Sākas «Aspazijas un Raiņa gads»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar literāru sarunu «Gribēju Tev daudz ko pateikt, Tev daudz ko jautāt» 22. janvārī plkst.18 Rīgas Latviešu biedrības Kamīnzālē sāksies pasākumu cikls «Aspazijas un Raiņa gads Rīgas Latviešu biedrībā», informē biedrības valdes locekle Gaida Jablovska.

Rīgas Latviešu biedrības, tās Literatūras komisijas, kā arī Memoriālo muzeju apvienības Aspazijas un Raiņa jubilejas gada sarīkojumu cikla pirmajā pasākumā tiks runāts par Raiņa jaunības gadiem, laiku, kad viņš apguva zinības gan Rīgā, gan Pēterburgā, par laiku, kad tapa viņa pirmie dzejoļi.

Pasākumā notiks arī grāmatas «Sirdsmīļo brālīt!» atvēršanas svētki. Grāmatā atklātībai nodota Raiņa un viņa vecākās māsas Līzes Pliekšānes savstarpējā sarakste dzejnieka jaunības periodā. Veidotāja un komentāru autore Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste, filoloģijas zinātņu maģistre Jablovska grāmatas manuskriptu veidojusi daudzu gadu garumā. Vēstuļu oriģināli glabājas Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma Raiņa kolekcijā.

Grāmatas ievadā rakstnieks, Raiņa dzīves un daiļrades izcils pētnieks Roalds Dobrovenskis raksta: «Līze Pliekšāne ar savu mīlestību un inteliģenci deva Rainim un tuvākajiem bezgala daudz - visu, kas viņai bija, dzīvi ieskaitot.»

Pasākuma dalībniekus un viesus uzrunās Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis. Sarunā par jaunizdoto grāmatu piedalīsies Jablovska, Dobrovenskis un izdevniecības «Madris» vadītāja Skaidrīte Naumova.

Jaunā Rīgas teātra aktieri Inga Tropa un Edgars Samītis iejutīsies Jāņa un Līzes Pliekšānu lomās. Ar muzikālu priekšnesumu uzstāsies Rīgas 6.vidusskolas vokālais ansamblis «Lai top» un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas Klavieru nodaļas audzēkne Noemi Deifta.

Sarīkojumu vadīs filoloģijas doktors Jānis Zālītis.

Kā ziņots, šogad ar dažādiem pasākumiem visa gada garumā Rīgā, Jūrmalā un citviet tiks svinēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu