Vai zole būtu jāpozicionē kā Latvijas nacionālā kāršu spēle?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju jeb 41% respondentu par savu mīļāko kāršu spēli atzīst zoli, 29% priekšroku dod tradicionālajiem «durakiem» jeb «cūkām», bet 16% labprātāk spēlē pokeru. Savukārt 45% aptaujāto uzskata, ka zole būtu jāpozicionē kā Latvijas nacionālā kāršu spēle, liecina pētījums «Galda spēļu izmantošanas paradumi».*

Aptauja atklāj, ka cilvēkiem ir ļoti dažāda galda spēļu gaume – tā, piemēram,visvairāk jeb 31% aptaujāto par interesantākajām sauc tieši stratēģiskās spēles. Kā otras populārākās tiek minētas metamo kauliņu spēles, kuras aptaujā atzīmējuši 25% spēļu cienītāju. Attiecīgi 21% un 14% respondentu par saistošām atzīst vārdu minēšanas un kāršu spēles.

Savukārt 39% respondentu mīļākā galda spēle ir šahs, bet 28% atzīmējuši domino.

Atbildot uz jautājumu, cik bieži spēlē kādu no galda vai kāršu spēlēm, 27% aptaujāto to dara retāk nekā reizi mēnesī, 25% vismaz reizi nedēļā, bet 22% biežāk nekā reizi nedēļā. Savukārt jautājumā par optimālo vienas galda spēles izspēles laiku aptaujātajiem domas dalījās – 34% būtu gatavi tam veltīt līdz 1 stundai, bet 31% būtu gatavs veltīt līdz pat divām stundām.

«Latvieši jau izsenis bijuši ļoti aktīvi galda un kāršu spēļu cienītāji, tāpēc nav pārsteigums, ka viņi gatavi tik daudz laika veltīt galda spēlēm. Nenoliedzami, patīkami ir redzēt tendenci, ka cilvēki spēles vairs neuztver tikai kā laika pavadīšanu, bet arī kā instrumentu prāta asuma un inteliģences izkopšanai. Ne velti 98% aptaujāto atzina, ka galda spēles attīsta loģisko domāšanu,» stāsta spēļu pazinējs Kristaps Pilsētnieks.

Absolūti lielākā daļa respondentu jeb 90% savā mūžā ir iegādājušies vismaz vienu galda spēli. 36% kā ērtāko vietu, kur iegādāties galda spēles, atzīmēja lielveikalus, 28% tās iegādātos specializētajās galda spēļu tirdzniecības vietās, bet 21% respondentu interneta veikalā. Puse aptaujāto ir gatavi maksāt pat vairāk nekā 15 eiro par kvalitatīvu galda spēli, savukārt 46% interesantai spēlei veltītu naudas summu robežās no 5 līdz 15 eiro.

51% aptaujāto cilvēku galda spēles labprātāk spēlētu 3 līdz 4 cilvēku kompānijā, 28% spēlētāju skaitu izvēlētos atkarībā no galda spēles. Tāpat 59% no visiem aptaujātajiem patīk komandas spēles, bet 41% labāk izvēlas individuālās spēles.

* «Games 4 You» veiktais patērētāju pētījums «Galda spēļu izmantošanas paradumi» norisinājās no 19. līdz 26. novembrim, interneta vidē aptaujājot 258 respondentus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu