Zināms, kur būvēs Laikmetīgās mākslas muzeju Rīgā (28)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien svinīgā ceremonijā kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda padomes locekļi Ināra un Boriss Teterevi, Ernests Bernis un Oļegs Fiļs parakstīja nodomu protokolu par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības ieceres īstenošanu. Muzeju būvēs par privātiem līdzekļiem, to paredzēts pabeigt 2021. gada 18. novembrī. Muzejs taps kvartālā starp Hanzas, Pulkveža Brieža un Skanstes ielu.

Finansējumu muzeja būvniecībai nodrošina Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondā iemaksātā nauda. Šo fondu dibinājuši «ABLV Charitable Foundation» un Borisa un Ināras Teterevu fonds, tajā iemaksājot 30 miljonus eiro.

Kā norādīja Bernis, ikviens, kurš mīl laikmetīgo mākslu un Rīgu, var iesaistīties un ziedot fondam. «Tik lielā projektā naudas nekad nebūs par daudz,» sacīja Bernis.

Fonds muzeja projektu īsteno partnerībā ar Kultūras ministriju.

Kā pastāstīja Melbārde, muzeju pārvaldīs Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds, bet muzeja satura veidošana notiks pēc publiskās-privātās partnerības principa, kas patlaban tiek īstenots jau ar Latvijas Okupācijas muzeju un Žaņa Lipkes memoriālu.

Ministre pauda cerību, ka topošais muzejs būs īsts 21. gadsimta muzejs, kas lauzīs stereotipus par to, kādam jābūt muzejam, veidojot radošas izglītības programmas un eksperimentus. Melbārde norādīja, ka vēlas, lai šis muzejs būtu interesants bērniem un jauniešiem.

Ministre pauda prieku par mecenātu iesaistīšanos muzeja būvniecībā un cerību, ka šis mūslaiku izcilākais mecenātisma piemērs iedrošinās arī citus pievērsties mecenātismam saistībā ar Latvijas simtgades svinībām.

Mecenāte Ināra Tetereva norādīja, ka muzeja būvniecība ir loģisks solis.

«Mūsu Mākslas akadēmijas studentiem kaut kur ir jāizliek savi darbi. Arī mums ir vajadzīgs savs laikmetīgās mākslas muzejs

uzsvēra Tetereva.

Boriss Teterevs norādīja, ka muzeja būvniecība būs ilgs process, bet fonda dalībnieki no tā nebaidās. Viņš arī pastāstīja, ka ar «ABLV Charitable Foundation» jau ir sadarbojies dažādos projektos, tāpēc ir pārliecināts, ka abu sadarbība izdosies.

«Mākslas darbiem vajadzīgas arī sienas, kur tos iespējams izstādīt pastāvīgai apskatei,» uzsvēra Bernis. Viņš pastāstīja, ka «ABLV Charitable Foundation» ir sadarbojies ar Kultūras ministriju laikmetīgās mākslas kolekcijas veidošanā jau gandrīz desmit gadus, bet viņam nebija ienācis prātā, ka Rīgā taps privāts laikmetīgās mākslas muzejs. «ABLV Charitable Foundation» veidotajā laikmetīgās mākslas kolekcijā esot aptuveni 200 darbu, bet šo kolekciju plānots arvien papildināt.

Pēc Berņa teiktā, fondam svarīgs būs arī Kultūras ministrijas un Rīgas domes sniegtais administratīvais atbalsts muzeja tapšanā.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu