Kultūras projektiem VKKF konkursā sadalīti 1,39 miljoni eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/womex

Šī gada pirmajā Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) konkursā 533 kultūras projektiem sadalīti 1 391 798 eiro, informēja VKKF pārstāve Jana Vērdiņa. Vislielākā naudas summa - 290 985 eiro - sadalīta kultūras mantojuma nozarē. Tai skaitā sadalīts arī «Latvijas Valsts mežu» ziedojums 100 000 eiro apmērā kultūras mantojuma nozares attīstībai, piešķirot finansējums Latvijas Lauksaimniecības universitātes projektam «Jelgavas pils kultūrvēsturiskā mantojuma mūsdienīga saglabāšana».

Kultūras mantojuma nozarē šī gada pirmajā konkursā atbalstīta gandrīz puse no visiem iesniegtajiem projektiem, dažādas summas piešķirot kopumā 96 projektiem. 8000 eiro atvēlēti Rīgas vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas ērģeļu restaurācijai. Tikpat liela summa piešķirta arī Latvijas vēstures institūta žurnālam šajā gadā. Finansējums piešķirts arī dažādu pētījumu un rakstu veidošanai, kā arī arheoloģiskajiem izrakumiem un kultūras mantojuma vērtību restaurācijai. Tostarp ir atbalsts Cesvaines un Siguldas pilīm, kā arī Daugavpils cietoksnim. VKKF atbalstījis arī vairāku Latvijas baznīcu attīstību, piešķirot naudu gan restaurācijai, gan izpētei.

Finansējums piešķirts arī vairākiem Latvijas muzejiem un pilsētu domēm kultūra mantojuma vērtību saglabāšanai. Atbalstīta, piemēram, Jāzepa Pīgožņa etnogrāfiskā skapīša restaurācija, rakstāmkumodes restaurācija Lerha Puškaiša kabineta ekspozīcijai Džūkstes pasaku muzejā, Aleksandra Čaka tekstiliju kolekcijas restaurācija, rakstnieka Antona Rupaiņa mēbeļu restaurācija, kā arī Vilhelma Purvīša gleznu krāsu pigmentu un to saistvielu ķīmisko analīžu datubāzes izveidošana.

Literatūras nozarē atbalstīti gandrīz 43% no visiem iesniegtajiem projektiem. Ar 166 072 eiro atbalstīti 68 projekti. Ar 40 000 eiro atbalstīta lasīšanas veicināšanas programma «Bērnu un jauniešu žūrija». 30 000 eiro atvēlēti kultūras programmai «Radošais process Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī». Finansējumu grāmatu rakstīšanai saņēmuši tādi autori kā Pauls Bankovskis, Rūta Mežavilka un Guntis Berelis. VKKF finansējums piešķirts arī digitālās latīņu-latviešu vārdnīcas veidošanai, dažādiem literāriem pasākumiem, izdevumiem, kā arī tulkojumiem.

Mūzikas un dejas mākslas nozarē ar 165 590 eiro atbalstīti 84 projekti. Lielākā summa - 15 000 eiro - piešķirta 18.Starptautiskajam garīgās mūzikas festivālam. Tikpat atvēlēts arī žurnālam «Mūzikas Saule». Nozarē atbalstīti dažādu mūzikas virzienu koncerti un festivāli. Finansējumu vairākām izrādēm saņēmusi arī Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Liepājas Simfoniskais orķestris. VKKF naudu piešķīris arī studijām ārzemēs.

Teātra mākslas nozarē sadalīti 119 352 eiro. No tiem 29 000 eiro piešķirti žurnālam «Teātra Vēstnesis», bet 10 000 eiro - teātra aktuālo procesu vietnei «Kroders.lv». VKKF piešķīris finansējumu izrāžu izstrādei, pētījumiem, izdevumiem par teātra mākslu, kā arī dalībai starptautiskā festivālā. Finansējumu izrādēm «Aspazija» un «Māceklis» saņēmis Jaunais Rīgas teātris, bet izrādēm «Čuhņa» un «Droši kā tankā» - Dailes teātris. Dažādu lugu iestudējumiem VKKF finansējums piešķirts arī Liepājas teātrim, Valmieras drāmas teātrim, Daugavpils teātrim, Latvijas Leļļu teātrim, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijai un citiem. Kopumā fonda finansējums šajā nozarē sadalīts 33 projektiem.

Filmu mākslai VKKF konkursā atvēlēti 185 480 eiro. Lielākā summa - 10 000 eiro - piešķirti Jāņa Cimmermaņa animācijas filmai «Meistara slepenā dzīve». Tikpat piešķirts žurnāla «Kino raksti» elektroniskajai versijai šajā gadā. VKKF konkursā atbalstītas dažādas filmas, piemēram, dokumentāla filma «Bīstamie sakari. Krievijas maigā vara», kuru veido SIA «Mistrus Media». Nauda piešķirta arī festivāliem un konkursiem, piemēram, Baltijas jūras dokumentālo filmu forumam un īsfilmu konkursam «Short Righa». VKKF atbalstījis arī filmu mākslas studijas ārzemēs. Ar 7000 eiro atbalstīti arī Latvijas Kinematogrāfistu savienības centieni attīstīt filmu nozari. Kopumā šajā nozarē VKKF atbalstījis 51 projektu.

Vizuālās mākslas nozarē 121 projektam sadalīti 177 934 eiro. Nozarē piešķirts daudz radošo stipendiju, kā arī finansējums studijām ārzemju augstskolās. Atbalstītas tādu mākslinieču kā Aijas Zariņas, Helēnsa Heinrihsones, Sigitas Daugules un Rasas Jansones izstādes. Finansējums atvēlēts arī vairāku mākslas iestāžu darbībai, kā arī to dalībai starptautiskās izstādes un festivālos. Atbalstīti, piemēram, vairāki «Kim?» projekti gan Latvijā, gan ārzemēs. Nauda piešķirta arī vairāku grāmatu un pētījumu izstrādei vizuālās mākslas nozarē.

Tradicionālās kultūras nozarē 34 projektiem sadalīti 60 100 eiro. Lielākā summa - 6000 eiro - piešķirta Latvijas Mūzikas informācijas centram dalībai pasaules mūzikas gadatirgū «Womex 2015». Nauda piešķirta dažādiem tradicionālās kultūras izdevumiem, mūzikas ierakstiem, kā arī pasākumiem. Atbalstīti arī pētījumu un folkloras kopas reģionos.

Dizaina un arhitektūras nozarē sadalīti 91 560 eiro. No tiem 22 800 eiro atvēlēti žurnālam «Latvijas Architektūra», bet 10 000 eiro - arhitektūras, dizaina un pilsētvides televīzijas raidījumam «Adreses». Finansējums piešķirts arī dažādām nozares augstskolu projektiem. Nozarē kopumā atbalstīti 19 projekti, to skaitā dažādi izdevumi, izstādes un pasākumi.

134 725 eiro sadalīti 27 starpdisciplināriem projektiem. Lielākā summa - 40 000 eiro - piešķirta «Rīgas Laika» izdošanai. Vēl 17 500 eiro atvēlēti šī paša žurnāla krievu versijai. VKKF atbalstījis vairāku pētniecisku grāmatu izdošanu, piemēram, Vitas Zelčes «Kultūras/Sociālā atmiņa. Latvija. Latvija pasaulē», kā arī dažādus pasākumus un performances.

Vērdiņa pastāstīja, ka, salīdzinot ar pagājušā gada pēdējiem konkursiem, šajā konkursā ir iesniegts lielāks pieteikumu skaits, tomēr daudz iesniegto pieteikumu neatbilda administratīvajiem kritērijiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu