Kādas Ziemassvētku tradīcijas piekopj Latvijā pazīstami cilvēki?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Katrai ģimenei Ziemassvētki ir ģimenes svētki, ko kopā mīļi un svinīgi pavadām. Tomēr mums katram ir savas svētku tradīcijas: dāvanu dalīšana un to saiņošana vaļā, radu un draugu tikšanās un citas mīļas, neaizmirstamas lietas, kam ir nozīme. TVNET par savām Ziemassvētku tradīcijām stāsta mūziķis Jānis Holšteins jeb Goran Gora, laika ziņu diktors Ansis Klintsons un populārā aktrise, docente un pasniedzēja Zane Daudziņa.

Jāņa Holšteina (Goran Gora) ģimene Ziemassvētkus svin pie dabas

«Mūsu ģimenē lielākā Ziemassvētku tradīcija ir pirmajos Ziemassvētkos (25. decembrī) doties dabā, pie kāda mums nozīmīga ezera (tā nosaukumu neatklāj). Kopā ar radiem un draugiem mēs tur pavadām visu dienu. Interesanta tradīcija mūsu ģimenē ir etīžu tēlošana. Katru gadu mēs izvēlamies kādu citu tēmu. Tad dalāmies pa diviem, trim cilvēkiem grupās un taisām dažnedažādas etīdes. Vēlāk pašu balsojums arī nosaka šī gada uzvarētāju, ko arī godam apbalvojam,» stāsta Latvijā populārais mūziķis.

Pēc aktivitātēm pie dabas, Holšteinu ģimene dodas uz baznīcu, pēc kā seko sēšanās pie svinību galda. Protams, neiztikt arī bez dāvanām.

«Zirnīši ar speķīti ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa,» atklāj Goran Gora.

Ģimenei Ziemassvētki nozīmē rast sevī miera sajūtu, lai arī svētkos mūziķim lielākoties ir darbs.

Ansim Klintsonam Ziemassvētki ir kā ilgi gaidītas brīvdienas

Klintsonu ģimene Ziemassvētkos svinīgi saģērbjas un kopīgi, šaurā lokā ar mīļajiem cilvēkiem nosvin.

«Mēs Ziemassvētkus parasti svinam mājās, ar egli un dāvanām,» stāsta mūziķis un laiku ziņu diktors.

Viņa ģimenē neatņemams Ziemassvētku ēdiens ir īpaši pagatavoti salāti. Tas ir dažādu salātu mikslis, sākot no žāvētiem un svaigiem tomātiem līdz vairāku salātlapu sajaukumam. Tomēr sīkāk par recepti zina Klintsona sieva.

«Ir dažas Ziemassvētku dāvanas, kas jau ir izdalītas. Vecākai meitai kaudzīte ar grāmatām, ko viņa ļoti vēlējās, bet mazajai meitiņai kastmājiņas virtuvīte. Bet lielākā daļa dāvanu tiks dalītas Ziemassvētkos,» atklāj Klintsons.

Viņaprāt galvenais, lai bērniem būtu Ziemassvētku sajūta.

Viņam Ziemassvētki nozīmē brīvdienas, jo decembris ir svētku laiks. Tiem, kas strādā šovbiznesā, pārsvarā svētkos ir darbs. Savukārt Ziemassvētkos ir iespēja par to nedomāt un tos mierīgi svinēt ģimenes lokā.

Zanei Daudziņai Ziemassvētki ir ģimenes svētki, kas atgādina viņas bērnību

Aktrisei un pasniedzējai Zanei Daudziņai galvenais Ziemassvētkos ir svētku eglīte, kas rada svētku noskaņu. Tās smarža viņai atgādina bērnību.

«Kopš mums ir sava, bieziem mežiem ieskauta lauku māja, svētku eglīti kopā ar dēliem meklējam paši. Tur redzam, ka koki aug ļoti ātri – nav tik žēl ik gadu ziedot vienu savam svētku priekam. Tā dabas klātbūtne ir jaušama arī pilsētas dzīvoklī. Jau no mazotnes bērniem ļaujam to pušķot. Viņiem patīk greznošanas process, mūs vienmēr sajūsmina un priecē rezultāts,» stāsta Latvijā populārā aktrise.

Viņas ģimenē svētku mielasts ir dažāds, bet bez piparkūkām Ziemassvētki nav iedomājami. Tiek ceptas daudz piparkūkas, turklāt ļoti garšīgas. «Visi, kas nogaršo, ir pārsteigti, kā var sanākt tik neticami gardas! Atverot dzīvokļa durvis, esmu iedvesmota jau no smaržas vien,» ar prieku stāsta Daudziņa.

Tomēr Daudziņu ģimenei ar sapulcēšanos un kopā būšanu vien nepietiek!

«Pēc vakariņām sākas Ziemassvētku koncerts. Viens liek galvā rūķa cepuri, meklē zem egles kādu dāvaniņu, nosauc laimīgo, kuram tā pienākas, un tad seko dāvanas saņēmēja priekšnesums. Tas dzied, lasa vai pats sacer dzejoli, dejo, rāda trikus vai muzicē. Pēc tam apdāvinātais uzmauc mici un atrod dāvaniņu kādam citam. Ir tik forši, ka ģimenes lokā var cits citam par prieku radīt svētku noskaņu – jokoties, ampelēties, pa laikam kļūt nopietniem un svinīgiem, lai pēc brīža jau atkal smietos, kad kāds nāk un desmito gadu pēc kārtas mēģina «izbraukt cauri» ar saviem mīļajiem, vecajiem bērnības pantiņiem,» atklāj Daudziņu ģimenes saimniece.

Aktrisei Ziemassvētki nozīmē mīlestību pret ģimeni, un tas ir svētvakars. Šis ir tas laiks, kad darbs tiek novirzīts otrajā plānā, un tiek pavadīts laiks ar saviem tuvajiem, mīļajiem cilvēkiem - ar ģimeni!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu