Tabakas fabrikā plāno izveidot kultūras, izglītības un radošo industriju atbalsta centru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Kultūras ministrija (KM), Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) un VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) parakstījušas trīspusēju nodomu protokolu par sadarbību starpdisciplināra kultūras, izglītības un radošo industriju atbalsta centra izveidē ēku kompleksā Rīgā, Miera ielā 58A, kādreizējās Tabakas fabrikas teritorijā. Kā informēja LKA pārstāve Aija Lūse, iecerēts, ka laikā līdz 2020. gadam LKA paplašinās savas darbības mērķus un līdzās augstākās izglītības nodrošināšanai īstenos Radošo industriju atbalsta centra funkcijas.

Akadēmija kopš 2012. gada kā vienu no mākslas maģistra studiju programmām piedāvā Kultūras menedžmenta un radošo industriju apakšprogrammu. Statistikas dati par akadēmijas absolventu profesionālajām gaitām liecina, ka daudzi ir izvēlējušies veidot karjeru tieši radošajā uzņēmējdarbībā. Augstskolas iesaiste radošo industriju inkubatora darbā veicinās izglītības un radošās uzņēmējdarbības nozaru efektīvāku sadarbību, nodrošinot ne tikai mākslas augstskolu (LKA, Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas), bet arī citu ieinteresēto augstskolu studentiem pirmsinkubācijas prakses iespējas.

Centra galvenais darbības mērķis būs ilgtermiņā nodrošināt radošo industriju sektora un inovāciju attīstību nacionālā un starptautiskā līmenī, apvienojot izglītības, kultūras iniciatīvu un uzņēmējdarbības jomas. Centrā plānots izveidot radošās uzņēmējdarbības inkubatoru un organizēt aktivitātes radošo industriju nozares profesionāļiem un to potenciālajiem sadarbības partneriem, ļaujot studējošajiem aktīvi iesaistīties nozares aktuālajos procesos. Līdzās izglītības procesam un centra darbībai LKA Tabakas fabrikas ēku kompleksā plāno arī nodrošināt regulāru kultūras aktivitāšu norisi.

Kultūras akadēmijas kā augstākās izglītības iestādes un Radošo industriju atbalsta centra pārvaldībā Tabakas fabrika nonāks, kad Jaunais Rīgas teātris telpas būs atstājis. Kā pastāstīja Lūse, ir sācies darbs pie attīstības koncepcijas izstrādes - ir izveidota darba grupa, kuru vada LKA Kultūras menedžmenta un radošo industriju apakšprogrammas vadītāja un docente, kā arī daudzu starptautisku projektu vadītāja Agnese Hermane. Darba grupā ir piesaistīti trīs eksperti - LKA kultūrekonomikas pasniedzēja un zinātniskā grāda pretendente biznesa augstskolā «Turība» Ieva Zemīte, biznesa inkubatora «Creative Andrejsala» projektu vadītāja Liene Kuplā, kā arī radošo industriju pētniece un Latvijas Universitātes doktorante Ieva More.

2015. gada janvārī darba grupa plāno organizēt trīs tikšanās ar centra attīstības koncepcijas izstrādē iesaistītajām ieinteresētajām pusēm. Uz pirmo tikšanās reizi tiks aicināti Latvijas mākslas augstskolu un citu augstākās izglītības iestāžu, kā arī radošo industriju pētnieki. Otra tikšanās notiks ar radošās uzņēmējdarbības pārstāvjiem, un trešajā tikšanās reizē uz sarunu tiks aicināti iesaistīto valsts institūciju pārstāvji. Diskusijas notiks arī ar KM Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļu un Tabakas fabrikas uzraudzības komisiju.

Darba grupa plāno izvērtēt līdz šim tapušās Tabakas fabrikas attīstības koncepcijas un uz diskusijām aicināt arī to autorus. Laika posmā līdz 2015. gada aprīlim darba grupa iecerējusi prezentēt centra attīstības koncepciju KM, LKA, VNĪ un citām ieinteresētajām pusēm.

Iecere par Radošo industriju atbalsta centra izveidi iekļauta Kultūrpolitikas pamatnostādnēs 2014.-2020. gadam «Radošā Latvija».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu