Kāpēc Metenī jāiemet aliņš?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas materiāls

Ar katru gadu alus darītavu pasaulē un arī Latvijā kļūst aizvien vairāk. Tam par iemeslu kalpo patērētāju pieprasījums pēc kvalitatīva un ar garšu bagāta alus. Tā saucamās amata (craft) alus darītavas parasti ir mazas, gatavo salīdzinoši daudz alus šķirņu un, pats galvenais, – uzdrošinās lauzt priekšstatus par to, kāds vispār var būt alus. Visas šā tipa darītavas no visas Baltijas būs sastopamas šo sestdien Rīgā, amata alus ziemas saietā Metenis.

Lai sevi uzskatītu par amata alus darītavu, pastāv plaši atzīts nerakstīts likums – darītavas repertuārā ir jābūt, runājot žargonā, vismaz dažiem no šādiem alus stiliem: IPA, labs angļu eils, labs beļģis, labs kviesis un stouts vai porteris.

Pašlaik pasaulē modē ir apiņotie ali jeb IPA (India Pale Ale). Šis alus stils savu nosaukumu aizguvis no bagātīgi apiņotajiem aliem, ar kādu Lielbritānijas armija apgādāja savas vienības Indijā. Daudzie apiņi tam bija nepieciešami, lai tas spētu nesaskābt ilgajā un karstajā ceļā. Ja tev garšo izteikti apiņoti ali, tad tavs atslēgas vārds Metenī ir IPA. Tā kā katra sevi cienoša amata alus darītava piedāvā vismaz vienu IPA stila alu, bet parasti pat vairākus, tad Metenī būs nomēģināmas vismaz 20 dažādas IPAs. Piemēram, Dundulis Humulupu IPA, Puhaste Kaiser Sorachi vai Lehe Vaike India.

Ja rūgtās IPAs tev šķiet pārāk nesabalansētas sava rūgtuma dēļ, tad labs iepazīšanās virziens ar amata alu ir angļu stila eili. Tos parasti raksturo sabalansēta karameļu iesala un apiņu buķete. Stiprumi mēdz būt dažādi, taču pārsvarā tie ir 4-8% stipri un no vieglas dzintara krāsas līdz tam, ko čehu alus terminoloģijā runājošais sauktu par tumšo alu. Piemēram, Ollenaut Kuldne eil, Malduguns Rudais rudens vai Labieša Soho švītiņš. Šādu alu Metenī būs ap 15.

Pavisam tumšo alu cienītājiem jāmeklē savi izredzētie pie stoutiem un porteriem. Kādreiz šo alus stilu bija iecienījuši ostas krāvēji – porteri, jo šā stila ali pārsvarā ir saldāki un satur vairāk cukura (enerģijas) smagajiem ostas darbiem. Šos alus parasti raksturo ļoti tumša krāsa, tumīga un augstākā temperatūrā karamelizētu iesalu piesātināta garša, ko nereti pavada lielāks alkohola procents, lai gan vēsturiski tas ir grozījies ap 5%. Piemēram, Pohjala Must Kuld, Dundulis Gutstoutas vai Valmiermuižas Porteris. Šādu alu dažādās stila izpausmēs Metenī būs ap 25.
Tiem, kam mēle prasa pēc vienkāršāka alus, ir jāmeklē angļu vai amerikāņu stila gaišie eili. No IPĀm tie atšķiras ar mazāk izteiktu apiņu pārsvaru garšas buķetē. Tāpat festivālā būs pārstāvēti arī beļģu un vācu stila kviešu ali, kā arī daudz interesantu stilu sajaukumu.

Tā kā šis ir Baltijas amata alus darītavu ziemas saiets, tad noteikti ir vērts nomēģināt kādu no daudzajiem stilu sajaukumiem, kuri raksturīgi tieši Baltijas valstīm. Tā kā apiņi mūsu klimatiskajā joslā aug pagalam švaki, tad, tiecoties pēc vietējo izejvielu izmantošanas, Baltijas aldari ir radījuši daudz jaunu alus stilu sajaukumu, kuros tiek gan plaši izmantots rudzu iesals, gan arī plašās ārstniecisko augu tradīcijas vai, piemēram, ķirbis. Piemēri – Malduguns Pa Ķirbi, Dundulis Juodaragis, Ollenaut Eesti Rukki eil vai Labietis Pļava.
Meteni apmeklēs arī lielākā daļa amata alus darītavu aldaru, tā ka ļoti iespējams, ka tavu alus glāzi uzpildīs tieši tā alus garšas radītājs, kam tu varēsi uzdot uzvedinošus jautājumus par alus garšas darīšanu.

Lai apmeklētājiem būtu iespēja nogaršot pēc iespējas vairāk no ~90 Baltijas alus šķirnēm, alus tiks piedāvāts tikai 160 ml tilpumā. Cenas par šo tilpumu no 50 centiem līdz 2,5 eur. Vājākais alus 2,7%, stiprākais 13%. Vairāk informācijas gan par alus darītavām, gan arī pašu saietu www.metenis.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu