Krievu kultūras dienās bezmaksas kinoseansi, lekcijas un ekskursijas (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Krievu kultūras dienu Latvijā rudens cikls tiks atklāts ar kino dienām, kad Rīgā, kinoteātrī «Splendid Palace», bez maksas būs skatāmas dažādas krievu mākslas filmas un īsfilmas, ģimenes filmas un animācijas filmas.

Krievu kultūras dienu pasākumi šī gada rudenī - no 10. oktobra, līdz 17.oktobrim - notiks ne vien Rīgā, bet arī Jelgavā, Liepājā, Daugavpilī un Ventspilī. Kultūras dienas Rīgā atklās ar kino dienām pirmo trīs dienu garumā, kad paredzēti 11 kinoseansi. To laikā skatītājam būs iespēja iepazīties ar jaunuzņemtām krievu filmām, kas saņēmušas balvas 2014. gada kinofestivālos. Programmā piedāvātas gan drāmas, gan piedzīvojumu filmas, gan komēdijas, gan animācijas filmas.

Kā stāstīja Krievijas kinematogrāfistu Savienības Jaunatnes centra priekšsēdētaja vietniece Aļona Sičova, pie kino dienu programmas strādāts jau no pagājušā gada, izvēloties jaunākās filmas, kas pašlaik piedzīvo pirmizrādes Krievijā. Viņa sacīja, ka ikviens režisors, uzrunāts dalībai krievu kultūras dienās Rīgā, vienmēr bijis atsaucīgs, taču ne visas filmas laika ierobežojuma dēļ varēja tikt iekļautas programmā, savukārt citas nav bijušas pieejamas, jo piedalās starptautiskos festivālos.

Sičova arī minēja, ka piedāvātās filmas uzņemtas, saistot kino, literatūru un glezniecību jeb uzņemšanas procesā iekļaujot mākslinieku zīmētas skices.

Kinorežisore Vera Storoževa (Krievija) un filmu mākslinieks Sergejs Fiļenko piedalās Krievu kultūras dienu Latvijā rudens cikla atklāšanas preses konferencē.
Kinorežisore Vera Storoževa (Krievija) un filmu mākslinieks Sergejs Fiļenko piedalās Krievu kultūras dienu Latvijā rudens cikla atklāšanas preses konferencē. Foto: LETA

Programmā iekļauta arī krievu kinorežisores Veras Storoževas šogad uzņemtā drāma «Deviņas dienas un viens rīts», kas izrādīta arī kinofestivālā Šanhajā.

«Nekad neatsaku, savas filmas rādu jebkurai auditorijai jebkurā zālē. Caur dramaturģiju, kino un aktieriem izsaku sevi,»

sacīja režisore.

Divi no galvenajiem filmas varoņiem ir francūži, tomēr tai ir izteikti krievu kultūrai raksturīgs saturs, par filmu stāstīja Storoževa. Tā uzņemta Rostovā, sadarbojoties ar mākslinieku Sergeju Fiļenko, kurš uzreiz pēc filmas scenārija izlasīšanas sapratis, ka filma jāuzņem tieši Rostovā. Režisore, apskatot pilsētu, piekritusi un kinofestivālā Šanhajā auditorija šīs «nepārspējamās pilsētas» ainas uztvērusi kā datorgrafiku.

Storoževa un Fiļenko pašlaik strādā pie vēl viena kino projekta, ko plāno filmēt Rīgā - Maskavas priekšpilsētas rajonā. Abi decembrī ieradušies Rīgā, lai atlasītu vietas, kur filmēt ainas. Plānotā projekta ainās jābūt redzamai «vecajai Maskavai», kas pašreizējā, atjaunotajā Krievijas galvaspilsētā, kā sacīja režisore, vairs nav atrodama. Fiļenko tobrīd sacījis, ka «nekur neesot tik daudz «vecās Maskavas» kā Rīgā - «Maskačkā«». Storoževa sākotnēji neticējusi, bet, ieradusies Rīgā, sapratusi, ka tā būs meklētā vieta. «Iemīlējos Rīgā - lieliska pilsēta,» savas sajūtas pauda režisore, izsakot cerību, ka plānotais projekts izdosies, un skaidrojot, ka filmēšana varētu ilgt ap trīs mēnešiem.

Bez kino programmas pirmo reizi rudens cikla Krievu kultūras dienās ir iekļauta arī ekskursiju programma ar tādām ekskursijām kā «Krievu pēdas Vecrīgā», «Vecpilsētas rēgi», «Pilsētā šajā pasakas mīt» u.c. Notiks arī Fiļenko skiču izstāde un dažādas lekcijas sadarbībā ar rīkotājkomitejas programmu «Kultūra ir zināšanas», kā «Krievu alfabēta noslēpumi», «Ziemeļu Krievijas tradīcijas un garīgā spēka avots» utt., kā arī radošās darbnīcas. Daļa no lekcijām notiks Baltijas Starptautiskajā akadēmijā.

Visas kinoprogrammas biļetes jeb ielūgumi, kā arī biļetes uz vairākiem krievu kultūras dienu pasākumiem ir bez maksas. Tās kopš 1. oktobra tiek izplatītas grāmatu veikalā «KP Club» Upīša pasāžā pretī «Palladium» - darbadienās no plkst.15 līdz 19. Kino dienu laikā tās var saņemt arī «Splendid Palace» no plkst. 13.30 līdz 19.

2013. gada rudens un 2014. gada pavasara ciklu programmās piedalījās 87 organizācijas. Kopumā rudens-pavasara ciklos notika 180 pasākumi, kurus apmeklēja ap 19 000 cilvēku.

Kā informēja rīkotājkomitejas līdzpriekšēdētāja Irina Konjaeva, pateicoties Krievu kultūras dienām, kļuva iespējams rīkot arī Pēterburgas Valsts krievu tautas instrumentu ansambļa «Meteļica» koncertu. Tas notiks Lielajā Ģildē 24. oktobrī. Ņemot vērā, ka šī kolektīva vizīte tiek organizēta ar Ļeņingradas apgabala valdības atbalstu, biļetes būs pieejamas dažādu ienākumu cilvēkiem. Solistu ansambli «Meteļica» Rīgas publika ar lielu sajūsmu uzņēmusi Krievu kultūras dienu pavasara cikla noslēguma koncertā.

Krievu kultūras dienu norisi atbalsta Latvijas iedzīvotāji, kas, turpinot 20. gadsimta 20.-30. gadu tradīciju, ziedo līdzekļus programmas īstenošanai. 2014. gada Krievu kultūras dienu Latvijā pasākumus atbalsta Rīgas dome, Latgales pašvaldības, Krievijas Federācijas vēstniecība Latvijā, Ļeņingradas apgabala vadība, kompānijas «Tilts», «Dzintars», restorāni «Le Dome» un «Planēta», viesnīca «Justus», kā arī kultūras iestādes - Baltijas Starptautiskā akadēmija, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka un Maskavas nams Rīgā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu