Brīvdabas muzejā tiks svinēti ziemas saulgrieži

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētdien, 21. decembrī, no plkst.12 līdz 16 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ar bluķa vilkšanu, jautrām dziesmām un dejām folkloras kopu pavadībā tiks svinēti ziemas saulgrieži, informēja muzeja Izglītības un informācijas nodaļas darbiniece Eva Pētersone-Birzleja.

Plkst.12 no galvenajiem vārtiem sāksies bluķa vilkšana uz Kurzemes sētu folkloras kopas «Skandinieki» vadībā. Tālāk, plkst.13.30, bluķis ceļos uz Vidzemes sētu kopā ar folkloras kopu «Ceiruleits», lai plkst.15 kopā ar folkloras kopu «Rija» to sadedzinātu ugunskurā Priedes kroga galā, tādējādi atbrīvojoties no visām šajā gadā piedzīvotajām likstām un nelaimēm.

No plkst.12 izstāžu zālē apmeklētājiem būs iespēja tērpties Ziemassvētku maskās.

Visas dienas garumā Kurzemes sētā kopā ar Māru Kuplo varēs darināt tradicionālos Ziemassvētku rotājumus - puzurus. Nidas dūmistabā kopā ar Daugmales Jāni varēs iemācīties liet vaska sveces, lai tumšās ziemas dienas taptu gaišākas. Laimes liešanas darbnīca darbosies Mērsraga smēdē kalēja Viļņa Vincēviča vadībā. Toties no aukstuma pasargās karsta tēja, kā arī silta maltīte Priedes krogā un pie pūnītes.

Pasākuma laikā gar galveno ceļu darbosies amatniecības izstrādājumu tirdziņš, kurā varēs iegādāties gan tradicionālas, gan neparastas dāvanas, gan gardas piparkūkas un citus kārumus svētku galdam.

Ziemas saulgrieži latviešiem ir prieka un līksmības svētki, jo pēc gada garākās nakts, kas pēc astronomiskā kalendāra šogad būs 21. decembrī, saule atkal griežas uz pavasara pusi. Ar līksmām dziesmām, dejām un rotaļām ļaudis mēdza ap savām un kaimiņu mājām vilkt bluķi, lai atbrīvotos no visa aizejošā gada grūtuma un ļaunuma, sadedzinot to ugunskurā, lai nākamais gads katrai ģimenei un mājai nestu svētību un pārticību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu