Dizaina tapšanas process parādīts Rīga 2014 izstādē «Design Jam»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Riga 2014

No 25. novembra arhitektūras un dizaina studijas «xcelsior» pagalmā (Raņķa dambī 1, Rīgā) būs skatāma Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde «Design Jam». Izstāde sniedz ieskatu dizaina tapšanas procesā, apliecinot, ka labs dizains ir cieši saistīts ar sadarbību starp dizaineru un tā radītā produkta lietotāju. Līdzās starptautiskajam izstādes kodolam, sniegta Latvijas jauno dizaineru pieredze dizaina tapšanas izziņā.

Izstādes mērķis ir rādīt kā satiekas dizaineri un inovatīvas ekosistēmas, lai radītu vienotu darbības platformu. Plašāk apskatītās tēmas – dizains pilsētvidē un koncepta City for All paraugi. Eiropas valstu platformas IDeALL koncepcija apvieno dizaineru kopienu, kas veido uz lietotāju centrētu inovāciju, aktualizējot Dizains visiem (Design for All) principus un Living Labs publiskās/privātās/lietotāju partnerības kopienu, kas darbojas atvērtās inovācijas un eksperimentēšanas jomā. Daloties zināšanās un pieredzē starp šīm divām grupām, dizaineri un inovatīvās ekosistēmas definējuši vienotu pieeju uz lietotāju virzītai inovācijai caur dizainu. Izstāde ir stāsts par atšķirīgām metodēm, kuras, lietotas dažādās situācijās, kalpo kā noderīgs rīks, lai testētu un pārbaudītu dizaina risinājumus pirms to ieviešanas praksē. Šajā izstādē reprezentēti Sent-Etjēnas Cite du Design platformas IDeALL labākie piemēri. Sniegts ieskats radošajās darbnīcās, kuras šoruden Rīgā un Jūrmalā LMA un LKA studentiem vadīja Austrijas informācijas dizaina eksperts Martins Fosleitners (Martin Foessleitner).

SentEtjēna kā inovatīva dizaina pilsēta ir augstu novērtēta ne tikai Francijā, bet arī globāli, jo pilsēta ir gan starptautiski nozīmīgās dizaina biennāles rīkotāja, gan līdzās 10 citām pasaules dizaina zvaigznēm - UNESCO radošo pilsētu tīkla dizaina pilsēta. Francijas piemēri stāsta par izcilu sadarbību starp dizaineriem, skolām, pašvaldībām, par pilsētām, kuras notic un uzticas dizainam, kā risinājumam, kas sniedz labāku dzīves kvalitāti ikvienam.

9. un 10. decembrī notiks radošās darbnīcas valsts pārvaldes darbiniekiem austriešu informācijas dizaina eksperta Martina Fosleitnera vadībā. Izstāde apskatāma darba dienās no plkst.10:00 līdz 19:00, s., sv. – slēgts. Ieeja bez maksas. Tāpat līdz š.g. 31.decembrim dizaina studijas «xcelsior» izstāžu zālē ir skatāma Vitra dizaina muzeja izstāde «Slēptie varoņi», kas stāsta par 36 ikdienišķām lietām, kas teju ik mirkli atrodas mūsu tuvumā un kuru klātbūtni bieži vien nepamanām, tomēr tās būtiski atvieglo ikdienu.

Izstādes «Design Jam» starptautiskais kodols tapis Sent-Etjēnas Cite du Design (Francija) sadarbojoties ar Grācas dizaina mēneša (Austrija) programmu un FH Johanneum Lietišķās zinātnes universitāti. Izstāde «Design Jam» ir iekļauta 10.starptautiskā festivāla «Dizains. Nākotne 2014» programmā. Festivāls notiek Rīgā līdz š.g. 31.decembrim un tā programmu veido mūsdienu Latvijas un ārvalstu dizaina izstādes, lekcijas, radošās darbnīcas.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu veido nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu