Oficiāli sākas Hardija Lediņa gads

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Hardija Lediņa gada pasākumu programmā tiks parādīti dažādi viņa daiļrades aspekti, šodien notikumam veltītajā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese. Viņa norādīja, ka Lediņš bija unikāla personība - pēc profesijas būdams arhitekts, viņš darbojās arī mūzikā, rakstīja tekstus, rīkoja diskotēkas, performances. «Viņš ģenerēja tam laikam neredzētas, inovatīvas lietas. Tāpat jāuzsver, ka viņš vienmēr strādāja kopā ar citiem - Juri Boiko, «Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcu» (NSRD),» stāstīja Krese.

Pēc Kreses domām, Lediņš, kuram šogad apritētu 60 gadi, būtu pelnījis tikt kanonizēts blakus Imantam Ziedonim un Rainim. «Līdz Lediņa gada izsludināšanai nezināju, ka ir tik daudz cilvēku, kam viņš ir elka statusā, un ka viņa dziesmas kā šūpuļdziesmas bieži vien tiek dziedātas bērniem. Lediņš lielākajai daļai cilvēku ir pazīstams tieši no NSRD, taču mazāk zināms ir fakts, ka arī «Dzeltenie pastnieki» iedziedājuši vairākas NSDR dziesmas, piemēram, «Nāc ārā no ūdens» un «Salauztā kafejnīca»,» stāstīja Krese.

Viņa uzsvēra, ka gada garumā katru mēnesi notiks kādai konkrētai Lediņa daiļrades šķautnei veltīts tematisks pasākums. Tie norisināsies līdzīgā formātā kā Lediņa dzīves laikā.

Pasākumi par godu Lediņa 60 gadu jubilejai

Lediņa jubilejas gada programma ar NSRD ierakstu atskaņošanu un Kristīnes Želves stāsta «Likvidators, trakā cilvēka brālis» tiks atklāta šovakar mūzikas veikalā «Upe», kas šogad nesīs «Hardija Lediņa kafejnīcas» vārdu, bet turpināsies klubā «Nabaklab».

Savukārt 27. februārī Anglikāņu baznīcā jeb vietā, kur aptuveni pirms 30 gadiem Lediņš rīkoja diskotēkas, būs klausāms koncerts «Zū-zā ti-ti-ti». «Koncerta programmā skanēs Lediņa, Jura Boiko un NSRD hiti, kas papildināti ar senām un tagadējām sajūtām,» sacīja programmas veidotāja, kādreizējā NSRD dalībniece Inguna Rubene. Koncertā uzstāsies grupa «Nebijušie restauratori», kurā ietilpst Rubene, Nils Īle, Einārs Latiševs, Jānis Pele un Andrejs Grimms, kā arī grupa «Resnie putni» Roberta Gobziņa vadībā. Kā pastāstīja Gobziņš, «Resnie putni» piedāvās NSRD dziesmu kaverversijas Balkānu un ska mūzikas ritmos, parādot, ka NSDR mūzika var skanēt arī citādāk.

Martā paredzēti divi Lediņam veltīti notikumi - 13. martā Bruņinieku ielā 10a, Pestīšanas armijas telpās, notiks diskotēka un lektorijs «Kosmoss vol.II», bet 28. martā Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājā Gobziņa vadībā tiks rekonstruēta performance «Binokulārie deju kursi».

Roberts Gobziņš
Roberts Gobziņš Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kā pastāstīja mākslinieks Leonards Laganovskis, namā, kur patlaban atrodas Pestīšanas armija, bijis arodbiedrības Celtnieku kultūras nams «Oktobris», un Lediņš ar domubiedriem tur divreiz nedēļā rīkojis diskotēkas-lektorijus. Atsaucot atmiņā šo tradīciju, Laganovskis 13. marta pasākumā stāstīs par diskotēkas «Kosmoss» rīkošanas aizkulisēm, bet pēcāk sekos dīdžeju un vīdžeju priekšnesumi.

Diskotēkas-lektoriji Lediņa gada laikā norisināsies arī klubā «Nabaklab»

Maijā Laikmetīgās mākslas centrā notiks Bolderājas gājieniem veltīta izstāde, bet vasarā Laikmetīgās mākslas centrs dosies uz reģioniem, gādājot, lai Lediņa personību un darbību iepazīt varētu arī ārpus Rīgas dzīvojošie. Reģionos notiks gan koncerti, gan performanču rekonstrukcijas.

Taču nozīmīgākie notikumi gaidāmi rudenī - novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās tiks atklāta izstāde par Lediņu, kā arī notiks «Sinfonietta Rīga» pirmatskaņojums NSRD albumam «Kuncendorfs un Osendovskis». Turklāt Želvei ir doma uzņemt dokumentālo filmu par Lediņu.

Sarunu darbnīcas

Savukārt kuratore Līga Lindenbauma pastāstīja, ka, sākot ar februāri, reizi mēnesī norisināsies sarunu darbnīcas, kas būs veltītas konkrētajā mēnesī aktuālajiem notikumiem. Tiks runāts par arhitektūru, mūziku, literatūru, diskotēkām, performancēm un citām Lediņa interešu zonām. Šajās sarunās tiks izcelta viņa spēja sadarboties ar plašu cilvēku loku.

Kā norādīja dzejniece Liāna Langa, reizi četros mēnešos notiks arī tekstu lasījumi, kam, atsaucoties uz komponistu Antonio Vivaldi, dots nosaukums «Četri gadalaiki». Pirmais no tiem - Želves stāsts «Likvidators, trakā cilvēka brālis» - būs klausāms šovakar mūzikas veikalā «Upe». Pēc Langas domām, minētais stāsts precīzi ataino Lediņa dzīvi un domāšanu.

Pēcāk plānoti divi Lediņa un Boiko absurdā postmodernā romāna «ZUN» lasījumi, kā arī diskusija ar arhitektiem par Lediņa teorētiskajiem rakstiem arhitektūrā - strādājot šajā nozarē, desmit gadu laikā Lediņam tapuši 12 raksti. «Pienācis laiks izdiskutēt to nozīmi un Lediņa pienesumu Latvijas arhitektūras teorijā,» sacīja Langa.

Tāpat visa gada garumā žurnāla «Zīlīte» pēdējā atvērumā atradīsies vieta kādam no Lediņa tekstiem.

Kā uzsvēra Krese, Lediņa gada prorgamma ir atvērta un ikviens viņa laikabiedrs, kā arī mākslinieki, kas strādā ar viņa mantojumu vai ir no tā iedvesmojušies, var griezties Laikmetīgās mākslas centrā ar saviem priekšlikumiem un piedāvājumiem.

Lediņa gads

Kā ziņots, atceroties un novērtējot multimediju mākslinieka Hardija Lediņa (1955-2004) ieguldījumu Latvijas kultūrā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs 2015. gadu pasludinājis par Hardija Lediņa gadu.

Laikmetīgās mākslas centrs jau ilgāku laiku nodarbojas ar Lediņa radošā mantojuma pētniecību. Centra pārziņā atrodas Lediņa arhīvs, 2005. gadā tika izdota Lediņa un Boiko grāmata «ZUN», 2009. gadā Rīgas mākslas telpas «Intro» zālē tika veidota izstāde «Laika gars un vietas atmosfēra», kas atklāja Lediņa kā arhitekta pozīciju. Vairāki viņa darbi ir iekļauti dažādās Laikmetīgās mākslas centra organizētajās grupu izstādēs.

Kultūras programmu «Hardija Lediņa gads» finansē Valsts kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija un «AB LV Charitable Foundation».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu