Pirmā Advente (91)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Kristīgā pasaule šodien svētī pirmo Adventes svētdienu ar ko aizsākas Jēzus Kristus piedzimšanas svētku gaidīšanas laiks. Ar 29. novembri sākas arī jaunais baznīcas liturģiskais gads.

Advente ievada baznīcas liturģiskā gada Ziemassvētku ciklu, kurš ilgst līdz Lieldienu cikla sākumam - devītajai svētdienai pirms Lieldienām. Četras nedēļu svētdienas Adventes vainagā tiek iedegts arī svētā laika simbols - svece. Baznīca māca, ka Adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem pāridarītājiem.

Adventes izcelsme un izpratne

mawel's photostream
mawel's photostream Foto: Flickr Photostream

Mūsdienās adventes svētdienās bieži tiek lietots šāds tematisks iedalījums: 1. svētdienā — Dieva solījums par pasaules Pestītāju Ēdenes dārzā; 2. svētdienā — praviešu solījumi Vecajā Derībā par pasaules Pestītāja nākšanu; 3. svētdienā — Jāņa Kristītāja norādījumi par Pestītāju tautas vidū; 4. svētdienā — Kristus norādījumi par Viņa otro atnākšanu Lielajā Tiesas Dienā.

Per Ola Wiberg (Powi)'s photostream
Per Ola Wiberg (Powi)'s photostream Foto: Flickr Photostream

Adventes laika tirdziņi un pasākumi

Sākoties Adventes laikam, tiek atvērti svētku tirdziņi, rīkoti dažādi labdarības pasākumi, un, protams, iemirdzas egles pilsētas galvenajos laukumos.

Pirmā Advente Rīgā

egg™'s photostream
egg™'s photostream Foto: Flickr Photostream

Ziemassvētku tirdziņš Doma laukumā sāks darboties 29.novembrī (plkst. 10.00), taču svinīgā atklāšana sāksies ar pilsētas egles iedegšanu (plkst. 17.00), ko iededzinās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kā arī noskaņu radīs Māra Sirmā diriģētais koris "Kamēr…". Ziemassvētku tirdziņš strādās no 29.novembra līdz 10.janvārim. Tirdziņā notiks daudzpusīga kultūras programma, piemēram, nedēļas nogalēs uz skatuves uzstāsies kori un Latvijā plaši pazīstami mākslinieki un mūziķu grupas. Tiks iedegta Rātslaukuma egle, kas ar Melngalvju nama Ziemassvētku gaismām un mūziku kopā radīs svētku noskaņu visiem Rīgas iedzīvotājiem un tās apmeklētājiem. Sv. Pētera baznīcā no 28.novembra līdz 2010. gada 17.janvārim norisināsies festivāla "Nāc līdzās" pasākums, kas ir bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām radošo darbu izstāde "Nāc līdzās Ziemassvētkos". 29.novembrī (plkst. 17.00) Sv. Pētera baznīcā notiks arī Pirmās Adventes koncerts, kurā uzstāsies profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" un Rīgas kamerkoris AVE SOL ar soprānu Sonoru Vaici. Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā "Ilģuciems" (plkst. 14.00) notiks koncerts "Kad sveces raud", kurā piedalās Aijas Kukules mūzikas studija "Omnes". Vakarā (plkst. 19.00) paredzēti koncerti Mākslas darbinieku namā "Gaisma dvēselei" ar stīgu kvarteta "Redo", Anetes Kozlovskas un citu mākslinieku piedalīšanos, kā arī Rīgas Domā Larisas Bulavas un vokālās grupas "Anima Solla" ērģeļmūzikas koncerts.

Citviet Latvijā

Svētdien, 29. novembrī, atzīmējot pirmo adventi, Tukumā, Brīvības laukumā (plkst. 17:00) notiks lielās egles iedegšanas svētki. Paredzēts, ka pasākuma laikā Tukuma novada Domes priekšsēdētājs eglītē iedegs svētku gaismiņas, būs baptistu draudzes veidots uzvedums "Ziemassvētku stāsts", tukumniekus un pilsētas viesus ar saviem priekšnesumiem priecēs koris, mazie dejotāji un dziedātāji. Jaukāku svētku noskaņojumu radīs arī svētku tirdziņš, kurā varēs iegādāties piparkūkas, karstvīnu un citus kārumus.

Tajā pat laikā (plkst.17:00) svētku egles iedegšana notiks Cēsu Rožu laukumā ar uzvedumu „Viss notiek tā kā pasakā”. Kopīgās dejās, rotaļās un dziesmās pie Svētku egles Rožu laukumā kopā pulcēties aicinās rūķi un meža zvēri! Neiztrūkstošs būs arī īpašais Ziemassvētku cienasts – piparkūkas, pīrādziņi, tēja un karstvīns. Jautrību radīs radošie kolektīvi „Dzirnas”, „Saulgrieži” un „Pipariņš”.

Arī Balvos (plkst.17) Centrālajā laukumā pie Balvu Kultūras un atpūtas centra sāksies pasākums "Topi, gaisma", kura laikā tiks iedegta Balvu novada galvenā Ziemassvētku egle. Pasākumā "Topi, gaisma" izskanēs dzejas rindas un dziesmas, bet mazie rūķi no deju studijas "Terpsihora" dejos, aicinās atnācējus iet rotaļās un rūpēsies par sirsnīgu noskaņu. Iedegties Ziemassvētku egli aicinās Balvu novada domes priekšsēdētājs Jānis Trupovnieks.

Komentāri (91)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu