Kultūras ministre esot «izcīnījusi» finansējumu Stūra mājas darbam nākamajā gadā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Cīņā par papildu finansējumu Kultūras ministrija ieguvusi naudu bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas jeb Stūra mājas pirmā un pagrabstāva atvēršanai nākamajā gadā, intervijā pastāstīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Iepriekš jau tika piešķirts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai Stūra mājas pirmajā un pagraba stāvā sakārtotu apkuri. Tagad budžetā paredzēta nauda, lai varētu nodrošināt ekspozīcijas darbību. «Paredzēts, ka mēs slēgsim līgumu ar Okupācijas muzeju, lai tas nodrošinātu gan izstāžu, gan gidu darbu,» norādīja ministre.

Stūra mājas ekspozīcijas darba nodrošināšanai pirmajā un pagraba stāvā tikšot piešķirti 78 000 eiro. Tomēr par budžetu nākamajam gadam vēl paredzētas diskusijas valdībā un Saeimā.

Jau ziņots, ka valdība oktobra beigās nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēt 21 532 eiro izstādes «Stūra māja. Lieta nr.1914/2014» darbības pagaidu turpināšanai un ēkas sagatavošanai ziemai. Gan Okupācijas muzeja, gan VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pārstāvji aģentūrai LETA teica, ka izstāde varētu būt gatava atvēršanai nākamajā gadā.

Izstādes nodrošināšanai Stūra mājā 2015.gadam tika prasīti 92 884 eiro, kas nozīmē, ka izstādes uzturētājiem būs jāiztiek ar mazāku naudas summu.

Ēka kopš 2008.gada, kad to atstāja Valsts policija, nav izmantota. Nodibinājums «Rīga 2014», Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā organizējot ēkā izstādes, ir nodrošinājis ēkas pieejamību sabiedrībai 2014.gada vasaras periodā. Nodibinājuma «Rīga 2014» administrēto izstāžu darbība ēkā beidzās 19.oktobrī. Par nepieciešamību turēt Stūra māju atvērtu ir iestājusies gan Kultūras ministrija, gan nodibinājums «Rīga 2014», kā arī Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Ēkas atbalstam vākti paraksti arī sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv».

Patlaban nav skaidrs pārējās ēkas liktenis. Notikušas plašas diskusijas par iespējām apdzīvot Stūra māju. Ideju vidū bijis gan veidot to par muzeju, gan viesnīcu, tomēr skaidrības par pārējās Stūra mājas nākotni vēl nav.

Stūra māja Latvijas okupācijas laikā kļuva par vienu totalitārās varas spilgtākajiem simboliem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu