Šonedēļ Kandavā notiek Kafijas un tējas svētki (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Katrs gadalaiks atnāk ar kaut ko sev raksturīgu. Mēs, latvieši, varam būt pateicīgi, ka mūsu zemē ir četri gadalaiki un katrā no tiem varam izbaudīt kaut ko atšķirīgu. Kā gan labāk sasildīties pēc dzestras rudens pastaigas, ja ne malkojot kafiju vai tēju? Lieliski izbaudīt karstos dzērienus un uzzināt par kafijas ražošanas paražām Latvijā varēs jau šo sestdien Kandavā, kur jau piekto gadu tiks svinēti kafijas un tējas svētki, kuros galdā tiks celta kafija, kas gatavota pēc senču receptēm.

Kandavas novada kultūras pārvaldes vadītāja un svētku organizatore Ziedīte Začeste Radio TEV informēja: «Šādi svētki tiek rīkoti tāpēc, ka Kandavā mēs paši ražojam ozolzīļu kafiju. Tās ir senas tradīcijas, kuras savās dzimtās kandavnieki piekopj jau gadu gadiem, un, tā kā mūsu pusē ir cilvēki, kuri vēl joprojām šīs receptes un metodes lieto, mēs esam atraduši iespēju to svinēt reizi gadā oktobra beigās svētkos.»

Kafijas svētkos goda vietā tiks celtas ozolzīles: pagatavot no tām dzērienu, kas līdzinās kafijai, nemaz nav tik viegli. Kandavas muzeja pārstāve Sarma Anģēna informēja, ka dzēriena gatavošanas process ir pavisam citāds nekā parastai uzlejamai kafijai un no četriem litriem ūdens sanāk vien pusotrs litrs dzēriena.

Mēģinājumi aizstāt dabīgo kafiju ar līdzvērtīgu dzērienu, kas gatavots no dažādu kultūraugu sēklām vai stiebriem, bijuši jau 18. gadsimtā. Un arī Latvijā vēl 20. gadsimta vidū kafijas dzērieni nebija nekas svešs.

Par to, ka kafiju negatavo tikai no kafijas pupiņām, informē Kandavas muzeja pārstāve: «Ir ziņas, ka Tukuma pusē jau no senatnes ir bijuši rudzu, miežu, kviešu un cigoriņu kafijas dzērieni. Ozolzīļu kafija populāra kļuvusi pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados, kad Latvijā un arī Kandavas pusē pupiņu kafija bija ekskluzīvs un dārgs produkts, ko faktiski nebija iespējams iegādāties.»

«Sakarā ar to, ka šogad svētkiem ir piecu gadu jubileja, mēs tos rīkojam kā dzimšanas dienas ballīti, līdz ar to šogad ļoti aktīvi ir iesaistījušies Kandavas novada skolēni. Tā bija pašu skolu iniciatīva, ka pirmo līdz ceturto klašu skolēni tiek aicināti piedalīties literāro darbu konkursā un rakstīt dzejoļus kafijas un tējas svētkiem. Šobrīd ir tapuši daudzi skaisti dzejoļi, labākos no tiem svētku ietvaros apbalvos mūsu novadniece un dzejniece Maija Laukmane,» RadioTEV informēja organizatori.

Uz interesantu un nebijušu mākslas akciju ar nosaukumu «Kandavas skūpsts» aicina jaunās mākslinieces Dace Puga un Linda Romanovska: katram būs iespēja atstāt savu lūpu nospiedumu kopējā objektā, kā arī pēc tam saņemt savu lūpu nospiedumu ģipsī vai keramikā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu