«Rīga 2014» nodod stafeti Pilzenei un Monsai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas kultūras galvaspilsētas gads Rīgā noslēgsies, nododot titulu 2015. gada Eiropas kultūras galvaspilsētām - Čehijas pilsētai Pilzenei un Beļģijas pilsētai Monsai -, kad 2015. gada 17. janvārī un 24. janvārī abas pilsētas svinīgi atklās Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, informēja nodibinājuma «Rīga 2014» pārstāvji.

«Rīgu par Eiropas kultūras galvaspilsētu padara rīdzinieki un visi Latvijas iedzīvotāji, un šogad katrs no mums savā ziņā ir bijis kultūras darbinieks. 2014.gada noslēgumā vēlos pateikt katram Latvijas iedzīvotajam paldies. Paldies, ka piedalījāties, un paldies, ka aktīvi iesaistījāties Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu veidošanā. «Rīga 2014» nebeidzas, Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu tālāk nesīs jau nākamās pilsētas, apliecinot kultūras nozīmīgumu un tās lielo, pozitīvo spēku,» uzsvēra nodibinājuma «Rīga 2014» vadītāja Diāna Čivle.

Nodibinājums «Rīga 2014» aicina iedibināt jaunu tradīciju - katru gadu izvirzīt kādu Latvijas pilsētu par Latvijas kultūras galvaspilsētu.

Tas ne vien dotu pozitīvu impulsu kādai konkrētai Latvijas reģiona pilsētai, bet arī nodrošinātu spēcīgu kultūras projektu attīstību, veicinātu pašmāju un ārvalstu tūristu skaita pieaugumu reģionā, vienlaikus «sildot» Latvijas ekonomiku. Šāds labs piemērs šogad ir «Rīga 2014» partnerpilsēta Sigulda, kas ar īpašo kultūras programmu ir veicinājusi lielāku tūristu skaita pieaugumu un padarījusi vēl kvalitatīvāku kultūras dzīvi visā reģionā.

Daudzi «Rīga 2014» programmas projekti turpināsies arī 2015. gadā. Līdz 2015. gada 10. janvārim salonā «xcelsior», Kalnciema ielā 37, ir skatāma Latvijas dizaina priekšmetu kolekcija «Earthworks», bet līdz 14.janvārim Rīgas Mākslas telpā būs apskatāma mākslinieces Aijas Bley personālizstāde «Mīlestības stāsti». Līdz 2015.gada 18.janvārim Rīgas Svētā Pētera baznīcā ir skatāma izstāde «Neparastās mežģīnes». Mākslas muzejā «Rīgas Birža» līdz 2015.gada 25.janvārim apskatei ir pieejama izstāde «Tutanhamona dzintars». Līdz 2015.gada 31.janvārim var pagūt apskatīt vērienīgo Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādi «ORLAN - Francijas laikmetīgās mākslas ikona. Plan du Film un citi scenāriji».

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomes laikā - 2015.gada pirmajā pusē - turpināsies projekti, kas aizsākti Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. Latvijas prezidentūras ES Padomē viesi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā varēs apskatīt «Rīga 2014» izstādi «1514. Grāmata. 2014». Līdz 2015.gada 1.martam Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatāma izstāde «Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens». Savukārt Rīgas Kino muzejā līdz 2015.gada 5.aprīlim ir skatāma izstāde «Kino trofejas». Latvijas Dabas muzejā ir apskatāma pastāvīgā ekspozīcija «Dzintars laiku lokos». «Rīga 2014» programmā tapusī Artūra Maskata opera «Valentīna» 2015.gada maijā būs skatāma Berlīnes Vācu operā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu veido nodibinājums «Rīga 2014» sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. «Rīga 2014» programmas partneris ir «Lattelecom», kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu