Meteņdiena Zilajos kalnos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Meteņi jeb metenis ir seni latviešu pavasara gaidīšanas svētki. Tas ir pagrieziena brīdis no ziemas uz pavasari, pirmais atmodas impulss dabai, kurā aktīvi jāiesaistās arī ļaudīm. 7.februārī plkst. 11.00 svētku atklāšana Zilajos kalnos uz Pirmā kalna.

Ogres Kultūras centrs kopā ar Rīgas folkloras kopām Grodi un Garataka un pašmāju Artavu un Danču klubu rīko Meteņdienas svinēšanu.
Pavasara atmodas svētkus sauc arī par Meteņa dzīšanu, un senāk mūsu priekšteči tos svinēja dažādos laikos, no februāra līdz pat martam.

Galvenā norises vieta ir Meteņa kalns ar ugunskuru centrā. Tas tiek kurināta tādēļ, lai sasildītu pasauli, kausētu ziemu un rosinātu jauno atmodu dabā un cilvēkos. Tie ir svētki, kuros īpaši rūpējamies par savu labklājību – lai būtu laba raža, pārticība, bagātība, un tam visam jābūt lielam, garam un daudz. Tāpēc gari un tālu šļūc ar ragavām no kalna, skaļi sauc «Manam tēvam gari lini!», lielās, kurš kuru pārspēs, cīkstas, vārtās pa sniegu, un veic vēl citus rituālus.

Meteņi ir pēdējais laiks, kad vēl iet masku gājienos. Galvenās Meteņdienas maskas ir budēļi un ķekatas. Budēļi ir lauku gari, iet tikai vīrieši, savukārt ķekatas ir mājas gari un tajās lec sievietes. Arī Zilajos kalnos būs iespējams satikt šos svētību nesošos personāžus.

Īpaši aicinām piedalīties ģimenes ar bērniem! Nāciet ar paštaisītām maskām, meistarojiet ikdienišķus un neparastus braucamrīkus, ar ko piedalīties Garajā nobraucienā. Kurinot ugunskuru, modināsim sevi pavasarim un dižiem darbiem. Tad arī jūsu mājās šogad ienāks labklājība un prieks!

Svētkus vadīs folkloras kopas GRODI, GARATAKA, ARTAVA un DANČU KLUBS
* Ugunskurs * Meteņa dzīšanas rituāli
* Budēļu un Ķekatu parāde * Garais nobrauciens
* Meteņa mīziens * Tautas danči
* Tēja un miežu putra

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu