Mūžībā aizgājis mākslinieks Auseklis Baušķenieks (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 13.janvārī, mūžībā 96 gadu vecumā aizgājis latviešu mākslinieks Auseklis Baušķenieks, kuru var uzskatīt par vienu no latviešu laikmetīgās mākslas patriarhiem.

Auseklis Baušķenieks dzimis 1910.gada 25.augustā Jelgavā. 1930.gadā sācis studēt arhitektūru, kad arī radās interese par tēlotājmākslu. 1933.gadā Auseklis Baušķenieks tika uzņemts Latvijas Mākslas akadēmijā: "Man laimējās ar pedagogiem: Ubāns, Tone, Annuss, Miesnieks, Ēliass, Vippers, Prīmanis. Konrāds Ubāns mācīja, cik daudz krāsas jāuzspiež uz paletes, Kārlis Miesnieks - ka galvenais gleznā ir pareizi cilvēka kaulu garumi. Voldemārs Tone mums skaidroja, ka, skatoties pret gaismu ar piemiegtām acīm, viss vibrē un ir neskaidrs. Bet Ģederts Eliass - pavisam īsi - par krāsām neviens neko nevar pateikt. Tā iepazīstināts ar mākslas noslēpumiem un stiprināts zināšanās, 1942.g. saņēmu mākslinieka gleznotāja diplomu," savulaik stāstīja pats mākslinieks.

A.Baušķeniekam piemīt savdabīgs rokraksts, kur sasaucas sirreālisma un naivās mākslas stilistika un kas balstās uz paša izveidotās punktošanas tehnikas tradīcijām ar māksliniekam raksturīgo maigo pasteļtoņu kolorītu.

Visas dzīves laikā Ausekļa Baušķenieka darbi izstādīti Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Krievijā, ASV, Francijā un Austrālijā. Baušķenieka gleznas atrodas arī privātās kolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu