«Rīga 2014» izstādē «Slēptie varoņi» skatāmi ģeniāla dizaina paraugi (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: thielstudio2.ch

Rīgā no 20. oktobra būs skatāma Vitra dizaina muzeja izstāde «Slēptie varoņi», kas stāstīs par 36 ikdienišķām lietām, kas teju ik mirkli atrodas mūsu tuvumā un kuru klātbūtni bieži vien nepamanām, tomēr tās būtiski atvieglo ikdienu. Šīs Eiropas kultūras galvaspilsētas starptautiskā izstāde notiek «Rīga 2014» projekta «Dizaina zvaigznes» ietvaros, iepazīstinot ar dizaina procesu, sasniegumiem un jaunumiem.

Izstāde «Slēptie varoņi» no 20. oktobra līdz 31. decembrim būs atvērta arhitektūras un dizaina studijas «Xcelsior» izstāžu zālē (Raņķa dambī 1, Rīgā) darba dienās no plkst. 10 līdz 19). Ieeja izstādē ir bez maksas.

Kas padara ikdienišķu lietu par «Slēpto varoni»? Tā ir tapusi no ģeniālas, viegli saprotamas idejas. Tā ir saražota miljardos eksemplāru un ir neaizstājama ikdienas dzīvē. Tā palikusi būtiski nemainīga gadu desmitiem ilgi. Citiem vārdiem sakot, tā ir ikdienas klasika. Industriālie priekšmeti iemieso modernisma ideālus, kas joprojām ir aktuāli: materiāla ekonomija, funkcionalitāte, ilgmūžība.

Ar šo ekspozīciju Vitra dizaina muzejs izgaismo četrus aspektus: inovācija — izgudrošanas aizraujošā vēsture; ražošana — tehniskie nosacījumi plaša patēriņa produkcijas izgatavošanai; evolūcija — pārsteidzošā modeļu daudzveidība; iedvesma — estētika, kas nepārtraukti veicina mākslinieku un dizaineru darbu.

Šo ikdienas lietu stāsti ļauj izdarīt interesantus secinājumus attiecībā uz veiksmīgām radošajām un uzņēmējdarbības stratēģijām. Komandas darbs atmaksājas — daudzi produkti, kas šodien tiek ražoti masveidā, atrada savu patērētāju tikai pēc tam, kad izgudrotāja spēki sastapās ar uzņēmēja prasmēm, kas atpazina īsto tirgu.

Izstādē būs tuvāk iepazīstami tādi ikdienā līdzāspastāvoši un ierasti, taču nereti piemirsti dizaina objekti kā papīra saspraude, zīmulis, korķu viļķis, kvēlspuldze, drēbju pakaramais, skārdene, mazuļu knupītis, burbuļplēve, ausu aizbāžņi, rāvējslēdzējs, tējas paciņas, svītru kods un daudzi citi mūsdienu un aizgājušo gadsimtu izgudrojumi. Izstādes iekārtojuma dizainu veidojis Dīters Tīls (Dieter Thiel), bet grafikas dizainu Torstens Romanus (Thorsten Romanus).

25. novembrī studijā «Xcelsior» tiks atvērta otra «Rīga 2014» izstāde projektā «Diziana zvaigznes» - «Design Jam» – šīs izstādes uzmanības centrā būs dizaina tapšanas process un atziņa, ka labs dizains top roku rokā ar tā lietotāju. Līdzās jau izveidotajam ekspozīcijas starptautiskajam kodolam tiks eksponēti Latvijas jauno dizaineru darbi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu