mirdza Zīvere, Igo un citi. Koncerta programmā skanēs gan zināmas, gan retāk dzirdētas Marhilēviča melodijas. Būs komponista zelta dziesmas «Vēl», «Naktsvārdi», «Mājupceļš», kā arī dziesma «Lūgums», kas 1984. gadā kļuva par Latvijas Radio «Mikrofona» aptaujas uzvarētāju. 11. oktobrī plkst. 18 Latgales vēstniecībā «Gors».

Foto: publicitātes

Koncertaģentūra «Live Fest» ar prieku paziņo, ka spāņu ģitārista Antonio Reja (Antonio Rey) uzstāšanās notiks 10. oktobrī plkst. 20 Kultūras centrā «Berģi». Viesi iesildīs mūsu pašmāju virtuozais ģitārists – Kaspars Zemītis. Trīsdesmit trīs gadus vecais flamenko ģitārists ir dzimis Madridē un jau jaunībā apceļoja lielu pasaules daļu. Kad Antonio bija deviņus gadus vecs, viņa tēvs, dziedātājs un ģitārists Tonijs Rejs (Toni Rey), paņēma viņu līdzi ceļojumā uz Meksiku. Kopš tā laika Meksika ir kļuvusi par Antonio otrajām mājām, tur arī viņš iepazina ritma pamatus.

IZRĀDES

Foto: publicitātes

Liepājā 11. oktobrī notiks mūzikla «Cukurs. Herberts Cukurs» pirmizrāde, pavēstīja tā producents Juris Millers. Viņš informēja, ka Liepāja par mūzikla pirmizrādes vietu izvēlēta, jo Cukurs šajā pilsētā dzimis. «Cukurs ir Latvijas vēsturē kontraversālākā personība, caur kura likteni spilgti iezīmējas ne tikai atsevišķa cilvēka, bet visas valsts liktenis,» mūzikla pieteikumā norādījis Millers. Mūziklu sarakstījuši komponists Jānis Ķirsis, dzejnieks Pēteris Draguns un dialogu autors Juris Millers. Iestudējuma režisors ir Ivars Lūsis, horeogrāfe - Liene Stepena, vokālā pedagoģe - Andžela Goba, scenogrāfs - Oskars Morozs, tērpu māksliniece - Ieva Lapiņa, producents - Juris Millers. Lomās darbosies Juris Jope, Miervaldis Jenčs, Atis Auzāns, Jolanta Strikaite, Rūta Dūduma, Beāte Zviedre, Elza Natha, Imants Vekmanis, Madars Zvagulis, Gatis Supe, Ivo Grīsniņš-Grīslis un Mariss Daniels Ķirsis. Tuvākās izrādes plānotas 12. oktobrī Ventspilī, 16. oktobrī Rīgā, 17. oktobrī Valmierā un 24. oktobrī Jelgavā.

Foto: publicitātes

Viens no populārākajiem jaunās paaudzes aktieriem – Andris Bulis jau tuvākajā laikā dosies viesizrādēs ar režisores Gaļinas Poliščukas veidoto monoizrādi «Face Book. Post Scriptum», ļaujot to redzēt skatītājiem ārpus Rīgas. 10. oktobrī Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē.Azerbaidžāņu dramaturģes Nargizas Baghirzadē sarakstītā luga «Face Book. Post Scriptum» ir viena no mūsdienu dramaturģijas spilgtām pērlēm – tā veidota kā starptautisks projekts, kura Latvijas versijā galveno lomu atveido Andris Bulis. Lugas darbība norisinās mūsdienu paaudzei saprotamā vidē – birojā, izrādes laikā skatītājiem ļaujot sagraut robežu starp reālo un virtuālo pasauli.

Foto: publicitātes

Latvijas Leļļu teātris oktobrī pārsteigs skatītājus ar muzikālu jaunumu – režisores Lailas Kirmuškas iestudēto koncertuzvedumu «Viens, divi, trīs – nu tu esi brīvs!», kam mūziku sarakstījis pazīstamais mūziķis un komponists Aigars Voitišķis. Komponistam šī ir pirmā pieredze Leļļu teātrī, un koncertuzveduma mūzikai ir nebijis skanējums. Dziesmu tekstiem izmantoti Leļļu teātra pirmās mākslinieciskās vadītājas (1944-1947), dzejnieces Mirdzas Ķempes dzejoļi. Muzikālais piedzīvojums leļļu koncertuzvedumā «Viens, divi, trīs – nu tu esi brīvs!» ir stāsts par to, kā lelles dodas brīvdienās. Nonākot neierastā vidē, tās kopā ar aktieriem tiek ierautas dažādos neparedzēti dīvainos notikumos. Pateicoties kopīgiem pūliņiem, visi veiksmīgi pārvar pārbaudījumus un laimīgi atgriežas mājās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu