Pēdējais Avotu ielas krāmu tirdziņš šogad

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Sestdien, 6.decembrī, Koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» Krāsotāju ielā 12 no 10.00 līdz 16.00 norisināsies tradicionālais apkaimes krāmu tirdziņš, kurā pulcēsies gan pieredzes bagāti tirgotāji, gan dalībnieki, kas drosmi krāmu tirgošanai saņēmuši pirmo reizi. Preču klāstā viss iespējamais, ko vien, kārtojot savus šķūnīšus, aizdurves, kumodes, pažobeles un mantu lādes, cilvēks spēj atrast un kam vēlas dot otru dzīvi, par simbolisku samaksu pārdodot to kādam citam.

Tiem, kam šis tirdziņš ir jaunums, noderēs stāsts par tirgus rašanos un nākotnes plāniem.

2012.gada rudenī, veicot dzīvokļa revīziju, kāds Avotu apkaimes iedzīvotājs atklāja, ka gadu gaitā sakrājies daudz lieku mantu. Saprotot, ka visi priekšmeti kādam varētu būt noderīgi, talkā tika ņemts telefons un apzvanīti pāris draugi, lai apvaicātos, vai kādam šīs lietas nav nepieciešamas Taču tā vietā, lai liekās mantas atrastu jaunu īpašnieku, tika konstatēts, ka visiem mājās ir pārāk daudz dažādu krāmu. Un tā pavisam spontāni radās doma: «Vajag tirdziņu!»

Pēc pirmā tirgus, kas izvērtās par finansiāli izdevīgu un omulīgu ballīti, atskanēja jautājums: «Un kad būs nākamais?» Lieki piebilst, ka, organizējot pirmo tirgošanos, nebija pat mazākās idejas to vēl kādreiz atkārtot. Taču katru reizi saņemtais cilvēku jautājums: «Kad būs nākamais?» bijis iemesls organizēt nākamo. Nu jau sācies trešais tirdziņa gads.

Ir tirdziņi zemniekiem, ir tirdziņi amatniekiem, ir tirdziņi kolekcionāriem un modes dāmām. Bet vēl ir daudz, daudz cilvēku, kas neietilpst nevienā no šīm grupām, tomēr ar lielāko prieku atbrīvotu kādu stūrīti savā mājā, izpārdodot lietas, kas pašiem vairs nav nepieciešamas. Tādiem cilvēkiem tad arī ir šis tirdziņš. Kā jau tas piedien īstena strādnieku rajona tirgum, Avotu ielas krāmu tirgus ir demokrātisks pasākums. Sākot ar dalības maksu, kas tiek uzturēta tāda, kas visiem pa kabatai, beidzot ar iespēju iesaistīties ikvienam interesentam.

Kad tika rakstīta pirmā preses relīze, frāze «izpārdot savas liekās mantas» nešķita gana atbilstoša, tādēļ nācās tirgus nepieciešamību pamatot skaistākiem vārdiem, par mērķi izvirzot krāmu tirdziņu tradīciju veicināšanu Rīgā. Šie vārdi kļuvuši par tirgus moto, jo jo katrā tirgus reizē ir jauni dalībnieki, kas ir saņēmuši drosmi, lai pārbaudītu dzīvē, kāda tad ir sajūta, piedaloties šādā pasākumā. Un pēc katra tirdziņa ir dalībnieki, kas piesakās atkārtoti. Tādēļ jau laikus tiek noteikti krāmu tirgus datumi 2015.gada pirmajā pusē - 7.februāris, 28.marts, 23.maijs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu